MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 31 Μαρτίου 2024

«Γιατί η στάση Μπακογιάννη για το Κόσσοβο είναι ενάντια στα συμφέροντα της Ελλάδας»-Στέλιος Φενέκος

Γράφει ο
ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών
Υποναύαρχος ε.α
 
Η κυρία Μπακογιάννη ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εισηγήθηκε την ένταξη του Κοσσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, πριν αυτό συμμορφωθεί ως ώφειλε με την συμφωνία που είχε υπογράψει από το 2013, να εφαρμόσει δηλαδή πρώτα τις αυτοδιοικητικές ρυθμίσεις για την Ένωση Σερβικών Δήμων (ZSO).
Κύρια Μπακογιάννη εάν μπει το Κόσσοβο στο Συμβούλιο της Ευρώπης χωρίς να έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του έναντι της Σερβίας (και της Διεθνούς κοινότητας που διαμεσολάβησε), τότε δημιουργείται δυνητικά ζήτημα εκ νέου ανάφλεξης, αφού τίποτε δεν θα το δεσμεύει για την προστασία των δικαιωμάτων των Σερβικών κοινοτήτων
 
Η θέση της κας Μπακογιάννη είναι εξόχως προβληματική αφού η περίπτωση του Κοσσόβου δίνει ερείσματα και στην Τουρκία για τον τρόπο που μπορεί να χειριστεί την παράνομη κατοχή στην Κύπρο.
 
Το ZSO είναι το σχέδιο για αυτοδιοικούμενη ένωση δήμων με πλειοψηφικό σερβικό πληθυσμό στο Κοσσυφοπέδιο, που συμφωνήθηκε στις Βρυξέλλες το 2013 και το οποίο υπέγραψαν το Κόσσοβο και η Σερβία προκειμένου να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τους και να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματα των Σερβικών κοινοτήτων.
 
Το ZSO δεν είναι εσωτερικό ζήτημα των δύο κοινοτήτων, αλλά διεθνής νομική υποχρέωση του Κοσσόβου προκειμένου να γίνει αποδεκτό στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
 
ΣΗΜ:
 
1) Η Δημοκρατία του Κοσόβου είχε λάβει 100 διπλωματικές αναγνωρίσεις , εκ των οποίων οι 24 αποσύρθηκαν στην συνέχεια.
 
2) Σήμερα, 87 από τα 193 (45,7%) κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), 22 από τα 27 (81%) κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), 27 από 31 (87%) κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και 25 από 57 (43,8%) κράτη μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (OIC) έχουν αναγνωρίσει το Κόσσοβο.
 
Στις χώρες που δεν το έχουν αναγνωρίσει, είναι και η Ελλάδα (όπως και Ρωσία και Κίνα) .
 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ
Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών
Υποναύαρχος ε.α
 
 
 
 
 
 
Πηγή : https://www.militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου