MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2022

Μεγάλη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου: Εγκλωβίζουν την Τουρκία στην Ανατολία & θάβουν το τουρκολιβυκό Μνημόνιο – Προάγγελος 12 Ν.Μ. στην Κρήτη

Ταύτισαν το FIR των δύο χωρών με την περιοχή SAR
 
Υπεγράφη, πριν από λίγο, η νέα διακρατική συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου με την οποία τίθεται σε εφαρμογή νέο επιχειρησιακό σχέδιο για την οριοθετημένη περιοχή μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου, και ακυρώνεται στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
 
Πιο αναλυτικά, μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης τον Αύγουστο του 2020, Αθήνα και Κάιρο προχώρησαν στην υπογραφή της νέας διακρατικής συμφωνίας (Μνημόνιο Κατανόησης σχετικά με την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνάς και Διάσωσης) σε ειδική τελετή.
 
Η συγκεκριμένη συμφωνία αποκτά ιδιαίτερη πολιτική βαρύτητα, καθώς είναι η δεύτερη που υπογράφουν οι δύο χώρες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
 
Με τη συμφωνία, Ελλάδα και Αίγυπτος, αναγνωρίζουν, ότι η περιοχή νοτίως της Κρήτης και του Ανατολικού Αιγαίου μέχρι τις αιγυπτιακές ακτές ελέγχεται αποκλειστικά από την Αθήνα και το Κάιρο.
 
Το σημαντικότερο κεφάλαιο της συμφωνίας είναι η αναγνώριση ότι τα όρια του FIR των δύο χωρών ταυτίζονται με την περιοχή που ασκείται η Έρευνα και Διάσωση (SAR).
 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συμφωνία αυτή ακυρώνει την προσπάθεια διεκδίκησης εκ μέρους της Τουρκίας για έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η περιοχή κατοχυρώνεται από την Ελλάδα και την Αίγυπτο με βάση τις διεθνείς συνθήκες και το δίκαιο της θάλασσας.
Παράλληλα στρατιωτικές πηγές αναφέρουν επίσης ότι «Αυτός που μπορεί να παρέχει υπηρεσία Έρευνας και Διάσωσης είναι, αυτοδικαίως, ο κυρίαρχος της περιοχής».
 
Φυσικά, με τη συμφωνία Ελλάδα και Αίγυπτος πετούν εκτός Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου την Τουρκία ενώ την ίδια στιγμή οι δύο χώρες αποκτούν το δικαίωμα να επιχειρούν για λόγους SAR η μία στην περιοχή της άλλης.
 
Το πιο σημαντικό: Ανοίγει ο δρόμος για επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη.
 
Αργά η γρήγορα Ελλάδα και Αίγυπτος θα κληθούν να υπερασπιστούν με τα όπλα την συμφωνία αυτή…
 
Δείτε το βίντεο
 

 
«Υπεγράφη η συμφωνία»
 
Ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος υπέγραψε, μαζί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μοχάμεντ Ζάκι, Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ των δύο Κυβερνήσεων με θέμα την Συνεργασία στους Τομείς Αεροναυτικής και Ναυτικής Έρευνας & Διάσωσης, όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με ανάρτηση στο Twitter.
 
«Η Συμφωνία που υπογράφουμε σήμερα, αντανακλά τη στρατηγική σχέση που έχουμε σφυρηλατήσει τα τελευταία χρόνια, σχέση η οποία εδράζεται σε ισχυρούς διαχρονικούς δεσμούς φιλίας και αμοιβαίου σεβασμού», τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας
 
«Στη Συμφωνία καθορίζονται τα όρια της δικαιοδοσίας και των περιοχών ευθύνης για την Έρευνα και Διάσωση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου που ταυτίζονται με τα FIR Αθηνών και Καΐρου αντίστοιχα, με πλήρη εφαρμογή και απόλυτο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου.
 
Σε αντιδιαστολή, τα αποκαλούμενα Μνημόνια Συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Κυβέρνησης της Τρίπολης, συνιστούν συμπεριφορές παράνομες, παραβατικές, άκυρες και αποσταθεροποιητικές» τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος αμέσως μετά την υπογραφή του μνημονίου κατανόησης.
 
«Η Ελλάδα και η Αίγυπτος έχουν ένα κοινό όραμα για την δημιουργία ενός περιβάλλοντος που ευνοεί και υποστηρίζει την ανάπτυξη και την ευημερία των λαών τους, αλλά και την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», συμπλήρωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα καταδικάζει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και μονομερείς ενέργειες που παραβιάζουν την κυριαρχία, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική ακεραιότητας της Ελλάδας.
 
Σημαντική ώθηση στη συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου
 
Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας σημείωσε:
 
«Η συμφωνία αυτή δίνει σημαντική ώθηση στην κοινή προσπάθεια για περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και της διμερούς συνεργασίας. Με βασικό άξονα την προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
 
Με γνώμονα επίσης το σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προαγωγή της ειρήνης και της σταθερότητας στη Μεσόγειο, αλλά και ευρύτερα».
 
Στο ίδιο μήκος κύματος ο στρατηγός Μοχάμεντ Ζάκρι, υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου, υπογράμμισε ότι η συμφωνία «είναι ακόμα ένα βήμα στη στενή συνεργασία των δύο χωρών. Οι σχέσεις συνεργασίας Ελλάδας και Αιγύπτου (…) Θα πρέπει να είναι μοντέλο για τις σχέσεις όλων των χωρών. Βασίζονται στο σεβασμό, και τις σχέσεις καλής γειτονίας».
 
Σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο χωρών, χαρακτήρισε τη συμφωνία και ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμέχ Σούκρι:
 
«Είναι πολύ σημαντικό βήμα για την ενδυνάμωση των σχέσεων και τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών. Αμοιβαίος σεβασμός, σεβασμός στις αξίες κάθε χώρας. Η συνεργασία των δύο χωρών βασίζεται στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου», είπε.

Πηγή : warnews247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου