Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir
Putin απάντησε στις απειλές του Donald Trump για την επιβολή τεράστιων
δασμών έως 100% στις χώρες της ομάδας των BRICS εάν δημιουργήσουν ένα
κοινό νόμισμα και προωθήσουν την αποδολαριοποίηση
Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν αρνήθηκε ποτέ το δολάριο και αντ' αυτού εκδιώχθηκε από αυτό - καθώς συνεχίζει να αναζητά εναλλακτικές λύσεις για το κυρίαρχο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο.
Τα σχόλιά του απαντούν στις απειλές του εκλεγμένου προέδρου Donald Trump να επιβάλει δασμούς 100% στις χώρες της ομάδας των BRIC που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ανταγωνιστική νομισματική μονάδα.
Σε μια ομιλία στο Valdai Discussion Club, τη μεγαλύτερη δεξαμενή σκέψης της Μόσχας, ο Putin ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν απέρριψε το δολάριο και δεν είχε καμία πρόθεση να το κάνει.
«Μας αρνήθηκαν απλώς να χρησιμοποιήσουμε το δολάριο ως μέσο πληρωμής», είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος σημείωσε ότι αυτό ήταν «πολύ ανόητο από την πλευρά των οικονομικών αρχών των ΗΠΑ, επειδή ολόκληρη η ισχύς των ΗΠΑ μέχρι σήμερα στηρίζεται σε αυτό, στο δολάριο».
Τόνισε ότι κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ο Trump ήταν εκτός εξουσίας, οι διάδοχοί του «πέτυχαν με τις ενέργειές τους να υπονομεύσουν τα θεμέλια του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση Biden άρχισε να χρησιμοποιεί το δολάριο ως νομισματικό «όπλο» εναντίον των γεωπολιτικών αντιπάλων της.
Αυτό, σύμφωνα με τον ο Ρώσο πρόεδρο, ώθησε ακόμη και τους συμμάχους των ΗΠΑ να «μειώσουν τα αποθέματά τους σε χρυσό και συνάλλαγμα σε δολάρια και ευρώ».
Με τις αυξανόμενες κυρώσεις και το αυστηρότερο οικονομικό κλίμα, η Ρωσία διερευνά νέες εναλλακτικές οικονομικές λύσεις για να μετριάσει το πλήγμα.
Το ανοδικό κύμα της κρυπτογράφησης
Μία από αυτές τις εναλλακτικές λύσεις είναι τα κρυπτονομίσματα, στα οποία ο o Putin αναφέρθηκε εγκωμιαστικά.
«Ποιος μπορεί να απαγορεύσει το Bitcoin; Κανείς. Και ποιος μπορεί να απαγορεύσει τη χρήση άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής; Κανείς. Αυτές οι τεχνολογίες θα αναπτυχθούν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο… καθώς όλοι επιδιώκουν να μειώσουν το κόστος και να βελτιώσουν την αξιοπιστία (των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Η ώθηση της εξόρυξης και η ιστορική στροφή
Η τελευταία στροφή της Ρωσίας για τα κρυπτονομίσματα μπορεί να φανεί στην ώθησή της για εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, η οποία έχει αυξηθεί μετά τη νομιμοποίησή της τον Αύγουστο του 2024.
Ο νόμος σηματοδότησε μια ιστορική στροφή στη θέση της χώρας για τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και ο Putin έχει σχέδια να χρησιμοποιήσει τη βιομηχανία των cryptos όσο το δυνατόν περισσότερο ώστε να αυτονομήσει τη ρωσική οικονομία από τη Δύση.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε ότι τα δυτικά κρατη «πάγωσαν» περίπου 300 δισεκατομμύρια δολάρια από το σύνολο των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους από τη διατήρηση ξένου νομίσματος.
Αναρωτήθηκε: «Γιατί πρέπει να συσσωρεύουμε αποθέματα ξένου συναλλάγματος που μπορούν εύκολα να χαθούν;» αμφισβητώντας έτσι το υπάρχον διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα που στηρίζεται στα συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια.
Ο Putin επέκρινε αυτά τα μέτρα παγώματος του συναλλάγματος ως υπονόμευση της αξιοπιστίας του δολαρίου και υπογράμμισε ότι τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως εναλλακτική λύση.
Τόνισε την αποκεντρωμένη φύση του Bitcoin, υπογραμμίζοντας τη ιδιαιτερότητα των κρυπτονομισμάτων σε σύγκριση με τα παραδοσιακά νομίσματα που ελέγχονται από τις κεντρικές τράπκεζες και αυξάνει τις δυνατότητές του ως νομισματικής μονάδας για την παράκαμψη των διεθνών οικονομικών κυρώσεων.
Εκτός από το Bitcoin, ο Putin αναφέρθηκε επίσης στα συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών ως άλλη εναλλακτική, αφήνοντας ανοιχτή τη δυνατότητα διαμόρφωσης εναλλακτικών δομών πληρωμών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Οι παρατηρήσεις του γίνονται καθώς η Ρωσία επαναξιολογεί τη στάση της για τα κρυπτονομίσματα εν μέσω κυρώσεων από τη Δύση.
Η Ρωσία ετοιμάζεται να εισαγάγει το ψηφιακό ρούβλι, που εκδίδεται από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, το οποίο αναμένεται να υιοθετηθεί πλήρως το επόμενο καλοκαίρι.
Το ρούβλι στοχεύει να μειώσει την εξάρτηση από το υπάρχον χρηματοπιστωτικό σύστημα για διεθνείς πληρωμές και να δημιουργήσει ένα ανεξάρτητο δίκτυο πληρωμών.
Νομιμοποίηση των cryptos και εξόρυξη
Τους προηγούμενους μήνες, η Ρωσία έσπευσε να νομιμοποιήσει τον τομέα με την υπαγωγή του σε ένα αυστηρό φορολογικό καθεστώς και κανονισμούς.
Εάν η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό ισχύος εντός του αποκεντρωμένου δικτύου εξόρυξης Bitcoin, θα μπορούσε να ενισχυθεί με περισσότερη νομισματική ισχύ στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις.
Τους προηγούμενους μήνες, η Ρωσία έσπευσε να νομιμοποιήσει τον τομέα με την υπαγωγή του σε ένα αυστηρό φορολογικό καθεστώς και κανονισμούς.
Εάν η Ρωσία μπορεί να διατηρήσει ένα αρκετά μεγάλο ποσό ισχύος εντός του αποκεντρωμένου δικτύου εξόρυξης Bitcoin, θα μπορούσε να ενισχυθεί με περισσότερη νομισματική ισχύ στις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις.
Ωστόσο, η εξόρυξη Bitcoin απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας, γεγονός που έχει εγείρει ανησυχίες.
Η Ρωσία έχει προτείνει σχέδιο επιδοτήσεων εξόρυξης τριών επιπέδων με διαφορετικά επίπεδα τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας, τα οποία θα εφαρμόζονται σε περιοχές ανάλογα με το μέγεθος της εξορυκτικής δραστηριότητας.
Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Tatyana Golikova είπε ότι η χρήση κρατικών επιδοτήσεων για την ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να έχει «όχι μόνο οικονομικές απώλειες αλλά και αρνητικές κοινωνικές συνέπειες».
BRICS και εναλλακτική νομισματική μονάδα
Οι BRICS, ένας οικονομικός και πολιτικός όμιλος πέντε μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών, χρησιμεύει επίσης ως μια κρίσιμη εναλλακτική λύση για τη Ρωσία, προσφέροντας μια γεωπολιτική πλατφόρμα που παρακάμπτει τη δυτική εμπορική κυριαρχία.
Η ομάδα που αποτελείται από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, εξετάσει πρόσβαση σε ένα εναλλακτικό σύστημα πληρωμών και επενδύσεων εκτός δυτικών ιδρυμάτων με ένα ψηφιακό νόμισμα, το οποίο ενδεχομένως θα στηρίζεται στο χρυσό και θα συμβάλει περαιτέρω στη μείωση της εξάρτησής τους από τη Δύση.
Στις 23 Οκτωβρίου, ο βοηθός του Ρώσου προέδρου Yuri Ushakov ότι οι ηγέτες των χωρών των BRICS συζήτησαν το ενδεχόμενο ενός κοινού νομίσματος.
«Αυτό συζητήθηκε. Αυτά είναι εμπιστευτικά θέματα.
Οοισμένοι από τους συναδέλφους μας είναι αρκετά επιφυλακτικοί σχετικά με τη δημόσια συζήτηση αυτών των θεμάτων», είπε.
Ενώ η Ρωσία έχει σίγουρα κλίνει σε μεγάλο βαθμό σε αυτές τις συζητήσεις, δεν έχουν ακόμη καθοριστεί χρονοδιαγράμματα και η χώρα φαίνεται να προσεγγίζει το θέμα προσεκτικά.
Καθώς η δημιουργία ενός κοινού νομίσματος συνεχίζεται να διερευνάται, οι BRICS εγκαινίασαν ένα νέο σύστημα πληρωμών, το BRICS Pay, τον Οκτώβριο.
Το σύστημα παρέχει μια αποκεντρωμένη εναλλακτική λύση στις παραδοσιακές διεθνείς μεθόδους πληρωμών, επιτρέποντας στον όμιλο να πραγματοποιεί διασυνοριακές πληρωμές χωρίς να βασίζεται σε δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου