MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2023

Νομική επίθεση Ρωσίας στη Χάγη: Εκδίδει εντάλματα σύλληψης για δικαστές που συμμετείχαν στο ένταλμα κατά Πούτιν- "Δεν αναγνωρίζουμε το δικαστήριο"

Οι δυτικές χώρες περιφρονούν ανοιχτά τις βασικές πτυχές της Σύμβασης της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις, παρεμποδίζοντας τις συνήθεις εργασίες των ρωσικών προξενικών φυλακίων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ

Η Ρωσία προσέθεσε τον πρόεδρο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Πιοτρ Γιόζεφ Χοφμάνσκι στον κατάλογο των καταζητούμενων, λίγους μήνες αφότου το δικαστήριο κατηγόρησε τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία.
 
Ο Χοφμάνσκι, ο αναπληρωτής του, Λουζ δελ Κάρμεν Ιμπανέζ Καράνζα (Luz del Carmen Ibáñez Carranza), και ο δικαστής Μπέρτραμ Σμιτ (Bertram Schmitt) "καταζητούνται βάσει του Ποινικού Κώδικα", ανέφερε τη Δευτέρα το ανεξάρτητο ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο MediaZona, επικαλούμενο την ηλεκτρονική βάση δεδομένων του ρωσικού υπουργείου Εσωτερικών.
 
Ο Πούτιν και η Επίτροπος του για τα παιδιά, Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα κατηγορούνται από το ΔΠΔ για την παράνομη απέλαση παιδιών από την Ουκρανία στη Ρωσία. Όλα τα κράτη του ΔΠΔ είναι νομικά υποχρεωμένα να συλλάβουν τον Πούτιν εάν πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.
 
Η Ρωσία έχει υποστηρίξει ότι το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ, που εκδόθηκε στις 17 Μαρτίου, είναι νομικά άκυρο, καθώς δεν είναι κράτος μέλος. Στα τέλη Ιουλίου, η Ρωσία τοποθέτησε τη δικαστή του ΔΠΔ Τομόκο Ακάνε στον κατάλογο των καταζητούμενων. Ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν προστέθηκε στον κατάλογο των καταζητούμενων τον Μάιο.
 
Τον Μάρτιο, το Προδικαστικό Τμήμα του ΔΠΔ εξέδωσε εντάλματα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και την Επίτροπο για τα παιδιά Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα. Το δικαστήριο τους κατηγορεί, μεταξύ άλλων, ότι φέρονται να "απέλασαν" παιδιά τα οποία οι αρχές διέσωσαν από τους ουκρανικούς βομβαρδισμούς και πήγαν από τη ζώνη μάχης σε ασφαλείς περιοχές.
 
Λίγες ημέρες αργότερα, η Ερευνητική Επιτροπή άνοιξε ποινική υπόθεση κατά των δικαστών του ΔΠΔ Τομόκο Ακάνε (Tomoko Akane), Ροζάριο Σαλβατόρε Αϊτάλα (Rosario Salvatore Aitala), Σέρτζιο Τζεράρντο Ουγκάλντε Γκοντίνεθ (Sergio Gerardo Ugalde Godinez) και του εισαγγελέα Καρίμ Αχμάντ Χαν (Karim Ahmad Khan). Οι τρεις πρώτοι κατηγορήθηκαν για εν γνώσει τους παράνομη κράτηση και προετοιμασία επίθεσης εναντίον εκπροσώπου ξένου κράτους, ενώ ο εισαγγελέας κατηγορήθηκε για την παραπομπή ενός εν γνώσει του αθώου προσώπου σε ποινική ευθύνη, σε συνδυασμό με την παράνομη κατηγορία ενός προσώπου για τη διάπραξη σοβαρού ή ιδιαίτερα σοβαρού εγκλήματος.
 
Τον Μάιο, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών, Αλεξάντερ Μπαστρίκιν, δήλωσε ότι η υπηρεσία θα θέσει στον κατάλογο των καταζητούμενων τους δικαστές του ΔΠΔ που εξέδωσαν το ένταλμα για τη "σύλληψη" του Πούτιν.
 
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου ηγέτη, Ντμίτρι Πεσκόφ , δήλωσε πως η έγερση του θέματος του ΔΠΔ για τη "σύλληψη του Πούτιν" είναι απαράδεκτη. Η Μόσχα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου και οποιαδήποτε απόφασή του είναι άκυρη από νομικής άποψης. Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, με τη σειρά του, σημείωσε ότι η έκδοση εντάλματος δημιουργεί τεράστιο αρνητικό δυναμικό και θα μπορούσε να έχει συνέπειες με τη μορφή απάντησης από τη Ρωσία.
 
Λαβρόφ: Η δυτική περιφρόνηση των παγκόσμιων κανόνων παρεμποδίζει το έργο των Ρώσων προξένων
 
Οι δυτικές χώρες επιτρέπουν στους εαυτούς τους όλο και συχνότερα να περιφρονούν ανοιχτά τις βασικές πτυχές της Σύμβασης της Βιέννης για τις προξενικές σχέσεις, παρεμποδίζοντας τις συνήθεις εργασίες των ρωσικών προξενικών φυλακίων, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε γραπτούς χαιρετισμούς προς τους συμμετέχοντες σε διεθνές συνέδριο για τις σύγχρονες τάσεις στις προξενικές εργασίες υπό νέες γεωπολιτικές συνθήκες.
Το μήνυμα των χαιρετισμών του κορυφαίου διπλωμάτη ανέγνωσε ο Βλαντιμίρ Ζαπεβάλοφ (Vladimir Zapevalov), επικεφαλής του Γραφείου Αντιπροσωπείας του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στην Αγία Πετρούπολη.
 
"Δυστυχώς, η διαχρονικά δοκιμασμένη κανονιστική βάση των προξενικών σχέσεων στις μέρες μας διαβρώνεται εντατικά. Οι δυτικές χώρες επιτρέπουν όλο και συχνότερα στον εαυτό τους να ερμηνεύουν αυθαίρετα ή και να αγνοούν ανοιχτά τα ιδρυτικά στοιχεία της σύμβασης, το αδιαίρετο μέρος του σύγχρονου διεθνούς δικαίου. Αυτό αφορά, μεταξύ άλλων, τη διασφάλιση του απαραβίαστου των προξενικών χώρων, το δικαίωμα των προξενικών υπαλλήλων να επισκέπτονται τους υπηκόους της χώρας τους που τελούν υπό κράτηση ή την αποτροπή των διακρίσεων κατά εθνοτικές διακρίσεις", σημείωσε ο κορυφαίος Ρώσος διπλωμάτης. "Η καταστροφική πολιτική της Δύσης εμποδίζει την πλήρη εφαρμογή μιας από τις σημαντικότερες προξενικές λειτουργίες - την προστασία των συμφερόντων των συμπατριωτών στο κράτος υποδοχής", πρόσθεσε.
 
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η ρωσική πλευρά ενεργεί με βάση την παραδοχή ότι οι διατάξεις της Σύμβασης της Βιέννης "πρέπει να εφαρμόζονται πλήρως" και υπό τις σημερινές διεθνείς συνθήκες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου