MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

Ιστορικό έγκλημα Μητσοτάκη – Εθνικά επικίνδυνη συμφωνία με Zelensky - Η Ελλάδα θα εκπαιδεύει Ουκρανούς πιλότους για F -16

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη λάθος πλευρά της ιστορίας κάνει την Ελλάδα εχθρό της Ρωσίας με την εθνικά επικίνδυνη διμερή συμφωνία που υπέγραψε με το ουκρανικό καθεστώς - Ακολούθησε το παράδειγμα άλλων χωρών του ΝΑΤΟ και θα συνεχίσει να στέλνει αφειδώς στρατιωτικό εξοπλισμό, στοχοποιώντας τη χώρα 
 
Η Ουκρανία και η Ελλάδα υπέγραψαν τη Διμερή Συμφωνία Ασφαλείας στις Βρυξέλλες την Πέμπτη (17/10/2024) στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, σε ένα ακόμη κολοσσιαίο ιστορικό λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Με τη συμφωνία, που προβλέπει την αποστολή ακόμη περισσότερου στρατιωτικού εξοπλισμού για την «υποστήριξη της ουκρανικής άμυνας» καθιστά την Ελλάδα ξεκάθαρα χώρα εχθρική προς τη Ρωσία, η οποία ιστορικά και σε πολλές περιπτώσεις έχει σταθεί στο πλευρό του ελληνισμού.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την υποχρέωση να εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους για τα F-16 του ΝΑΤΟ.

Με τη συμφωνία αυτή η κυβέρνηση εμπλέκει την Ελλάδα στους πολεμικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και στοχοποιεί τη χώρα, αφού η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως όποιος παρέχει εξοπλισμό στο καθεστώς Zelensky θεωρείται νόμιμος στόχος.

Επίσης η Ελλάδα με τη συμφωνία εκφράζει τη στήριξή της στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. 

Τα ουκρανικά ΜΜΕ θριαμβολογούν
τονίζοντας ότι η συμφωνία, που υπογράφηκε από τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky και τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 17 Οκτωβρίου 2024, προβλέπει εκτεταμένη συνεργασία σε διάφορους τομείς, με ιδιαίτερη έμφαση στη στρατιωτική βοήθεια προς το Κίεβο.

Η κατάπτυστη διμερής συμφωνία

Το σύμφωνο υπογράφηκε στο πλαίσιο της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης της G7 που υιοθετήθηκε στο Βίλνιους τον Ιούλιο του 2023, εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, επισημαίνει το Euromaidan. 
 

Μέχρι σήμερα, η Ουκρανία έχει υπογράψει 27 διμερείς συμφωνίες με πολυάριθμες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Γαλλία, η Δανία, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Λετονία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, το Λουξεμβούργο, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Σλοβενία, η Ιρλανδία και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο του Προέδρου της Ουκρανίας, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να παράσχει επιπλέον πόρους για την επιτάχυνση της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων και τεχνικών στα αεροσκάφη F-16.
 
Αυτή η δέσμευση βασίζεται στην υφιστάμενη στρατιωτική υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου με τη Μόσχα, η οποία περιλαμβάνει υλικοτεχνική βοήθεια και εκπαίδευση.

Η συμφωνία περιλαμβάνει διάφορους βασικούς τομείς συνεργασίας:

-Οικονομική συνεργασία

-Συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας

- Στήριξη των κυρώσεων κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας

- Προσπάθειες για την απόδοση ευθυνών στη Ρωσία και τη διασφάλιση αποζημιώσεων για τις ζημιές

-Συνεργασία στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και των τεχνών

Επιπλέον,  όπως υπογραμμίζουν τα ουκρανικά ΜΜΕ, η Ελλάδα δεσμεύτηκε να συμμετάσχει στην αποκατάσταση και ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.
 
Η Ελληνική Δημοκρατία εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της για τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ, καθώς και τη λεγόμενη φόρμουλα ειρήνης που πρότεινε ο Volodymyr Zelensky.

Σιγή ασυρμάτου από κυβέρνηση - Δεν απαντά στα ερωτήματα για τη συμφωνία

Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν δίνει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συμφωνίας, καθώς και για το τι πρακτικά σημαίνει αυτό για τις ελληνικές αμυντικές ικανότητες.

Το προηγούμενο διάστημα η Ελλάδα έχει στείλει όπλα στην Ουκρανία, που είναι στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, όπως η μεταφορά μέσων αεράμυνας και 250 κοντέινερ με οπλισμό.

Ποιος είναι ο σκοπός των διμερών συμφώνων ασφαλείας

«Ο σκοπός των διμερών συμφώνων είναι να υπάρχει κάποιο είδος προσωρινής υποστήριξης καθώς η προσπάθεια του Κιέβου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ καθυστερεί και να διασφαλιστεί ότι οι ηγέτες της Ουκρανίας θα συνεχίσουν να αισθάνονται ότι «θα έχουν μακροπρόθεσμη υποστήριξη από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ», λέει ο Mikael Valtersson, πρώην αξιωματικός των σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και επιτελάρχης του Σουηδικού Δημοκρατικού Κόμματος.
 
«Η διαδικασία του ΝΑΤΟ θα είναι μακρά. Μπορεί να διαρκέσει για πάντα.

Η Ουκρανία ίσως μείνει στην αίθουσα αναμονής για 10 χρόνια.

Η Ουκρανία θέλει να έχει αυτές τις συμφωνίες ασφαλείας μέχρι να γίνουν μέλη. Αλλά δεν ξέρουμε αν θα γίνουν ποτέ μέλη», είπε ο Valtersson στο Sputnik.
 
Εν τω μεταξύ, το Κίεβο ελπίζει να χρησιμοποιήσει διμερείς συμφωνίες ασφαλείας με μέλη του ΝΑΤΟ για να αποτρέψει την κατάρρευση της πολεμικής του προσπάθειας.
 
Όσον αφορά στις πρακτικές επιπτώσεις των συμφώνων, ο Valtersson επισημαίνει ότι βασικά θα συνεχιστεί η ροή βοήθειας που υπάρχει σήμερα αλλά σε πιο επίσημη βάση.
«Πρόκειται να κάνουν το ίδιο πράγμα που κάνουν σήμερα – δηλαδή να παρέχουν στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη εάν η Ουκρανία αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.

Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, είδαμε ότι μίλησαν για αυτό – ότι θα είχαν κάποιου είδους συμφωνίες ασφαλείας με το Κίεβο πριν γίνουν μέλη», συνέχισε.

Μία εύκολη διέξοδος για τις χώρες του ΝΑΤΟ;

Ταυτόχρονα, ο Valtersson είπε ότι «είναι επίσης μια εύκολη διέξοδος για τις χώρες του ΝΑΤΟ» όταν πρόκειται για το τέλμα του πολέμου με τη Ρωσία.

«Έχουν ήδη υποσχεθεί ότι θα κάνουν πολλά για την Ουκρανία τα επόμενα 10 χρόνια, αλλά αυτό που είναι σημαντικό για το Κίεβο είναι τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο», τόνισε ο αναλυτής.

Ο Σουηδός ειδικός βλέπει επίσης τη λανθάνουσα αντιπαλότητα μεταξύ Λονδίνου και ΕΕ ως έναν άλλο πιθανό παράγοντα, με το Βερολίνο και το Παρίσι να θέλουν να δείξουν ότι η Ένωση παραμένει εξίσου δεσμευμένη στην υπόθεση του Κιέβου, ειδικά εν μέσω της επικίνδυνης αμερικανικής οικονομικής υποστήριξης καθώς η χρηματοδότηση 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραμένει κολλημένη στο Κογκρέσο.
 
«Οι ευρωπαϊκές χώρες - οι μεγάλες δυνάμεις, και ειδικά η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν διακηρύξει ότι πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία ακόμα κι αν οι ΗΠΑ δεν συνεχίσουν.

Είναι δύσκολο να λάβεις ενίσχυση από τις ΗΠΑ αυτή τη στιγμή, και αν ο Trump γίνει πρόεδρος αυτό θα γίνει ακόμα πιο δύσκολο. 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου