MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2025

Τους ξυλοκόπησαν και τους δικάζουν με ανυπόστατες κατηγορίες

Ο 5ετής αγώνας 25 εστιακών φοιτητών στα Γιάννενα που δικάζονται επειδή διαδήλωσαν στο Πολυτεχνείο του 2020 ● Αντιμέτωποι με προσχηματικές κατηγορίες και εξοντωτικά πρόστιμα που φτάνουν τα 20.700 ευρώ συνολικά ● «Ηταν ξεκάθαρα δολοφονική επίθεση, από τύχη δεν είχαμε νεκρό», δηλώνει ένας εκ των συλληφθέντων ● Οι συλληφθέντες δικάζονται την Τρίτη 4/2/2025 και καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στις 9.00, στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων. ● Η δίκη γίνεται στον απόηχο της πρόσφατης πανηγυρικής αθώωσης των 62 αγωνιστών που είχαν συλληφθεί στην Αθήνα στις 6 Δεκεμβρίου 2020 ακριβώς με την ίδια πρόφαση, όταν επιχείρησαν να διαδηλώσουν σε διάφορες γωνιές της πόλης για την επέτειο δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου. 
 
Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ακόμα ένα περιστατικό όπου νεολαίοι σέρνονται στα δικαστήρια και βαφτίζονται «εγκληματίες» επειδή διεκδικούν και διαδηλώνουν. Ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το 2020, πάνω από 60 φοιτητές στα Γιάννενα κατάφεραν να σπάσουν τις χουντικού τύπου απαγορεύσεις, διαδηλώνοντας για «Ψωμί-Παιδεία-Υγεία-Ελευθερία» στη συγκέντρωση που είχε καλεστεί από τον Σύλλογο Εστιακών Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (ΣΕΦΠΙ).
 
Είχε προηγηθεί η απαγόρευση της πορείας του Πολυτεχνείου πανελλαδικά από την κυβέρνηση, με το πρόσχημα της πανδημίας, κι όλα έδειχναν πως ο δρόμος ήταν ανοιχτός για τον πρωθυπουργό ώστε να εφαρμόσει την απαγόρευση του δικαιώματος στη συγκέντρωση και τη διαδήλωση. Χαρακτηριστική είναι η ψήφιση του νόμου 4703/2020 για την απαγόρευση των διαδηλώσεων ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο λοκντάουν. Δεν του πέρασε. Είχε αφήσει, ως φαίνεται, ανοιχτούς λογαριασμούς με όλη την ελληνική κοινωνία, που έψαχνε να ανασάνει από την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας με τη διάλυση του ΕΣΥ και τις ασφυκτικά γεμάτες ΜΕΘ, την καθημερινή τρομοκρατία με τις εκατοντάδες συλλήψεις και επιβολές προστίμων, την αστυνομοκρατία.
 
Η διαδήλωση στα Γιάννενα ξεκίνησε με τους φοιτητές να τηρούν όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού (μάσκες, αποστάσεις). Μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό, κι ενώ ο ΣΕΦΠΙ είχε μόλις ανοίξει το πανό, κατέφτασαν περίπου 50 αστυνομικοί ΜΑΤ με μηχανές και κλούβες, περικύκλωσαν τη συγκέντρωση και χωρίς καμία προειδοποίηση ξεκίνησαν να χτυπάνε στο ψαχνό. Ολοι ρίχτηκαν στο έδαφος, ο ένας πάνω στον άλλον, και δύο εστιακοί φοιτητές μεταφέρθηκαν επί τόπου στο νοσοκομείο, αιμόφυρτοι, με ανοιγμένα κεφάλια και σοβαρές κακώσεις.
 
Συνολικά προσήγαγαν 30 φοιτητές και τους στοίβαξαν σε ένα μικροσκοπικό κελί για πάνω από 12 ώρες· εκεί ο νόμος περί «προστασίας της δημόσιας υγείας» πήγε περίπατο... Οι προσαγωγές μετατράπηκαν σε 23 συλλήψεις, με κατασκευασμένες και ψεύτικες κατηγορίες και εξοντωτικά πρόστιμα (900 € έκαστος, 20.700 € συνολικά). Εναν χρόνο αργότερα, η αστική Δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες σε ακόμα δύο φοιτητές που διαδήλωσαν εκείνη τη μέρα και, όλως τυχαίως, ήταν αυτοί που είχαν τραυματιστεί πιο βάναυσα από την αστυνομία.
 
Επιτροπή Υπεράσπισης
 
Ο ΣΕΦΠΙ αμέσως συγκρότησε την Επιτροπή Υπεράσπισης των 23 (αργότερα 25) Διωκόμενων, που ανέλαβε τη νομική, οικονομική και πολιτική στήριξη των φοιτητών. Οπως τονίζει η επιτροπή, «4,5 χρόνια μετά, θέλουν να τιμωρήσουν και να μας δικάσουν με κατασκευασμένες κατηγορίες. Θέλουν, έτσι, να μας τρομοκρατήσουν, για να μην αντισταθούμε και να μην αμφισβητήσουμε τη μοναδική προοπτική που μας παρέχουν: να ζήσουμε σαν δούλοι, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και δημοκρατικές ελευθερίες!». Ποιος άλλωστε θα πίστευε ότι οι 25 δικάζονται για «διασπορά μολυσματικής νόσου»; Ας θυμίσουμε πως όσοι κατέβηκαν στις διαδηλώσεις του Πολυτεχνείου εκείνη την περίοδο τήρησαν όλα τα μέτρα προστασίας. Στάθηκαν με αξιοπρέπεια απέναντι στα χημικά, τις αύρες και τις συλλήψεις. Είναι και η πρώτη φορά που ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. δικαιολογούσε την καταστολή επικαλούμενη όχι τη συμπεριφορά των διαδηλωτών, αλλά το ότι «τηρήθηκε ο νόμος». Ενας νόμος βολονταριστικός, που όποτε ήθελε η κυβέρνηση επικαλούνταν, ενώ άφηνε τον λαό απροστάτευτο και το σύστημα περίθαλψης σε διάλυση.
 
Πολιτικές διώξεις
 
Είναι φανερό ότι μιλάμε για δίκη που έχει πολιτικό χαρακτήρα και στοχεύει να στείλει μήνυμα τρομοκρατίας σε έναν λαό που αγωνίζεται. Και έρχεται σε μια περίοδο που -για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση- αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο κύμα διώξεων εργαζομένων, συνδικαλιστών, αγωνιστών και νεολαίας. Οσοι αντιστέκονται και χαλάνε το αφήγημα του «δεν υπάρχει εναλλακτική» έρχονται αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη. Επιδιώκεται να εμπεδωθεί ότι το σύστημα μπορεί αφ’ ενός να «χαϊδεύει» τα παιδιά του κι αφ’ ετέρου όλες οι προσπάθειες που γίνονται «ενοχλητικές» για τις πολιτικές επιλογές του συστήματος να στοχοποιούνται. Είναι ενδεικτικό άλλωστε πως η κυβέρνηση παίζει τα -μόνα- χαρτιά της συγκάλυψης, της καταστολής και της τρομοκρατίας, όταν η αγανάκτηση συσσωρεύεται και γεννά αντιδράσεις. Αυτό φάνηκε και στις τελευταίες μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις των Τεμπών, όπου όλη η κοινωνία απαίτησε «οξυγόνο» και κατήγγειλε το απύθμενο θράσος του πρωθυπουργού με την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος.
 
«Η μοναδική λύση βρίσκεται στους αγώνες. Είναι χρέος όλων μας να προστατέψουμε κάθε αγωνιστή που διώκεται από το καθεστώς της Ν.Δ. του Μητσοτάκη», τονίζει η επιτροπή και καλεί εργαζόμενους, σωματεία, οργανώσεις, κάθε πολίτη και κάθε αλληλέγγυο να στηρίξουν με κάθε μέσο τον δίκαιο αγώνα τους. Είναι αγώνας όλης της κοινωνίας.
 
Κώστας Λάχανης, συλληφθείς στα Γιάννενα
 
«Τηρώντας όλα τα μέτρα εκείνη τη μέρα προσεγγίσαμε το μνημείο Ηρώων Πολυτεχνείου και αντικρίσαμε μπροστά μας μια χούντα. Δεκάδες πάνοπλοι αστυνομικοί που εκ των προτέρων είχαν αποφασίσει πώς θα δράσουν. Χωρίς την παραμικρή σύσταση, τα ΜΑΤ μάς περικύκλωσαν και άρχισαν να χτυπούν αδιακρίτως και με μανία, βρίζοντάς μας. Οι αστυνομικοί όχι απλά παραβίασαν τα μέτρα για τον κορονοϊό, αλλά μετέτρεψαν όλους τους φοιτητές σε μια μάζα ανθρώπων που δεν ξεχώριζε μεταξύ της. Πέταξαν δύο χειροβομβίδες κρότου-λάμψης μέσα στη στοίβα ανθρώπων. Ηταν ξεκάθαρα δολοφονική επίθεση. Από καθαρή τύχη δεν είχαμε νεκρό. Ενας αστυνομικός, αφού είχα ήδη καταρρεύσει από τα χτυπήματα, με τράβηξε από τη ζώνη του παντελονιού μου σε σημείο που δεν φαινόταν από κάμερες. Εκεί συνέχισε με άλλους 5 να με χτυπάνε ακόμα περισσότερο, στο σώμα, στα πλευρά, στο πρόσωπο, χρησιμοποιώντας τις μπότες και τα κλομπ. Με έβριζαν και μου έλεγαν ότι θα με σκοτώσουν».

Πηγή : https://www.efsyn.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου