MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

Εθνικές εκλογές αν παραιτηθεί η Χρυσή Αυγή

Αναπόφευκτες θα πρέπει να θεωρούνται οι εθνικές εκλογές στην περίπτωση που τελικά η Χρυσή Αυγή αποφασίσει να προχωρήσει στην παραίτηση σύσσωμης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και τη μη διεκδίκηση των κενών βουλευτικών θέσεων από τους επιλαχόντες.

Η τοποθέτηση άλλωστε του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου στο περιστύλιο της Βουλής, αφήνει ορθάνοιχτο αυτό το ενδεχόμενο παραίτησης, κάτι που αναμένεται να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στο πολιτικό επίπεδο.

Από την πλευρά του, το Μέγαρο Μαξίμου έχει σχεδόν ειλημμένη την απόφαση πρόωρων εκλογών μέσα στο 2013, πιθανότατα τον Νοέμβριο, που είναι και ο τελευταίος μήνας πριν από την εξάντληση της 18μηνης προθεσμίας για διεξαγωγή των εκλογών με λίστα, σε περίπτωση που η Χρυσή Αυγή προχωρήσει σε μία τέτοια ενέργεια.


Όλα θα εξαρτηθούν από τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αστυνομικό και δικαστικό επίπεδο, προκειμένου να “δέσουν” χειροπόδαρα την Χρυσή Αυγή, και να οδηγήσουν στην εξάρθρωση της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Με άλλα λόγια οι έρευνες να ταυτοποιήσουν την ηγεσία της οργάνωσης ως ηθικό αυτουργό όχι μόνο της πολιτικής δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, αλλά και όλων των παράνομων και εγκληματικών πράξεων που έχουν τελεστεί τα τελευταία χρόνια και όχι μόνο, με πρωταγωνιστές βουλευτές, μέλη και οπαδούς της Χ.Α, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση των μετέπειτα πολιτικών εξελίξεων.

Στο Μέγαρο Μαξίμου κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα αναμένοντας τα αποτελέσματα των ερευνών καθώς μέρα με τη μέρα διαπιστώνουν μέσω των καθημερινών μετρήσεων της κοινής γνώμης ότι ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων της ΝΔ επιστρέφει στο “μαντρί” από τη στιγμή που η δολοφονία Φύσσα…προκάλεσε σοβαρούς τριγμούς σε όσους αποφάσισαν να ψηφίσουν τη Χρυσή Αυγή, κυρίως ως πράξη διαμαρτυρίας στην μνημονιακή πολιτική.

Να σημειωθεί ότι με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας μόνο το 20% των ψηφοφόρων της Χ.Α. εξακολουθεί να τη στηρίζει και το υπόλοιπο 80% που είναι πρώην ψηφοφόροι όλων των κομμάτων αποφάσισαν ή σκέφτονται να εγκαταλείψουν το σύνδεσμο. .

Το γεγονός βέβαια ότι η Χ.Α. είναι στριμωγμένη στα σχοινιά πυροδοτεί διάφορα σενάρια που σχετίζονται:

Α) με την προσπάθεια της ηγεσίας της Χ.Α. σε παρασκηνιακό επίπεδο να διαπραγματευθεί την πολιτική και δικαστική διάσωσή της μέσω των μηχανισμών της που εξακολουθούν να την στηρίζουν όπως λέγεται σε πολιτικό, οικονομικό, αστυνομικό και δικαστικό επίπεδο

Β) με την απειλή και πάλι της ηγεσίας για πολιτική αποσταθεροποίηση με την παραίτηση των 18 βουλευτών του κόμματος και των επιλαχόντων τους προκειμένου η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές, είτε στις 15 περιφέρειες που έχουν εκλεγεί οι βουλευτές της είτε σε γενικές ανάλογα με την αντίδραση της κυβέρνησης.

Το μείζον θέμα πάντως που ταλανίζει τους συνταγματολόγους αφορά στην παραίτηση του βουλευτή Επικρατείας της ΧΑ, δηλαδή αν γι” αυτή την περίπτωση θα πρέπει να στηθούν κάλπες στο σύνολο της Επικράτειας. Είναι αξιοσημείωτο ότι το Σύνταγμα και η εκλογική νομοθεσία δεν έχουν καμία πρόβλεψη για αυτό το ενδεχόμενο!

Αντιθέτως “σκληροπυρηνικοί” κύκλοι του Μαξίμου προκάλεσαν την ΧΑ να κάνει πράξη της απειλή της! “Δεν νομίζουμε ότι θα το κάνουν. Είναι ψοφοδεείς για να παραιτηθούν των προνομίων που τους δίνει η κοινοβουλευτική δημοκρατία» έλεγαν χθες στη Βουλή στελέχη συμπληρώνοντας “ας τολμήσουν και θα δούμε ποιος θα κερδίσει”!

Λέγεται ότι η αυτή σκληρή γραμμή και όλη η πολιτική χάραξη του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στην ΧΑ εκπορεύεται από τον Χρύσανθο Λαζαρίδη ο οποίος βλέποντας μάλιστα τη νέα στροφή του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο 24ωρο θέτει πλέον την περίφημη θεωρία του περί των “δύο άκρων” ως το προνομιακό πεδίο της προεκλογικής πολιτικής αντιπαράθεσης για τη Νέα Δημοκρατία.

Με άλλα λόγια το Μεγάρο Μαξίμου, και ειδικότερα στελέχη που ασκούν σημαντική επιρροή στς αποφάσεις του πρωθυπουργού, εκτιμούν ότι είναι καλύτερα να υπάρξει μια πολιτική αντιπαράθεση στην προεκλογική ατζέντα που δεν θα εστιάζεται στο δίπολο “μνημόνιο-αντιμνημόνιο”, αλλά στο μείζον διακύβευμα “σταθερότητα ή χάος” και τι συνεπάγεται αυτό για την ομαλή έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση.

Στη γραμμή Μαξίμου φαίνεται να κινείται και το ΠΑΣΟΚ, αναλαμβάνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σε ανακοίνωση που εξεδόθη τονίζεται ότι “Τρεις μόνο ημέρες κράτησαν οι εκκλήσεις του κ. Τσίπρα, για την ενιαία στάση του συνταγματικού τόξου απέναντι στον νεοναζισμό. Την τέταρτη ημέρα ο κ. Παπαδημούλης και ο κ. Βούτσης φρόντισαν να βγάλουν τις μάσκες του “μετώπου ενότητας” του λαού και να μας δείξουν και πάλι τα πρόσωπα του μικροκομματισμού και της υποκρισίας”.

Πάντως όλα θα κριθούν μέσα στις προσεχείς εβδομάδες καθώς εκτός από την ΧΑ, υπάρχουν οι κοινωνικές αντιδράσεις, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το στοίχημα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, αλλά και οι ήδη καθορισμένες για τον Μάιο του 2014 εκλογικές αναμετρήσεις για τους δήμους, τις περιφέρειες και το ευρωκοινοβούλιο, που αποτελούν τις παραμέτρους της πολυπαραγοντικής εξίσωσης που λέγεται…Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου