MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

"Τρομάζουν" οι αριθμοί για την πιστωτική "ασφυξία"


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Συνεχίζεται η άτυπη "απομάκρυνση" των τραπεζών από τις βασικές τους λειτουργίες, λόγω της κρίσης, καθώς μέσα στο περιβάλλον σφοδρής ύφεσης που κυριαρχεί την τελευταία πενταετία, αναγκάστηκαν, στην ουσία, να... κλείσουν τις στρόφιγγες του δανεισμού.


Την ίδια ώρα, οι νέες καταθέσεις που εισέρχονται στο σύστημα αποτελούν... είδος προς εξαφάνιση, "στερεύοντας" την πιο παραδοσιακή πηγή χρηματοδότησης των πιστωτικών ομίλων. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς, οι ελληνικές τράπεζες έχουν απολέσει περί τα 90 δισ. ευρώ καταθέσεων, αν ληφθούν υπόψη οι επιστροφές που σημειώθηκαν από πέρσι το καλοκαίρι.



Ενδεικτικά, του κλίματος που επικρατεί στα τμήματα δανείων των ελληνικών τραπεζών, είναι τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την πιστωτική επέκταση στη χώρα, που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αυτά, τα συνολικά υπόλοιπα των χρηματοδοτήσεων προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά υποχώρησαν τον Αύγουστο στα  221,79 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας συρρίκνωση της τάξης του 3,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Πρόκειται για τρομακτική μείωση των χορηγήσεων που “αγγίζει” τα 40 δισ. ευρώ, από το ιστορικό υψηλό των 259,98 δισ. ευρώ που διαμορφώθηκαν τον Ιούνιο του 2010.


Στα επιμέρους στοιχεία, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση, από τα ιστορικά υψηλά, εμφανίζουν τα επιχειρηματικά δάνεια, της τάξης του 22%. Ακολουθούν τα καταναλωτικά τα οποία έχουν υποχωρήσει κατά σχεδόν 20% και τέλος τα στεγαστικά κατά 12%.


Πιο αναλυτικά, οι επιχειρηματικές χορηγήσεις διαμορφώθηκαν στα 112,58 δισ. ευρώ (δάνεια προς επιχειρήσεις εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα, ατομικές, αγροτικές κλπ) τον Αύγουστο, έναντι 143,11 δισ. ευρώ, στο αποκορύφωμα της πιστωτικής επέκτασης τον Σεπτέμβριο του 2009. Ίδια εικόνα και για τα καταναλωτικά, τα υπόλοιπα των οποίων περιορίστηκαν στα 29,16 δισ. ευρώ, από 36,48 δισ. ευρώ που ήταν το ιστορικό υψηλό τον Φεβρουάριο του 2009. Τέλος, τα υπόλοιπα των στεγαστικών διαμορφώνονται σήμερα στα 71,67 δισ. ευρώ, “χάνοντας” περί τα 10 δισ. ευρώ από το ιστορικό υψηλό των 81,107 δισ. ευρώ.


Βέβαια, η κρίση είχε και μία θετική εξέλιξη: τον εξορθολογισμό στον τομέα των εγκρίσεων. Άλλωστε, οι τράπεζες βρίσκονται σε ρυθμό αναδιαμόρφωσης των πιστοδοτικών πρακτικών τους, όχι μόνο τώρα, λόγω της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock, που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά στην πραγματικότητα από τις αρχές του έτους, όταν εγκαταστάθηκαν οι monitoring trustees, ήτοι οι ελεγκτικές εταιρείες που καταγράφουν τα πάντα για λογαριασμό της DGCom. Πλέον, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν είναι αυτή που αποφασίζει για συγκεκριμένα είδη και ύψη δανείων και παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες έγκρισης για το σύνολο σχεδόν των δανειοδοτήσεων.


Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι η πιστωτική συρρίκνωση θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο χρόνια ακόμα. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα πρώτα δειλά σημάδια επέκτασης των χορηγήσεων θα εμφανιστούν το 2016 και μόνο για τα επιχειρηματικά δάνεια...


Πηγή : www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου