MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2022

Γρίβας Κ.: Πρέπει επιτέλους να ξυπνήσουμε & να κατανοήσουμε αυτό που συμβαίνει με την Τουρκία.

Ο κ. Κων/νος Γρίβας, καθηγητής γεωπολιτικής ασφάλειας στο ΕΚΠΑ και καθηγητής γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων μίλησε για τις τουρκικές προκλήσεις και για τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας (22-09-2022).


Ο κ. Γρίβας είπε ότι δυστυχώς θα πρέπει κάποια στιγμή να ξυπνήσουμε εδώ στην Ελλάδα και να κατανοήσουμε ότι αυτό που συμβαίνει είναι ουσιαστικά μια κατάσταση προ πολέμου με την Τουρκία. Πλέον δεν μιλάμε για υβριδικό πόλεμο. Εδώ και καιρό οι Τούρκοι κάνουν την προετοιμασία του διπλωματικού τους πυροβολικού.

 
Ο κ. Γρίβας πρόσθεσε ότι από την εποχή που ο Ερντογάν είχε αναγγείλει ότι η Τουρκία ασφυκτιά στα σύνορα της, ουσιαστικά μας είχε πει ότι μας απειλούσε με πόλεμο. Είχαμε τις δηλώσεις αυτές τις κωμικοτραγικές, που όμως κρύβουν μια άμεση απειλή, αυτές ότι θα έρθουμε νύχτα και αιφνιδιαστικά. Δεν θα σας κάνουμε πόλεμο, απλώς θα σας χτυπήσουμε αιφνιδιαστικά, θα σας κάνουμε προληπτικό πλήγμα.

Ο κ. Γρίβας συμπλήρωσε ότι τώρα έχουμε και την προετοιμασία της διεθνούς κοινής γνώμης και κατά κάποιον τρόπο μια τεκμηρίωση ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Σε ότι αφορά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο κ. Γρίβας είπε ότι ότι η Ρωσία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα σχοινιά και είναι πολύ πιθανόν ότι θα καταφύγουν στην πυρηνική λύση. Εάν κλιμακωθεί η κατάσταση, που είναι πολύ πιθανό αυτή τη στιγμή αλλά όχι σίγουρο, θα ζήσουμε μια κατάσταση περίπου σαν αυτή που είχαμε στην κρίση των πυραύλων το 1962 ή κάτι πιο διευρυμένο σαν αυτό που είχαμε το φθινόπωρο του 1983. Μια μεγάλη πυρηνική ένταση, η οποία όμως δεν εκδηλώθηκε ποτέ.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου