MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκές τράπεζες

Η απότομη στροφή του Βερολίνου πριν μερικές εβδομάδες υπέρ της τραπεζικής ενοποίησης αρχίζει να εξηγείται. 

Η αμαρτωλή Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι μειώθηκαν κατά 94% τα κέρδη της, εξαιτίας δικαστικών εξόδων και μείωσης της απόδοσης του τμήματος επενδύσεων, σύμφωνα με σημερινές ανακοινώσεις.

Το καθαρό κέρδος της μειώθηκε στα 41 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου.

Το κόστος των δικαστικών εξόδων της τράπεζας κατά το τρίτο τρίμηνο του 2013 ανέρχεται σε 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Άλλωστε, κορυφαία στελέχη της τράπεζας θεωρούνται ύποπτα για ανάμιξη σε σχέδιο φοροδιαφυγής στο εμπόριο πιστοποιητικών εκπομπής καυσαερίων. 

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ευρωπαϊκών τραπεζών υπερδιπλασιάστηκαν την 4ετία από το 2008 – 2012 και έφθασαν σχεδόν τα 1,2 τρισ. ευρώ, ενώ αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας PwC. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της PwC, το μεγαλύτερο ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων είχαν οι γερμανικές τράπεζες – 179 δισ. ευρώ το 2012, αμετάβλητο σε σχέση με το 2011. Ειδικότερα, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξήθηκαν από 514 δισ. ευρώ το 2008 σε 1,187 τρισ. ευρώ το 2012. 

Ο εταίρος της PwC Ρίτσαρντ Τόμπσον δήλωσε ότι η αναμόρφωση των ισολογισμών των ευρωπαϊκών τραπεζών θα διαρκέσει αρκετά χρόνια ακόμη. Ο ίδιος εκτιμά ότι τα ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα έχουν δάνεια ύψους 2,4 τρισ. ευρώ, τα οποία σχεδιάζουν να διαγράψουν ή να πουλήσουν.

Η Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι θα προχωρήσει σε μία συνολική αξιολόγηση της ευρωστίας του τραπεζικού συστήματος της Ευρωζώνης, εν όψει της ανάληψης από την ίδια της εποπτείας του πριν από το τέλος του 2014. Όμως, είναι πια σαφές ότι ο παραμικρός τριγμός μπορεί να αποβεί μοιραίος για τη φούσκα της ευρωζώνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου