MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2024

Πώς «γκρεμίστηκε» από την Fitch το αφήγημα του «οικονομικού θαύματος» της κυβέρνησης λίγες ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια
 
Mόλις λίγες ημέρες πριν τις Ευρωεκλογές η Fitch στη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, όπως είναι γνωστό από την Παρασκευή δεν προχώρησε σε καμία αναβάθμιση, καταστρέφοντας το έτσι κι αλλιώς σαθρό αφήγημα της κυβέρνησης περί «οικονομικού θαύματος».
 
Η Fitch ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δεν αναβάθμισε τις προοπτικές της Ελλάδος από ουδέτερες σε θετικές και φησε αμετάβλητη την αξιολόγηση σε ΒΒΒ- με ουδέτερες προοπτικές επικαλούμενη το υψηλό δημόσιο χρέος.
 
 

Το ελληνικό χρέος ως σχέση χρέους προς ΑΕΠ είναι σχεδόν 80% υψηλότερο από αντίστοιχα δημόσια χρέη άλλων χωρών με ανάλογη βαθμολογία δηλαδή ΒΒΒ…
 
Να σημειωθεί ότι όλες οι παρεμβάσεις αξιολογήθηκαν, όπως και η ιδιωτικοποίηση των τραπεζών.
 
Ο καναδικός οίκος DBRS και ο αμερικανικός οίκος Moody’s επίσης ανέλυσαν τα ίδια δεδομένα και δεν προέβησαν σε καμία αλλαγή.
 
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κατασκεύασε ένα ψευδεπίγραφο αφήγημα ότι η οικονομία ανθεί, το ΑΕΠ αυξάνεται, ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ μειώνεται, οι τράπεζες επιτυγχάνουν υπερκέρδη αλλά όλα αυτά δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια, η Ελλάδα στηρίζεται σε πρόσκαιρους μηχανισμούς υψηλής απόδοσης που δεν θα υπάρχουν.
 
Το Ταμείο Ανάκαμψης τελειώνει και το Euribor επίσης τελειώνει…
 
Ενώ όλοι μιλάνε για τα δάνεια που χορηγούν οι τράπεζες, η πιστωτική συρρίκνωση συνεχίζεται για 9ο τρίμηνο στην Ελλάδα.
 
Η πορεία αύξησης του ΑΕΠ θα προσγειωθεί στην κανονικότητα… και η κανονικότητα είναι το 2% αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, μία αύξηση η οποία δεν επαρκεί για την αποπληρωμή του χρέους.
 
Πρόσφατα πούλησε το ελληνικό δημόσιο τις συμμετοχές στις τράπεζες με ζημία 40 δισεκ. και αυτό η κυβέρνηση αλλά και τα ΜΜΕ το αποσιώπησαν.
 
Πρώτη φορά στην παγκόσμια οικονομική ιστορία που το δημόσιο έχει υποστεί τέτοια ζημιά και πρώτη φορά που το δημόσιο χαίρεται που πήρε από τα 44 δισεκ. επένδυση… 4 δισεκ. ευρώ και αυτό βαφτίστηκε επιτυχία.
 
Το σύστημα της Δικαιοσύνης παραμένει ακόμα προβληματικό και πολύ αργό στην έκδοση αποφάσεων.
 
Δεν είναι δυνατόν να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη και επενδύσεις σε μία χώρα όπου τα δικαστήρια αποφασίζουν σε βάθος… 7ετίας.
 
Η σχέση χρέους προς ΑΕΠ βελτιώνεται λόγω της αύξησης του ΑΕΠ αλλά σε απόλυτα μεγέθη το συνολικό χρέος παραμένει στην ζώνη των 405 δισεκ. ευρώ στα ιστορικά υψηλά.
 
Η Ελλάδα δεν μπορεί να μειώσει σε απόλυτα μεγέθη το χρέος της και στο τέλος αυτό μετράει.
 
Όσο για το τι παράγει η ελληνική οικονομία αυτό είναι ένα άλλο «μελανό» σημείο.
Τα πρωτογενή πλεονάσματα και η αύξηση στα κρατικά έσοδα προκύπτουν από την ακρίβεια, τις υψηλότερες τιμές και άρα τα κέρδη που προκύπτουν από το Φ.Π.Α. και τον Ε.Φ.Κ. και δεν χρειάζεται έτσι αύξηση του παραγόμενου προϊόντος παρά μόνο μία σταθερή κατανάλωση από τους Έλληνες πολίτες.
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου