MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 29 Αυγούστου 2024

Τα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ δεν είναι πλέον «ασφαλές καταφύγιο», προειδοποιούν οι εμπειρογνώμονες

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο ερευνητικό συνέδριο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στο Κάνσας Σίτι, στο Γουαϊόμινγκ, διαπίστωσε αδυναμίες στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, που κάποτε χαρακτηρίζονταν ως «ασφαλές καταφύγιο» τίτλων. Πρόκειται για καταστροφικά νέα για τις ΗΠΑ, καθώς το μη βιώσιμο χρέος και η οπλοποίηση του δολαρίου ΗΠΑ προλαβαίνουν πλέον και επηρεάζουν αρνητικά την αμερικανική οικονομία.
 
Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα ομόλογα είναι «λίγο διαφορετικά από το χρέος που εκδίδεται από χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Γαλλία ή ακόμη και μεγάλες εταιρείες», ανέφερε το Reuters στις 23 Αυγούστου. Σύμφωνα με το άρθρο, η μελέτη διαπίστωσε πως η αμερικανική κυβέρνηση απολαμβάνει ένα «υπέρογκο προνόμιο» να δανείζεται σε μεγάλο βαθμό από την παγκόσμια αγορά, παρά τα αυξανόμενα κενά στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό.

«Ως απάντηση στο COVID, οι επενδυτές του αμερικανικού Δημοσίου φαίνεται να έχουν στραφεί στο μοντέλο του επικίνδυνου χρέους κατά την τιμολόγηση των κρατικών ομολόγων», έγραψε το Reuters.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι επενδυτές δεν αποθησαύρισαν ομόλογα του Δημοσίου, κάτι που θα αύξανε τον όγκο τους, αλλά μάλλον μείωσαν τις τιμές, όπως έκαναν με ομόλογα άλλων χωρών.

«Στο καθεστώς του ριψοκίνδυνου χρέους, οι αποτιμήσεις θα ανταποκριθούν σε σοκ των κυβερνητικών δαπανών, το οποίο μπορεί να συνεπάγεται μεγάλες μεταβολές των αποδόσεων στις αγορές ομολόγων», εξήγησαν οι ερευνητές.

«Σε αυτό το περιβάλλον, οι μεγάλης κλίμακας αγορές περιουσιακών στοιχείων από τις κεντρικές τράπεζες ως απάντηση σε μια μεγάλη αύξηση των κυβερνητικών δαπανών έχουν ανεπιθύμητες επιπτώσεις στα δημόσια οικονομικά», έγραψαν. «Αυτές οι αγορές, οι οποίες παρέχουν προσωρινή στήριξη των τιμών, καταστρέφουν την αξία για τους φορολογούμενους, αλλά επιδοτούν τους κατόχους ομολόγων» και μπορεί επίσης να ενθαρρύνουν τις κυβερνήσεις να υπερεκτιμήσουν την πραγματική δημοσιονομική τους ικανότητα.
 
«Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των κεντρικών τραπεζών, θα πρέπει να εσωτερικεύουν αυτή τη μετατόπιση όταν αξιολογούν κατά πόσον οι αγορές ομολόγων λειτουργούν σωστά», κατέληξαν οι συγγραφείς.
 
Το αποτέλεσμα αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν από τέσσερις δεκαετίες, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ κυμαινόταν γύρω στα 907 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ σήμερα, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, ξεπερνά αυτό το ποσό κατά δεκάδες φορές, φτάνοντας πάνω από 35 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Μόνο τον Σεπτέμβριο του 2022, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέκρινε δάνεια ύψους σχεδόν 4,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων 1,85 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την αμερικανική διάσωση και 370 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το διακομματικό νομοσχέδιο για τις υποδομές. Η άνοδος των επιτοκίων τον τελευταίο ενάμιση χρόνο επιδείνωσε την κατάσταση, αυξάνοντας το κόστος εξυπηρέτησης του εθνικού χρέους.

Στην πραγματικότητα, οι πληρωμές τόκων για το εθνικό χρέος αναμένεται να αποτελέσουν το ταχύτερα αυξανόμενο μέρος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες, σύμφωνα με την Επιτροπή για έναν υπεύθυνο ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Έτσι, μέχρι το 2032, οι πληρωμές αναμένεται να τριπλασιαστούν σε 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και μέχρι το 2053, οι πληρωμές τόκων αναμένεται να αυξηθούν σε 5,4 τρισεκατομμύρια δολάρια. Για να το θέσουμε σε προοπτική, αυτό θα είναι περισσότερο από ό,τι οι ΗΠΑ δαπανούν για την κοινωνική ασφάλιση, το Medicare, το Medicaid και όλα τα άλλα προγράμματα υποχρεωτικών και διακριτικών δαπανών.

Ο Μπάιντεν πρόκειται να κατέχει το ρεκόρ αύξησης του δημόσιου χρέους της χώρας μεταξύ όλων των Αμερικανών ηγετών και μέχρι το τέλος της θητείας του, το χρέος αναμένεται να φτάσει συγκεκριμένα τα 36,3 τρισεκατομμύρια δολάρια. Από την έναρξη της διακυβέρνησης Μπάιντεν, το χρέος των ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 7,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τον Ιούλιο για πρώτη φορά στην ιστορία το όριο των 35 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ Ιανουαρίου 2021 και Ιουλίου 2024, η μέση αύξηση του αμερικανικού χρέους ήταν 0,026% ανά ημέρα. Εάν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά άλλα 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της θητείας του Μπάιντεν. Έτσι, μέχρι το τέλος της τετραετούς θητείας του Δημοκρατικού, το ποσό θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 8,6 τρισεκατομμύρια δολάρια-ρεκόρ.
 
Μέχρι στιγμής, ο προκάτοχος του Μπάιντεν, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προσπαθεί να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, είναι ο κάτοχος του ρεκόρ αύξησης του δείκτη των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Ρεπουμπλικάνου, το χρέος αυξήθηκε κατά σχεδόν 7,8 τρισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, περισσότερο από το ήμισυ αυτής της αύξησης σημειώθηκε το 2020, όταν ξεκίνησε η πανδημία COVID-19. Το τρίτο χειρότερο αποτέλεσμα ήταν επί Μπαράκ Ομπάμα, όταν το χρέος των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 5,7 τρισεκατομμύρια δολάρια στην πρώτη θητεία του.

Η τελευταία φορά που η χώρα είδε έναν πρόεδρο να μειώνει τον δείκτη ήταν πριν από 100 και πλέον χρόνια, όταν ο Κάλβιν Κούλιτζ (1923-1929) μείωσε το χρέος της χώρας σχεδόν κατά το ένα τρίτο.
 
Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε αποκλειστικά για το Newsweek από την Redfield & Wilton Strategies και δημοσιεύθηκε στις 25 Αυγούστου, το 46% των Αμερικανών πιστεύει ότι η οικονομία βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι τον Ιανουάριο του 2021, όταν ο Τραμπ εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο, έναντι 33% που δήλωσε πως έχει βελτιωθεί. Στην πραγματικότητα, οι Αμερικανοί αισθάνονται την παρακμή της οικονομίας καθώς βαθαίνει η κρίση του κόστους ζωής.

Αυτό συνδυάζεται με το γεγονός ότι τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα δεν αποτελούν πλέον ασφαλές στοίχημα, δείχνοντας ότι οι ΗΠΑ απέχουν πολύ από το να είναι ο παγκόσμιος οικονομικός ηγεμόνας που ήταν κάποτε. Ωστόσο, παρά την πραγματικότητα αυτή, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν την οικονομία τους ως όπλο εναντίον χωρών που βρίσκονται εκτός του ελέγχου τους.

Όπως τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας Glenn Diesen στην απάντησή του στο άρθρο του Reuters, «φαίνεται ότι η δημοσιονομική ανευθυνότητα, το μη βιώσιμο χρέος, η οπλοποίηση του δολαρίου ΗΠΑ και η νομιμοποίηση της κλοπής μειώνουν τη ζήτηση για τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα».

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου