MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 13 Απριλίου 2025

Η Γερμανία έβαλε κυρώσεις στην Ρωσία αλλά τσάκισε την οικονομία της: 4 στους 10 υπερχρεωμένοι και αυξάνονται

Έχασαν το 20% του εισοδήματός τους τα φτωχά νοικοκυριά μέσα σε δύο χρόνια
 
Η Γερμανία πήγε να βάλει κυρώσεις στην Ρωσία και τελικά τσάκισε την οικονομία της καθώς η διακοπή εν γνώση της κυβέρνησης Ο.Σολτς να σταματήσει τις εισαγωγές των ρωσικών καυσίμων (αυτά κινούσαν την γερμανική βιομηχανία) πλέον διέλυσε τα γερμανικά εργοστάσια ενώ η εμμονή για τις “πράσινες” πολιτικές έφερε το χαριστικό πλήγμα.
 
Πλέον η άνοδος του πληθωρισμού ως επίπτωση των ευρωπαϊκών κυρώσεων της ΕΕ στην Ρωσία έπληξε ιδιαίτερα τα φτωχότερα νοικοκυριά στη Γερμανία και η άλλωτε ατμομηαχνή της Ευρώπης πλέον ασθμαίνει λίγο πριν ξεκινήσει να προσθέτει δισεκατομμύρια χρέους για προμήθεια όπλων γιατί όπως διαδίδουν εσωτερικά σε 5 χρόνια η Ρωσία θα τους επιτεθεί! 
 
Έκθεση της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Bundesbank) για τα οικονομικά των νοικοκυριών το 2023, δείχνει ότι το καθαρό εισόδημα του φτωχότερου μισού των νοικοκυριών μειώθηκε περισσότερο από 20% μεταξύ 2021 και 2023.
 
Το μέσο εισόδημα των γερμανικών νοικοκυριών αυξήθηκε μεν ονομαστικά κατά 2,2% σε 324.800 ευρώ, στην εν λόγω χρονική περίοδο. Αν όμως ληφθεί υπόψη η μεταβολή τιμών, τότε το εισόδημα μειώθηκε σχεδόν 11%.
 
Σύμφωνα με την Μπούντεσμπανκ, ο πλούτος στη Γερμανία παραμένει άνισα κατανεμημένος και σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
 
Ενδεικτικό ότι το 10% των γερμανικών νοικοκυριών εξακολουθεί να κατέχει πάνω από το 60% του πλούτου. Μόνο η Αυστρία έχει ακόμα πιο άνιση κατανομή στη σύγκριση 20 ευρωπαϊκών χωρών.Ισχνή ενίσχυση της ιδιοκτησίας ακινήτων
Τα φτωχότερα νοικοκυριά βάζουν τα χρήματά τους κυρίως σε επενδύσεις μικρών αποδόσεων και χαμηλών κινδύνων. Όπως για παράδειγμα σε αποταμιεύσεις, τρεχούμενους λογαριασμούς και προθεσμιακές καταθέσεις.
 
Όσο ανεβαίνει το εισόδημα, τόσο αυξάνονται οι πιο ριψοκίνδυνες μορφές επενδύσεων, σε μετοχές ή συμμετοχές σε εταιρείες, οι οποίες αποφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Στα υψηλότερα εισοδήματα η ιδιοκτησία ακινήτων διαδραματίζει ολοένα και συχνότερα σταθεροποιητικό ρόλο.
 
Παρά την ισχνή ενίσχυση της ιδιοκτησίας ακινήτων στη Γερμανία (18% των νοικοκυριών) και των μεριδίων σε αμοιβαία κεφάλαια (24%) επενδύσεις τέτοιου είδους εξακολουθούν να αποτελούν μειοψηφία. Αντιστρόφως ανάλογα κινούνται την ίδια ώρα οι λογαριασμοί ταμιευτηρίου (67%) και οι ασφάλειες ζωής (39%).
 
Χρέη το 39%, αποταμίευση το 83%
 
Στο πλαίσιο της έκθεσης τα νοικοκυριά παρείχαν σε συνεντεύξεις με συνεργάτες της Μπούντεσμπανκ πληροφορίες σχετικά με τα περιουσιακά τους στοιχεία: ακίνητα, αυτοκίνητα, πολύτιμες συλλογές, κοσμήματα, τραπεζικούς λογαριασμούς, μετοχές, ασφάλειες ζωής. Από τις απαντήσεις προκύπτει ότι το 39% των νοικοκυριών είναι υπερχρεωμένο και ότι το 83% αποταμιεύει, τουλάχιστον, περιστασιακά.
 
Η γερμανική κεντρική τράπεζα συνέταξε για πέμπτη φορά έκθεση για την κατανομή του πλούτου. Οι συνεντεύξεις με 3.985 νοικοκυριά πραγματοποιήθηκαν μεταξύ Μαΐου του 2023 και Φεβρουαρίου 2024. Κατά συνέπεια δεν έχουν ληφθεί υπόψη οι αναταραχές στα διεθνή χρηματιστήρια ως αποτέλεσμα της δασμολογικής πολιτικής του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Η επόμενη έκθεση της Bundesbank προγραμματίζεται για το 2026.
 

Πηγή : https://www.pronews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου