MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023

Έρχεται ο ασιατικός «κανόνας του χρυσού» και αλλάζει τα πάντα σε επενδύσεις, οικονομία - Πώς θα διαμορφωθεί το νέο Bretton Woods

Το τέλος της οικονομικής ηγεμονίας της Δύσης έρχεται μέσα από την απαξίωση των δυτικών νομισμάτων και τις νέες περιφερειακές οικονομικές ενώσεις
 
 Εκτός από τη χρήση του χρυσού για την υπονόμευση του δυτικού νομισματικού συστήματος, η επιστροφή σε έναν αξιόπιστο κανόνα χρυσού έχει σημαντικά πλεονεκτήματα για τη Ρωσία και τους συμμάχους της στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης, την Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, την ομάδα των BRICS+ και όλους τους προμηθευτές εμπορευμάτων πέρα από την Ασία.
 
O Ρώσος  πρόεδρος Vladimir Putin είναι διατεθειμένος να υιοθετήσει «υγιές χρήμα» επιστρέφοντας σε κάποιο είδος χρυσού κανόνα και διαμορφώνιντας τις συνθήκες για να διαμορφωθεί μια ισχυρή διεθνής τάση. 

Δεν γνωρίζουμε ακόμη τις λεπτομέρειες, αλλά ιδού τι επισήμανε χαρακτηριστικά στο Διεθνές Οικονομικό Forum της Αγίας Πετρούπολης τον περασμένο Ιούνιο:

Παγιδευμένα στην πληθωριστική καταιγίδα, πολλά κράτη ρωτούν, γιατί να μπούμε στον κόπο να ανταλλάσσουμε αγαθά με δολάρια και ευρώ όταν τα νομίσματα αυτά χάνουν την αξία τους μπροστά στα μάτια μας; 
 
Πράγματι, η οικονομία του φανταστικού πλούτου αναπόφευκτα αντικαθίσταται από την οικονομία πραγματικών πολύτιμων αγαθών και ‘’σκληρών’’ περιουσιακών στοιχείων.
 
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, τα σημερινά παγκόσμια αποθέματα συναλλάγματος περιλαμβάνουν 7,1 τρισεκατομμύρια δολάρια και 2,5 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Και αυτά τα νομίσματα υποτιμώνται με ετήσιο ρυθμό περίπου 8%. 
 
Επιπλέον, αυτό το ποσόν μπορεί να κατασχεθεί ή να κλαπεί κατά τις ιδιοτροπίες των ΗΠΑ εάν αποδοκιμάζει κάτι στην πολιτική μιας χώρας.

Χρειάζεται  η διευκόλυνση συντονισμού με όλα τα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και των BRICS+ (μιας ταχέως αναπτυσσόμενης λέσχης εθνών, συμπεριλαμβανομένων των μη ασιατικών εθνών) που επιθυμούν να υιοθετήσουν μια εναλλακτική νομισματική τάξη. 

Αυτές οι ομάδες κρατών  αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.


Η κίνηση της ρωσικής Sber για χρυσό σε ψηφιακή μορφή

Και σε μια κίνηση που φαίνεται να είναι στη πρωτοπορία των εξελίξεων, η Sber - η μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας - ανακοίνωσε την εισαγωγή ενός ψηφιακού χρηματοοικονομικού fund βασισμένου στο χρυσό.
 
Στις 27 Δεκεμβρίου, την ίδια μέρα που η Sber ανακοίνωσε το νέο της ταμείο ψηφιακού χρυσού, σε ένα άρθρο με τίτλο «Χρυσό ρούβλι 3.0: Πώς η Ρωσία μπορεί να αλλάξει την υποδομή εξωτερικού εμπορίου» το οποίο γράφτηκε για τη Vedomosti, μια ρωσική επιχειρηματική εφημερίδα με έδρα τη Μόσχα..

Συντάχθηκε από τον Dmitry Mityaev, ο οποίος είναι Βοηθός Μέλος του Συμβουλίου Ένταξης και Μακροοικονομίας της Ευρασιατικής Οικονομικής Επιτροπής.

Από αυτό το άρθρο, η επιτροπή νομισμάτων της ΕΑΕΕ φαίνεται τώρα να έχει απορρίψει εντελώς προηγούμενες προτάσεις για ένα νέο νόμισμα, χρησιμοποιώντας αντ 'αυτού τον χρυσό ως το κύριο μέσο για τη διευθέτηση των εμπορικών συναλλαγών.
 
Είναι πιθανό εκληφθεί ως ψηφιακή αναπαράσταση φυσικού χρυσού

Εάν αντιγραφεί το μοντέλο του Bretton Woods, ίσως μόνο οι συμμετέχουσες στο νέο αυτό νομισματικό σύστημα κεντρικές τράπεζες θα επιτρέπεται να απαιτούν φυσική παράδοση του χρυσού, αλλά το ψηφιακό νόμισμα θα είναι ευρύτερα διαθέσιμο ως πίστωση για διακανονισμό των εμπορικών συναλλαγών.

Πανασιατικό σύστημα διακανονιοσμού των συναλλαγών

Ποφανώς, η απαίτηση χρονοβόρας προετοιμασίας για τη διευθέτηση εθνικών ανισορροπιών στο ισοζύγιο πληρωμών σε χρυσό θα μπορούσε στη συνέχεια να ελαχιστοποιηθεί εάν ένα ή περισσότερα εθνικά νομίσματα ακολουθούσαν έναν αξιόπιστο κανόνα αποτίμησής τους σε χρυσό είτε συνδέοντας τα νομίσματά τους με το νέο νόμισμα διακανονισμού των εμπορικών συναλλαγών σε μια ασιατική έκδοση του Bretton Woods. ή πηγαίνοντας σε μεμονωμένα πρότυπα ισοτιμίας με τον χρυσό
 
Το συμπέρασμα είναι ότι το ρούβλι, και πιθανώς το γιουάν της Κίνας μπορεί να κάνουν ακριβώς αυτό προκειμένου να δημιουργήσουν ένα απρόσκοπτο πανασιατικό σύστημα διακανονισμού με χρυσό.

Ο ρόλος της Κίνας και το νέο αναπτυξιακό της αφήγημα

Η Κίνα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές προς την Αμερική και τα μέλη του ΝΑΤΟ.
 
Ωστόσο, φαίνεται να επικεντρώνεται εκ νέου στην Ασία και έχει τις προσωπικές οικονομίες διαθέσιμες για να υποστηρίξει τις απαραίτητες επενδύσεις κεφαλαίου, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις θα αντισταθμίσουν το εισαγόμενο ενεργειακό της κόστος.
 
Τόσο η Ρωσία όσο και οι Σαουδάραβες που συνεργάζονται στον OPEC+ θα γνωρίζουν πλήρως τον αντίκτυπο στο καθεστώς των πετροδολαρίων fiat της αλλαγής πληρωμών σε γιουάν, ρούβλια ή άλλα ασιατικά εθνικά νομίσματα για το κύριο εξαγωγικό τους προϊόν - το αργό πετρέλαιο.
 
Τα αποθεματικά των νομισμάτων fiat (που εκδίδουν οι κεντρικές τράπεζες) της δυτικής συμμαχίας που δεν θα πωληθούν ενδέχεται να χρειαστεί να διαγραφούν. 

Κατά συνέπεια, οι Σαουδάραβες και άλλοι εξαγωγείς ενέργειας του Κόλπου είναι βέβαιο ότι έχουν αναζητήσει διαβεβαιώσεις για τη σταθερότητα του γιουάν και πιθανώς των ρουβλίων σε σχέση με το δολάριο.

Η γεωπολιτική λειτουργία των νομισμάτων

Μέχρι πέρυσι, η μακροπρόθεσμη πολιτική της Ρωσίας και της Κίνας για την κατάργηση των δολαρίων για την τιμολόγηση των εμπορευμάτων σε εγχώρια νομίσματα, τη διευθέτηση του διασυνοριακού εμπορίου και τη διαμεσολάβηση σε όλες σχεδόν τις συναλλαγές συναλλάγματος ήταν αμυντική, αφήνοντας την Αμερική να κάνει το γεωπολιτικό της παιχνίδι. 

Οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας άλλαξαν όλα αυτά. 

Στριμωγμένος από τις κυρώσεις, ο Putin δεν έχει άλλη επιλογή από το να επιδιώξει να αποσταθεροποιήσει το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σκόπιμα.
 
Κινήθηκε με εκπληκτική ταχύτητα για να προστατεύσει το ρούβλι

Τώρα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία και ως μέρος της προσπάθειάς του να απομακρύνει πλήρως την αμερικανική απειλή από την Ανατολική Ευρώπη και την Ασία η στρατηγική του είναι τόσο στρατιωτική όσο και οικονομική.


Τιμολόγηση ρωσικών προϊόντων


Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο καθώς και ενός ευρέος φάσματος βιομηχανικών εμπορευμάτων και πρώτων υλών, η ρωσική οικονομία πρόκειται να επωφεληθεί πάρα πολύ από τη μετατόπιση των παγκόσμιων συλλαγματικών αποθεμάτων από το δολάριο fiat και τα συναφή δυτικά νομίσματα στα νομίσματα των οποίων η αξία τους σχετίζεται με κάποιο εμπόρευμα.
 
Και όταν σκεφτόμαστε τη ρωσική οικονομία, σκεφτόμαστε κυρίως με όρους πετρελαίου.
 
Υπάρχει μια περαιτέρω συνάφεια με την ενέργεια, επειδή είναι ένα θέμα που κατανοεί πλήρως ο Putin και κατανοεί πλήρως τα σημεία πίεσης της δυτικής συμμαχίας.

Και σύμφωνα με τα στοιχεία, με τους στενούς του συμβούλους φαίνεται επίσης να έχει καλύτερη κατανόηση της νομισματικής θεωρίας από από τους ομότιμούς του στη δυτική συμμαχία.


Η σχέση της τιμής του πετρελαίου με την τιμή του χρυσού


Μετά τη λήξη της συμφωνίας του Bretton Woods, η τιμή του πετρελαίου σε χρυσό παρουσίασε την ίδια μακροπρόθεσμη σχετική σταθερότητα σε μια περίοδο που κυμαινόταν έντονες σε δολάρια

Από το 1971, αποτιμημένο σε δολάρια το πετρέλαιο WTI έφτασε τα 140 δολάρια και μάλιστα ήταν αρνητικό λόγω προβλημάτων που προέκυψαν από τις προθεσμιακές αγορές τον Απρίλιο του 2020. 

Σε γραμμάρια χρυσού το εύρος ήταν 4,88 και 0,35.
 
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αστάθεια των τιμών του χρυσού θα ήταν πολύ μικρότερη εάν δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι αμερικανικές προσπάθειες να απονομιμοποιήσουν τον χρυσό, να μειώνουν την τιμή του αποτιμημένη σε δολάρια ατά τη διάρκεια των δεκαετιών.

Το να βλέπουμε τις τιμές να είναι πολύ πιο ασταθείς σε δολάρια από ό,τι σε γραμμάρια χρυσού μετά το τέλος του Bretton Woods επιβεβαιώνει ότι ο καλύτερος τρόπος τιμολόγησης του πετρελαίου,


Ο χρυσός παραμένει.. χρήμα τα άλλα είναι πίστωση 


Έχοντας κατά νου ότι οι Ρώσοι οικονομολόγοι δεν εκτέθηκαν ποτέ στην κεϋνσιανή φιλοσοφία πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ανώτεροι σύμβουλοι όπως ο Sergey Glazyev γνωρίζουν σχεδόν σίγουρα ότι ο χρυσός παραμένει χρήμα παρά την αμερικανική προπαγάνδα ότι έχει αντικατασταθεί από το δολάριο ΗΠΑ. 

Οι οικονομικοί σύμβουλοι του Putin είχαν διαμαρτυρηθεί για την πολιτική της Τράπεζας της Ρωσίας να πωλεί όλο τον εξορυσσόμενο χρυσό στο Λονδίνο πριν επιβληθούν εμπορικές και χρηματοοικονομικές κυρώσεις - σημάδι ότι  η ανώτερη διοίκηση της είχε αιχμαλωτιστεί από τις οικονομικές και νομισματικές πολιτικές των δυτικών κεντρικών τραπεζών και δεν αντιπροσώπευε τις δικές τους απόψεις .

Aποτιμημένες σε σε χρυσό, οι εξαγωγές εμπορευμάτων της Ρωσίας θα έπρεπε να έχουν διατηρήσει σε γενικές γραμμές την αγοραία τους αξία.
 
Η τιμή του πετρελαίου αποτιμημένη σε χρυσό σήμερα είναι 1,32 γραμμάρια ανά βαρέλι, μειωμένη κατά 42% από το επίπεδο των 2,36 γραμμαρίων του 1950 και κατά 51% από την τιμή των 2,67 γραμμαρίων όταν ανεστάλη η συμφωνία του Bretton Woods.
Η Ρωσία είναι ιδιαίτερα χαμένη από το νομισματικό καθεστώς της Δύσης.

Ο πληθωρισμός του δολαρίου και οι αλλαγές στα συναλλαγματικά αποθέματα

Σύμφωνα με ανάλυση εμπειρογνωμόνων της αγορά εμπορευμάτων, τα επόμενα χρόνια θα ξεκινήσει μια διαδικασία μετατροπής των παγκόσμιων συναλλαγματικών αποθεμάτων.
 
Τα συναλλαγματικά αποθέματα θα διαφοποποιηθούν από τα αποδυναμωμένα νομίσματα σε απτές πόρους όπως τρόφιμα, ενέργεια, εμπορεύματα και άλλες πρώτες ύλες.

Σαφώς, αυτή η διαδικασία θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τον παγκόσμιο πληθωρισμό του δολαρίου.
 
Αυτό το μήνυμα παραδόθηκε σε 81 επίσημες αντιπροσωπείες και 14.000 αντιπροσώπους από άλλες 49 χώρες, συμπεριλαμβανομένων αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που παρευρέθηκαν ανεπίσημα. 

Το μήνυμα του Putin ήταν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα ξεφορτωθούν δολάρια και ευρώ και θα συσσωρεύουν αποθέματα χρυσού - τους μόνους «απτούς πόρους» που μπορούν να κατέχουν, όχι αποθηκευμένους σε δυτικά θησαυροφυλάκια όπου μπορούν να κατασχεθούν όπως συνέβη στη Βενεζουέλα.
 
Και οι κρατικές υπηρεσίες θα αποθηκεύουν βασικά προϊόντα, πρώτες ύλες και τρόφιμα.


Οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών


Με τις κεντρικές τράπεζες να αναφέρουν ότι συσσώρευσαν ποσότητες ρεκόρ χρυσού πέρυσι, φαίνεται να συμφωνούν με τον Πρόεδρο Putin.

Στην πραγματικότητα, οι εκπρόσωποι στο Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης ειδοποιήθηκαν ότι το δολάριο θα δεχθεί επίθεση από την κινητοποίηση του Putin για ρευστοποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων υπέρ των εμπορευμάτων και του χρυσού.
 
Για πολλές κεντρικές τράπεζες, η λογική της διατήρησης των επίσημων συναλλαγματικών αποθεμάτων δεν θα ισχύει πλέον, ενώ η αύξηση των φυσικών αποθεμάτων χρυσού υπό τον άμεσο έλεγχό τους είναι η νέα προτεραιότητα.

Η χρονική στιγμή της πτώσης του δολαρίου θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από τη γεωπολιτική συγκυρία, επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι μπορεί να πυροδοτήσει κύμα ρευστοποιήσεων περιουσιακών στοιχείων και είναι μια ιδιατερη διαδικασία.
 
Ξεχωριστά, ο ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του Putin, Sergey Glazyev, εργάζεται επίσημα για ένα νέο νόμισμα διακανονισμού εμπορικών συναλλαγών για χρήση μεταξύ των μελών της Οικονομικής Ένωσης της Ευρασίας (EAEU), με μια φιλοδοξία να επεκταθεί η διευκόλυνση εποικισμού σε όλα τα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) και των BRICS+ (μιας ταχέως αναπτυσσόμενης λέσχης εθνών, συμπεριλαμβανομένων των μη ασιατικών εθνών) που επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν. 

Αυτές οι ομάδες αντιπροσωπεύουν πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.
 
Από τις λίγες δηλώσεις σχετικά με τη σκέψη του, έγινε σαφές ότι, έχοντας εξετάσει τις επιλογές, ο Glazyev ευνοεί τώρα μια νομισματική λύση που θα βασίζεται μόνο στον χρυσό.
 
Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι η πρόταση για διευρυμένο χρηματιστήριο χρυσού της Μόσχας διευθύνεται από τον ίδιο τον Glazyev.

Ο πληθωρισμός θα «πνίξει» τη Δύση

Οι συνέπειες για τις τιμές των εμπορευμάτων που μετρώνται σε γραμμάρια χρυσού ή σε υποκατάστατα νομισμάτων χρυσού θα είναι να οδηγήσουν τις τιμές των εμπορευμάτων που μετρώνται σε φθίνοντα νομίσματα fiat ακόμη υψηλότερα.
 
Οι συνέπειες για τις τιμές χονδρικής και καταναλωτή στα δυτικά κράτη θα γίνονταν γρήγορα προφανείς, με τις κεντρικές τράπεζες να αναγκάζονται να αναθεωρήσουν τις προσδοκίες τους για τον πληθωρισμό πολύ υψηλότερα, αναγκασμένες να προσαρμόσουν αναλόγως τις επιτοκιακές τους πολιτικές – γεγονός που θα επιδεινώσει … έως ασφυξίας τις πιστωτικές συνθήκες. 

Οι αποδόσεις των ομολόγων αναμένεται να αυξηθούν, υπονομεύοντας όλες τις χρηματοοικονομικές αξίες και τις αξίες των ακινήτων. 

Όπως διευκρινίζεται αυτή η αρνητική προοπτική, τα μετρούμενα έναντι των νομισμάτων χρυσού fiat πιθανότατα θα σημειώσουν σημαντική σχετική πτώση.

Οι συνέπειες για τους κύριους παίκτες

Εν συντομία, είναι πιθανό να προκύψουν οι ακόλουθες δυσκολίες για τους κύριους παίκτες:
Για τις ΗΠΑ: Η εξάρτηση από τις εισερχόμενες ξένες επενδύσεις προστάτευσε το δολάριο από τα συνεχή εμπορικά ελλείμματα και διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη χρηματοδότηση του αμερικανικού δημόσιου χρέους από το τέλος του Bretton Woods.
 
Έχει επιτρέψει στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να δημιουργεί δημοσιονομικά ελλείμματα λίγο - πολύ συνεχώς.
 
Η συσσώρευση ξένου κεφαλαίου ως το αντίστοιχο των εμπορικών ανισορροπιών φαίνεται τώρα να έχει επιβραδυνθεί και θα αντιστραφεί εάν ο Πρόεδρος Putin τηρήσει την προειδοποίησή του στο Οικονομικό Forum της Αγίας Πετρούπολης, πείθοντας τους συμμετέχοντες να πουλήσουν δολάρια.
 
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει σημαντικά εμπόδια χρηματοδότησης έναντι της ρευστοποίησης ομολόγων από ξενου κατόχους.
 
Οι αποδόσεις των ομολόγων και το κόστος χρηματοδότησης για την κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα εκτοξευθούν σε επίπεδα συνολικής οικονομικής κρίσης.
Και η οικονομική κατάσταση της ίδιας της Fed θα αποτελέσει περαιτέρω πηγή ανησυχίας για τις αγορές συναλλάγματος.
 
Επιπλέον, οι εμπορικές τράπεζες θα έχουν μειωμένους ισολογισμούς, περιορίζοντας την ικανότητά τους να δημιουργούν περαιτέρω πιστώσεις σύμφωνα με τους κανόνες της Βασιλείας III.

ΕΕ-Ευρωζώνη: Οι συνέπειες για την ΕΕ και την ευρωζώνη θα ήταν τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά διχαστικές.
 
Αν δεν υπήρχαν οι πολιτικοί περιορισμοί, η Γερμανία θα οδηγούσε φυσικά προς τη συνεργασία με τα υγιή νομισματικά καθεστώτα που αναδύονται στα ανατολικά της, ιδιαίτερα καθώς τα οικονομικά της μεσογειακής ''λέσχης'' επιδεινώνονται, χρειάζονται ακόμη περισσότερη υποστήριξη σε βάρος του γερμανικού πλούτου.

Με την πτώση των τιμών των ομολόγων, ολόκληρο το ευρωσύστημα που αποτελείται από την ΕΚΤ και τις εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθεί, ευρισκόμενο ήδη με αρνητικά ίδια κεφάλαια.
 
Οι παγκόσμιες συστημικά σημαντικές τράπεζες της ευρωζώνης έχουν εξαιρετικά υψηλή μόχλευση και είναι απίθανο να επιβιώσουν από τον συνδυασμό της πτώσης της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και των επισφαλών δανείων  - που θα ήταν οι βέβαιες συνέπειες της φθίνουσας αγοραστικής δύναμης του ευρώ.
 
Κκαθώς τυπώνεται αφειδώς από τους ασκούντες νομισματική πολιτική τεχνοκράτες με πολιτικά κρριτήρια, το ευρώ κινδυνεύει να χάσει κάθε αξιοπιστία.

Η ώρα της απόφασης για τις κεντρικές τράπεζες

Μια στιγμή θεμελιώδους επιλογής πλησιάζει γρήγορα: Θα συνεχίσουν οι κεντρικές τράπεζες να μειώνουν τα επιτόκια για να σώσουν τις χρηματοπιστωτικές αγορές και να στηρίξουν την οικονομική δραστηριότητα (όπως συνέβη κατά τη περίοδο της πανδημίας) ή θα ενεργήσουν ώστε να προστατεύσουν το νόμισμα και να αγνοήσουν τις χρηματοπιστωτικές και οικονομικές συνέπειες;
Η πολιτική επιταγή είναι σαφής, κυρίως λόγω των συνεπειών για το κόστος και τις υποχρεώσεις της κρατικής χρηματοδότησης

Επιπλέον, οι οικονομολόγοι στις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες θα ήταν απρόθυμοι να εγκαταλείψουν τις οικονομικές και νομισματικές πολιτικές τους προστατεύοντας τα νομίσματά τους, επειδή θα ήταν μια παραδοχή αποτυχίας.

Τέλος της κεϋνσιανής μακροοικονομίας

Η μόνη σωτηρία θα είναι οι δυτικές κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν πλήρως την κεϋνσιανή μακροοικονομία και να επιστρέψουν στις κλασικές οικονομικές θεωρίες. 

Οι ψευδείς υποθέσεις που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 100 χρόνια θα πρέπει να ανατραπούν. 

Ως εκ τούτου, οι οικονομολόγοι των κεντρικών τραπεζών και των κυβερνητικών υπηρεσιών δεν θα είναι διανοητικά εξοπλισμένοι για να παρέχουν λύσεις. 

Η επανεκπαίδευση σε ένα πλαίσιο οικονομικής κρίσης που οδηγείται από την κατάρρευση των νομισμάτων fiat θα πάρει κάποιο χρόνο. χρόνο που είναι απίθανο να χορηγήσουν οι αγορές.

Το υγιές χρήμα και η ευημερία

Αυτό που περιγράψαμε είναι η ανάπτυξη ενός κόσμου διχασμένου ανάμεσα την παραδοχή ότι ο χρυσός είναι (το μόνο) χρήμα και ότι τα νομίσματα πρέπει να γίνουν αξιόπιστα υποκατάστατά του, και ένας κόσμος (θανάσιμα) γαντζωμένος στα νομίσματα fiat.
 
Αντί να υποθέσουμε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αλληλεξαρτώμενη από τις οικονομικές πολιτικές όλων των κατατών, θα ανακαλύψουμε ότι δεν συμβαίνει αυτό, και ενώ ο κόσμος των νομισμάτων fiat βυθίζεται σε μια νομισματική κατάρρευση, τα κράτη που αγκαλιάζουν το υγιές χρήμα ετοιμάζονται για μια νέα φάση της οικονομικής ευημερία

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου