Η κρίση στην Ουκρανία δεν έχει μόνο αντίκτυπο στις σχέσεις μεταξύ Ρώσων , Ουκρανών , Ε.Ε και ΗΠΑ έχει σημαντικό αντίκτυπο και σε εμάς.
Συνοπτικά:
1. Η κίνηση που κυριάρχησε η Ρωσία επί Κριμαίας με ελάχιστο κόπο και χωρίς αντίδραση , δίνει ένα σημαντικό προβάδισμα στην Άρκτο σε διπλωματικό και στρατιωτικό γόητρο. Μετά την κίνηση του Λαβρόφ στην Συρία που υποσκέλισε την δυναμική των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ/ΕΕ στο πως θα λυνόταν η ιστορία, η σημερινή κατάσταση όπως εξελίσσεται δίνει ακόμα πιο μεγάλη ισχύ στην Ρωσία και στον Πούτιν.
2. Ο Βασιλιάς είναι γυμνός. Εμφανές πλέον πως η Ε.Ε. δεν μπορεί να σταθεί πουθενά και δεν έχει καμία ουσιαστικά ισχύ σε Υψηλή/Πραγματική διπλωματία, εκεί που παίζουν τα «μεγάλα παιδιά». Ούτε οικονομικά μπορεί να στηρίξει.. ούτε στρατιωτικά. Είναι απλά ένα συνονθύλευμα οικονομικών επιχειρήσεων που μπορεί να ανοίξει καυγά, αλλά δεν μπορεί να τον ολοκληρώσει επιτυχημένα. Αυτό θα παραμείνει στο μυαλό , ειδικά βλέποντας την Ουκρανία να μην λαμβάνει βοήθεια οικονομική όπως είχαν υποσχεθεί και σίγουρα δεν έχουν και καμία εγγυητική δύναμη για ακεραιότητα συνόρων (ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΚΟΥΜΕ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΟΡΩΝ;; )
3. Οι ΗΠΑ δέχονται ένα ακόμα ισχυρό πλήγμα στην εικόνα της ισχύος τους. Είναι δεδομένο για μένα πως καμία στρατιωτική κίνηση δεν θα γίνει εκ μέρους τους, τόσο λόγω αλλαγής πολιτικής , όσο και λόγω κόστους. Ειδικά από την στιγμή που για τον ίδιο λόγο δεν έγινε το ίδιο για Συρία και Αφγανιστάν που δεν είχαν και ισχυρό αντίπαλο.. πόσο μάλλον απέναντι σε μια περιφερειακή υπερδύναμη όπως είναι η Ρωσία. Ο Ομπάμα μόλις χάνει και το τελευταίο έρεισμα εμπιστοσύνης που είχε στον Αμερικανικό λαό μετά από αυτό.
4. Η Ρωσία εμφανίζεται πλέον πανίσχυρη στην Ευρασία, με δυναμική που δεν θα δέχεται επ'ουδενί αμφισβήτηση συμφερόντων της και με σίγουρη εικόνα-πρόσκληση προς όποιους θέλουν «με το καλό» να προσχωρήσουν στην Ευρασιατική κοινοπολιτεία που ονειρεύεται. Μότο.. «προστατεύουμε τα συμφέροντα μας και όποιους μας θεωρούν συμμάχους/προστάτες». Στην Ελλάδα των χίλιων βασάνων από Ε.Ε. και ΔΝΤ, αυτό μπορεί να αποτελέσει ισχυρό όπλο και αντιστάθμισμα σε απαιτήσεις, αρκεί να γίνουν σωστοί χειρισμοί. Καλό θα είναι να μην ξεχνάμε πως ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΡΦΙΑ αλλά πρόσκαιροι σύμμαχοι με όμοια ίσως συμφέροντα. Ειδικά κόντρα σε απαιτήσεις από ΕΚΤ και ΔΝΤ αλλά και κόντρα σε Τουρκία που ονειρεύεται Τατάρους και Κριμαία σε θερινή νύχτα.
5. Η Ουκρανία είναι ζωντανό παράδειγμα για εμάς, στο τι κακό μπορεί να επιφέρει η επιλογή ακραίων ιδεολογιών , αριστερά και δεξιά. Πόσο χώρο δίνει σε καλοθελητές να χειραγωγήσουν την κατάσταση και να μας φέρουν σε επίπεδο διάσπασης.
6. Διπλωματία. Το πεδίο παγώνει και είμαστε και επίσημα σε νέα περίοδο ψυχρού πολέμου που θα πάρει αρκετό χρόνο να ισορροπήσει. Το μόνο σίγουρο είναι πως θα υπάρξουν μεγαλύτερες κόντρες ακόμα και ειδικά σε θέματα ενέργειας που περιλαμβάνουν τόσο εμάς όσο και την Κύπρο.
Το κυριότερο μήνυμα είναι όμως πως πρέπει σε κάθε περίπτωση να μην είμαστε μονόπλευροι και μονοδιάστατοι διπλωματικά, καθώς εύκολα.. πολύ εύκολα .. μπορούμε να γίνουμε «λεία» ισχυρότερων , αφήνοντας τις αποφάσεις μιας ανεξάρτητης Ελλάδος στις Γερμανο-Σαξωνικές Βρυξέλες… ή στο Κρεμλίνο. Θέλουμε ή καλύτερα, ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΥΨΗΛΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ και όχι αστεϊσμούς με δηλώσεις ή διαχείριση επιπέδου μαγαζιού γειτονιάς.
Για το Geopolitics.com.gr
Αλέξανδρος Νίκλαν
Σύμβουλος Θεμάτων Ασφαλείας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου