MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 25 Απριλίου 2023

To ρολόι της Αποκάλυψης σήμανε για οικονομίες και αγορές - Τα 5 σημεία των καιρών που δείχνουν το κραχ να έρχεται

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Michael Snyder, πολλές ανεξάρτητες φωνές μας προειδοποιούσαν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες 
 
Τώρα που τα μακροπρόθεσμα προβλήματά μας γίνονται… βραχυπρόθεσμα και οικονομικές προοπτικές για το 2023 σκοτεινιάζουν, δεν μπορούμε να πούμε πως δεν είχαν υπάρξει σχετικές προειδοποιήσεις…

Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Michael Snyder, πολλές ανεξάρτητες φωνές μας προειδοποιούσαν ότι θα υπάρξουν σοβαρές συνέπειες για τις εξαιρετικά ανόητες οικονομικές αποφάσεις που έπαιρναν οι ηγέτες μας – καθώς μάλιστα τώρα αυτές οι σοβαρές συνέπειες αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους.
 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο οικονομολόγος και συγγραφέας αναφέρει τα πέντε σημεία καταστροφής, για τα οποία είχαμε προειδοποιηθεί και συμβαίνουν αυτή τη στιγμή…

Τα σημεία των καιρών…

#1 Μας προειδοποίησαν ότι θα ερχόταν μια μεγάλη κρίση στα εμπορικά ακίνητα και τώρα δίνει το «παρών».
 
Στην πραγματικότητα, μόλις γίναμε μάρτυρες άλλης μιας τεράστιας χρεοκοπίας…

Με την πρόσφατη αναταραχή στον περιφερειακό τραπεζικό τομέα, το κλίμα στα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ (CRE) –και ειδικά σε ό,τι αφορά τους γραφειακούς χώρους– έχει γίνει αρνητικό, με τους επενδυτές να προετοιμάζονται για πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις (με τις JPM, Morgan Stanley και Goldman Sachs να συμμετέχουν στη ζοφερή παρέλαση).

Οι χρεοκοπίες συνεχίζουν να γίνονται πρωτοσέλιδα ενώ οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν ολοένα υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους… 

Η αναχρηματοδότηση γίνεται πολύ πιο δύσκολη ενόψει των λήξεων χρέους που συνδέονται με τον τομέα CRE ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο φέτος.

Ο τελευταίος τίτλος που ενισχύει τις ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή κρίση CRE περιλαμβάνει ένα fund που ανήκει στον γίγαντα του CRE Brookfield, το οποίο αναμένεται να αθετήσει υποθήκη 161,4 εκατομμυρίων δολαρίων για δώδεκα κτίρια γραφείων στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το δάνειο μεταβιβάστηκε σε έναν ειδικό servicer που συνεργάζεται με «τον δανειολήπτη για να εκτελέσει μια συμφωνία προδιαπραγμάτευσης και να καθορίσει την πορεία προς τα εμπρός».

#2 Μας προειδοποίησαν ότι θα υπάρξουν εκτεταμένες απολύσεις, καθώς οι οικονομικές συνθήκες στις Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώθηκαν. 
 
Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει τώρα παντού γύρω μας. 

Για παράδειγμα, τη Δευτέρα η λογιστική εταιρεία Ernst & Young ανακοίνωσε ότι θα απολύσει χιλιάδες υψηλά αμειβόμενους...

Η Ernst & Young ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περίπου 3.000 θέσεις εργασίας από το εργατικό δυναμικό της στις ΗΠΑ, καθώς επιχειρεί να αντεπεξέλθει σε αλλαγές στη ζήτηση και την «πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα» σε τομείς της επιχείρησής της.
Οι περικοπές αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 5% του συνολικού εργατικού δυναμικού της αμερικανικής εταιρείας. 

Η EY περιέγραψε τη μείωση του εργατικού δυναμικού ως «μέρος της συνεχιζόμενης διαχείρισης της επιχείρησής μας» ενώ επεσήμανε πως δεν οφείλεται στην πρόσφατη αποτυχία της εταιρείας να διαχωρίσει τον συμβουλευτικό από τον ελεγκτικό κλάδο.

#3 Μας προειδοποίησαν ότι η μεγαλύτερη φούσκα εταιρικού χρέους στην ιστορία θα έσκαγε, και τώρα οι εταιρείες αρχίζουν να αθετούν τα χρέη τους με ρυθμό τέτοιο που θα πρέπει να ανησυχήσει βαθιά όλους μας…

Περισσότερες εταιρείες σε όλο τον κόσμο αθέτησαν τα χρέη τους τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους από ό,τι σε οποιοδήποτε τρίμηνο από τα τέλη του 2020, όταν οι επιχειρήσεις προσπαθούσαν να αντεπεξέλθουν στους περιορισμούς της Covid.
Σε έκθεσή του την Τρίτη ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's ανέφερε ότι 33 από τις εταιρείες που αξιολογεί αθέτησαν τα χρέη τους το πρώτο τρίμηνο - το υψηλότερο επίπεδο από το τελευταίο τρίμηνο του 2020, όταν 47 εταιρείες χρεοκόπησαν.

Σχεδόν οι μισές, ή 15 εταιρείες, πτώχευσαν τον περασμένο μήνα - ο υψηλότερος μηνιαίος αριθμός από τον Δεκέμβριο του 2020.

Μεταξύ των εταιρειών που αθέτησαν υποχρεώσεις ήταν η Silicon Valley Bank, η οποία κατέρρευσε τον Μάρτιο, η SVB Financial Group και η Signature Bank.

#4 Μας προειδοποίησαν ότι θα γίνουμε μάρτυρες μιας δραματικής αύξησης των χρεοκοπιών το 2023, και αυτό ακριβώς συμβαίνει…
 
Οι αιτήσεις πτώχευσης σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, σε όλες τις μεγάλες βιομηχανίες.

Συνολικά 42.368 νέες πτωχεύσεις κατατέθηκαν τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Epiq Bankruptcy, ενός παρόχου δεδομένων, τεχνολογίας και υπηρεσιών πτωχευτικών δικαστηρίων των ΗΠΑ.

Αυτό το ποσοστό είναι κατά 17% υψηλότερο από τις 36.068 καταθέσεις τον Μάρτιο του 2022, και είναι ο υψηλότερος αριθμός μηνιαίων αιτήσεων πτώχευσης από τον Απρίλιο του 2021.

Στοιχεία από την S&P Global Market Intelligence έδειξαν 71 εταιρικές αιτήσεις πτώχευσης τον Μάρτιο - άλμα από τις 58 πτωχεύσεις τον προηγούμενο μήνα. 

Αυτό είναι το υψηλότερο μηνιαίο σύνολο από τον Ιούλιο του 2020 και ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας αυξήσεων.

#5 Μας προειδοποίησαν ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα άρχιζε τελικά να απορρίπτει το δολάριο και τώρα η «αποδολαριοποίηση» συμβαίνει με «εκπληκτικό» ρυθμό…
 
Το δολάριο χάνει τη δύναμή του ως παγκόσμιο συναλλακτικό και αποθεματικό νόμισμα με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι είναι γενικά αποδεκτό, καθώς σύμφωνα με τον Stephen Jen πολλοί αναλυτές απέτυχαν να λάβουν υπόψη τις άγριες συναλλαγματικές κινήσεις του περασμένου έτους.

Το ποσοστό του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα υποχώρησε πέρυσι με ρυθμό δεκαπλάσιο από τη μέση ταχύτητα των τελευταίων δύο δεκαετιών, καθώς ορισμένες χώρες αναζήτησαν εναλλακτικές λύσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που προκάλεσε κυρώσεις, έγραψε ο Jen και η συνάδελφός του στην Eurizon SLJ Capital Ltd. Joana Freire. 

Σημείωση: Εάν κάποιος προσαρμόσει τις κινήσεις των συναλλαγματικών ισοτιμιών, μπορεί να διαπιστώσει πως το δολάριο έχει χάσει περίπου το 11% του μεριδίου αγοράς του από το 2016 και το διπλάσιο από το 2008, ανέφεραν.

«Το δολάριο υπέστη μια εκπληκτική κατάρρευση το 2022 ως αποθεματικό νόμισμα, λόγω της πολιτικής των κυρώσεων», έγραψαν οι Jen και Freire.

«Οι κυρώσεις τις οποίες εφάρμοσαν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κατά της Ρωσίας τρόμαξαν μεγάλες χώρες», οι περισσότερες από τις οποίες είναι αναδυόμενες οικονομίες από τον λεγόμενο Παγκόσμιο Νότο.
 
Δυστυχώς, βρισκόμαστε στα πολύ πρώιμα στάδια αυτής της οικονομικής κατάρρευσης.

Ο γενικός πληθυσμός αρχίζει να καταλαβαίνει ότι τα πράγματα έχουν πάει πολύ στραβά… 

Μια έρευνα του CNBC που μόλις κυκλοφόρησε ανακάλυψε ότι οι Αμερικανοί «ποτέ δεν ήταν πιο απαισιόδοξοι για την οικονομία» από όσο αυτή τη στιγμή… σύμφωνα με την τελευταία CNBC All-America Economic Survey.

Ακόμη και κατά τις πιο σκοτεινές μέρες του 2008 και του 2009, οι Αμερικανοί ήταν πιο αισιόδοξοι… Σκεφτείτε μόνο αυτό.

Αναμένεται παγκοσμίως να αντιμετωπίσουμε πραγματικά βαθιά προβλήματα.
Φυσικά, αυτή η νέα οικονομική κρίση θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να εκδηλωθεί πλήρως.

Και επίσημα όμως είναι παρούσα…

Οι επόμενοι μήνες θα είναι γεμάτοι με οικονομικό πόνο, και αυτό θα προκαλέσει τεράστια αναταραχή σε πολλές κοινωνίες.

Πηγή :  www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου