MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

H EE επιβράβευσε τον «κακό» Όρμπαν και δεν είπε λέξη για την Αλβανία

Του Δρα Δημ. Σταθακόπουλου 
 
* Πηγή  ALPHAnews
 
Ουγγαρία,  Ουκρανία  , Μολδαβία,  Αλβανία , Τουρκία  και ΕΕ, υπό το πρίσμα του πολέμου με την Ρωσία.
 
Τριάντα (30)  δις € , είχαν μπλοκαριστεί από την Ε.Ε , λόγω των ανησυχιών της για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κράτος δικαίου στην Ορμπανική Ουγγαρία.
 
Ωστόσο, μόλις ο Β. Όρμπαν έκανε την “εποικοδομητική αποχή” που προβλέπει το άρθρο 31 της Συνθήκης για τη λειτουργία της ΕΕ., κοινώς ” κωλοτούμπα” από τις εντάσεις του για τις ενταξιακές συζητήσεις της Ε.Ε με την Ουκρανία, άμεσα η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι:
 
“μετά από ενδελεχή αξιολόγηση και μεγάλη ανταλλαγή απόψεων με την Ουγγρική κυβέρνηση της Ουγγαρίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία έλαβε τα μέτρα που δεσμεύτηκε να λάβει, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση των κονδυλίων”, με πρώτη καταβολή το ποσόν των 10,2 δισ. ευρώ !!!
 
* Σημ. : Όταν ένα κράτος – μέλος της ΕΕ δεν συμφωνεί με κάποια συλλογική απόφαση, συχνά, για ν’ αποφύγει τριβές και συνέπειες, επιλέγει ν’ απέχει αντί να θέσει veto .
 
Στη συνέχεια η απόφαση εγκρίνεται με τα παρόντα κράτη μέλη , ενώ το κράτος μέλος που απείχε, ακολουθώντας ένα «πνεύμα αμοιβαίας αλληλεγγύης», δεσμεύεται να μην παρέμβει αρνητικά στην κοινή απόφαση των παρόντων κρατών μελών της ΕΕ.
 
   Οπότε ως εκ θαύματος , ακαριαία, κρίθηκε πως δεν παραβιάζονται, το Κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ορμπανική Ουγγαρία , ενώ μέχρι την προηγούμενη στιγμή παραβιάζονταν.
 
    Από την άλλη πλευρά, δεν έγινε καμία αναφορά στην παραβίαση του Κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων ( βλ. θέμα Φρ. Μπελέρη ) στην Αλβανία• η οποία κάνει ενταξιακές συζητήσεις με την Ε.Ε επί 14 χρόνια.
 
Έν τούτοις, ο Έντι Ράμα με το 97% των Αλβανών πολιτών  υπέρ της ένταξης , συνομίλησε με την Αλβανικής καταγωγής , προσωρινή Γενική Διευθύντρια της μητρικής εταιρείας του ChatGPT, OpenAI, Mira Murati, για το πως θα βελτιωθεί η Δημόσια διοίκηση και η αίτηση της χώρας του, για να ενταχθεί το συντομότερο στην Ε.Ε .
 
   Μετά απ’ αυτές τις πολιτικές αποφάσεις, για Ουκρανία, Μολδαβία ( ένταξη ) , Ουγγαρία ( εκταμίευση)  Αλβανία ( εποικοδομητική  αποχή και ενώ η Γεωργία έχει δρόμο ακόμα να διανύσει ), που ουδεμία σχέση έχουν με τα οικονομικά κριτήρια και τις παραβιάσεις του Κράτους δικαίου και των ατομικών δικαιωμάτων, αφού είναι έναντια σε κάθε λογική του Ευρωπαϊκού κεκτημένου, γιατί να μην παραπονεθεί – πιέσει και η Τουρκία που περιμένει ένταξη από το 1987 ;
 
Ποιά είναι τελικά τα κριτήρια της Κοπεγχάγης, για να ενταχθεί μια χώρα στην Ε.Ε;
 
 Είναι αντικειμενικά , όπως τα ορίζουν τα άρθρα 49 και 6, παράγραφος Α, της Συνθήκης της Ε.Ε, ή αμιγώς πολιτικά δηλ. υποκειμενικά και σύμφωνα με το συμφέρον της στιγμής ;
 
Καταφανώς το συμφέρον , που εύκολα και αλά καρτ κρίνει τα κριτήρια.
 
Ένα συμφέρον που ελλείψει (ακόμα) κοινού στρατού της ΕΕ , δεν μπορεί να επιβληθεί.
 
Επομένως, γιατί πιθανολογείται πως η Ρωσία θα καμφθεί- φοβηθεί, από τις ενταξιακές συζητήσεις της Ουκρανίας με την Ε.Ε ;
 
Όταν δεν έχει εμφανείς ζημίες από τις μέχρι τώρα κυρώσεις και ήδη πολεμάει με όλη τη Δύση, στο πεδίο της Ουκρανίας επί 22 μήνες , στα πλαίσια ενός proxy war ;
 
Εξάλλου , ο Β. Πούτιν, τον Ιούνιο του 2022, είχε δηλώσει:
 
” Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της ένταξης της Ουκρανίας στην Ε.Ε.
 
Η Ε.Ε , δεν είναι στρατιωτικό μπλοκ. Είναι δικαίωμα οποιασδήποτε χώρας να ενταχθεί σε οικονομικές ενώσεις. Το πρόβλημά μας είναι με την ένταξη στο ΝΑΤΟ “.
 
Περαιτέρω , είχε αμφισβητήσει το εάν θα ήταν “σκόπιμο” για την ΕΕ να επιτρέψει στην Ουκρανία να ενταχθεί, αφού το Κίεβο θα χρειαζόταν τεράστιες οικονομικές επιδοτήσεις που άλλα μέλη της ΕΕ μπορεί να μην είναι διατεθειμένα να δώσουν.
 
* σημ. μετά την χθεσινή απόφαση της Ε.Ε ( 14.12.2023 ) και την αποχή της Ουγγαρίας, φαίνεται πως τα κράτη μέλη , είναι διατεθειμένα να συνδράμουν οικονομικά την Ουκρανία, έτι περαιτέρω, με ο,τι οικονομικές συνέπειες λιτότητας κι αν φέρει αυτό για τις εσωτερικές  κοινωνίες/ λαούς τους.
 
 
Βέβαια, τον Ιούνιο του 2022 και  παράλληλα με τον Β. Πούτιν , ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ , είχε δηλώσει ότι το Κρεμλίνο παρακολουθεί στενά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να γίνει μέλος της ΕΕ, ειδικά υπό το πρίσμα της αυξημένης αμυντικής συνεργασίας μεταξύ του μπλοκ των 27 μελών.
 
Εν κατακλείδι , η ιστορία είναι δυναμικό φαινόμενο , πάντα θα έχει ανοιχτά μέτωπα και ουδείς , όση εμπειρία, γνώση και ταλέντο κι αν έχει , δεν μπορεί να τα βάλει μαζί της .
 
Πάντα θα τον ξεπερνά .
 

 
Δρ Δημ. Σταθακόπουλος
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου