MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2022

Πανικός στην Xinjiang (Κίνα): Τεράστιες διαδηλώσεις κατά του μεγαλύτερου και πιο απάνθρωπου lockdown στην ιστορία

Οι διαδηλώσεις του Urumqi ακολούθησαν μια πυρκαγιά σε ένα πολυώροφο κτίριο εκεί που σκότωσε 10 ανθρώπους το βράδυ της Πέμπτης σε κτίριο που ήταν κλειδωμένο λόγω lockdown

Ισχυρές διαδηλώσεις ξέσπασαν στην δυτική περιοχή Xinjiang της Κίνας, με πλήθη να φωνάζουν στους φρουρούς με στολή hazmat μετά από μια θανατηφόρα πυρκαγιά που προκάλεσε οργή γιατί οδήγησε στο θάνατο 10 ανθρώπως σε χώρο με lockdown λόγω COVID-19, αλλά και ως ένδειξη αγανάκτησης για τα παρατεταμένα lockdowns. καθώς οι λοιμώξεις σε εθνικό επίπεδο σημείωσαν ένα ακόμη ρεκόρ.

Τα πλήθη φώναζαν «Τερματίστε το lockdown!», υψώνοντας τις γροθιές τους στον αέρα καθώς περπατούσαν σε έναν δρόμο, σύμφωνα με βίντεο που κυκλοφόρησαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης το βράδυ της Παρασκευής. 
 
Το Reuters επιβεβαίωσε ότι το βίντεο δημοσιεύτηκε από την πρωτεύουσα Σιντζιάνγκ Ουρούμτσι.
 
Βίντεο έδειχναν ανθρώπους σε μια πλατεία να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Κίνας με τον στίχο του, “Σηκωθείτε, αρνηθείτε να γίνετε σκλάβοι!” ενώ άλλοι φώναζαν ότι ήθελαν να απελευθερωθούν από τα lockdown.To μεγαλύτερο lockdown στην Κίνα
Η Κίνα έχει θέσει την τεράστια περιοχή Xinjiang σε μερικά από τα μεγαλύτερα lockdown της χώρας, με πολλούς από τους 4 εκατομμύρια κατοίκους της Urumqi να απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για έως και 100 ημέρες.
 
Η πόλη ανέφερε περίπου 100 νέα κρούσματα το καθένα τις τελευταίες δύο ημέρες.

Η Xinjiang φιλοξενεί 10 εκατομμύρια Ουιγούρους.
 
Ομάδες για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι δυτικές κυβερνήσεις έχουν κατηγορήσει εδώ και καιρό το Πεκίνο για καταχρηστικές μεθόδους κατά της κυρίως μουσουλμανικής εθνικής μειονότητας, συμπεριλαμβανομένης της καταναγκαστικής εργασίας σε στρατόπεδα εγκλεισμού.
 
Η Κίνα απορρίπτει κατηγορηματικά τέτοιους ισχυρισμούς.
 
Οι διαδηλώσεις του Urumqi ακολούθησαν μια πυρκαγιά σε ένα πολυώροφο κτίριο εκεί που σκότωσε 10 το βράδυ της Πέμπτης.
 
Οι αρχές είπαν ότι οι κάτοικοι του κτιρίου κατάφεραν να κατέβουν στον κάτω όροφο, αλλά βίντεο από τις προσπάθειες των συνεργείων έκτακτης ανάγκης, που κοινοποιήθηκαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οδήγησαν πολλούς χρήστες του Διαδικτύου να υποθέσουν ότι οι κάτοικοι δεν μπορούσαν να δραπετεύσουν έγκαιρα επειδή το κτίριο ήταν μερικώς κλειδωμένο.
Οι αξιωματούχοι του Ουρούμτσι πραγματοποίησαν ξαφνικά συνέντευξη Τύπου τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, αρνούμενοι ότι τα μέτρα του COVID εμπόδισαν τη διαφυγή και τη διάσωση, αλλά λέγοντας ότι θα διερευνήσουν περαιτέρω.

Κάποιος είπε ότι οι κάτοικοι θα μπορούσαν να είχαν διαφύγει γρηγορότερα αν είχαν κατανοήσει καλύτερα την πυρασφάλεια.
 
Θύτες τα… θύματα
Ο Dali Yang, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, είπε ότι μια τέτοια στάση «κατηγορώ του θύματος» θα εξοργίσει περισσότερο τους ανθρώπους.

«Η εμπιστοσύνη του κοινού απλώς θα πέσει χαμηλότερα», είπε στο Reuters.

Οι χρήστες στην κινεζική πλατφόρμα Weibo περιέγραψαν το περιστατικό ως μια τραγωδία που προέκυψε από την επιμονή της Κίνας να τηρήσει την πολιτική της για μηδενικό COVID και κάτι που θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε.
 
Κάποιοι λυπήθηκαν για τις ομοιότητές του με το θανατηφόρο δυστύχημα του Σεπτεμβρίου σε καραντίνα λεωφορείου για τον COVID.
 
«Δεν υπάρχει κάτι για το οποίο μπορούμε να σκεφτούμε για να κάνουμε κάποιες αλλαγές», ανέφερε ένα δοκίμιο που έγινε viral στο WeChat την Παρασκευή, αμφισβητώντας την επίσημη αφήγηση για την πυρκαγιά του διαμερίσματος Urumqi.
Ακάθεκτο το Πεκίνο στην πολιτική μηδενικού COVID-19
 
Η Κίνα υπερασπίζεται την πολιτική του προέδρου Xi Jinping μηδενικού COVID-19 ως σωτήρια και απαραίτητη για να αποφευχθεί η συντριβή του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης.

Οι αξιωματούχοι έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν με αυτό παρά την αυξανόμενη δημόσια πίεση και τον αυξανόμενο φόρο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
 
Ενώ η χώρα προσάρμοσε πρόσφατα τα μέτρα της, συντομεύοντας τις καραντίνες και λαμβάνοντας άλλα στοχευμένα μέτρα, αυτό σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει εκτεταμένη σύγχυση και αβεβαιότητα σε μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου, όπου πολλοί κάτοικοι είναι κλειδωμένοι στα σπίτια τους.
 
Η Κίνα κατέγραψε 34.909 καθημερινά τοπικά κρούσματα, χαμηλά για τα παγκόσμια πρότυπα, αλλά το τρίτο συνεχόμενο ρεκόρ, με τις λοιμώξεις να εξαπλώνουν πολλές πόλεις, προκαλώντας εκτεταμένα lockdown και άλλους περιορισμούς στις μετακινήσεις και τις επιχειρήσεις.
 
Η Σαγκάη, η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη και οικονομικός κόμβος της Κίνας, ενίσχυσε τις απαιτήσεις τεστ το Σάββατο για την είσοδο σε πολιτιστικούς χώρους όπως μουσεία και βιβλιοθήκες, απαιτώντας από τους ανθρώπους να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ COVID που έγινε εντός 48 ως 72 ωρών νωρίτερα.

Το πάρκο Chaoyang του Πεκίνου, δημοφιλές στους δρομείς και τους πικνίκ, έκλεισε ξανά αφού άνοιξε ξανά για λίγο.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου