MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Χέρι χέρι με το Μαξίμου η Προεδρία

Η κυρία Σακελλαροπούλου λειτουργεί ενισχυτικά στην πολιτική και στις επιλογές της κυβέρνησης Μητσοτάκη


Ολο και πιο πολλές αρνητικές εντυπώσεις αφήνει όσο περνά ο καιρός η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απογοητεύοντας ακόμα κι αυτούς που πίστεψαν ότι θα δώσει έναν άλλο αέρα στην Προεδρία, καθώς είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος.
 
• Από τον Πάνο Σώκο

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος την είχε ψηφίσει, παρότι είχε προταθεί από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη (εξάλλου είχε ανέλθει στην προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας επί ΣΥΡΙΖΑ, τον Οκτώβριο του 2018, με πρόταση του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και ήταν η πρώτη γυναίκα στο αξίωμα αυτό), πλέον δείχνουν να έχουν μετανιώσει για την ψήφο τους, με τον Παύλο Πολάκη να δηλώνει την περασμένη Δευτέρα «χαράμι πήγε η ψήφος μας», ενώ δεν διαφεύγει της προσοχής ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει να την επισκεφτεί από τον Ιανουάριο του 2021.

Μόνο η κυβέρνηση δείχνει απολύτως ικανοποιημένη από την έως τώρα θητεία και στάση της Προέδρου. Και πώς να μην είναι, αφού η κυρία Σακελλαροπούλου με τον λόγο της, τις πράξεις της, τις κινήσεις και τις παραλείψεις της λειτουργεί ενισχυτικά όχι μόνο στην εικόνα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και στην πολιτική και στις επιλογές της κυβέρνησης. Θα έλεγε κανείς ότι το Προεδρικό Μέγαρο και το Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται σε απόλυτη πολιτική ταύτιση, που υπερβαίνει τα θεσμικά εσκαμμένα.

Στα παρασκήνια της πολιτικής ορισμένοι λένε ότι συχνά η κυρία Σακελλαροπούλου λειτουργεί υποστηρικτικά στον πρωθυπουργό, σαν να νιώθει αέναη υποχρέωση και ευγνωμοσύνη επειδή την πρότεινε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αυτό σε έναν βαθμό είναι κατανοητό, ωστόσο δεν μπορεί να συμβαίνει για πολύ καιρό. Διαρκεί όσο και η περίοδος από την πρόταση έως την εκλογή. Από την εκλογή και μετά ο εκάστοτε Πρόεδρος δεν έχει υποχρέωση σε κανέναν άλλον παρά μόνο απέναντι στο Σύνταγμα, στους νόμους του κράτους και φυσικά στον λαό, γιατί οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό για να υπηρετούν τον λαό. Ισως γι’ αυτό οι θέσεις που παίρνει ή δεν παίρνει στα πράγματα είναι πάντα πολιτικά στο πλευρό της κυβέρνησης. Ας δούμε μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Υπόθεση Λιγνάδη

Σε μία περίοδο που ο κόσμος είναι οργισμένος και απογοητευμένος λόγω της αποφυλάκισης του Δημήτρη Λιγνάδη, παρότι έχει καταδικαστεί για δύο βιασμούς ανηλίκων και εκδηλώνει τη διαμαρτυρία του, η παρέμβαση της Προέδρου στην ομιλία της στη γιορτή για τη Δημοκρατία (η δικαιοσύνη δεν απονέμεται με βάση το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, ο διχαστικός λόγος αδικεί τη δημόσια σφαίρα και δεν υπηρετεί τη δημοκρατία μας» θεωρήθηκε και δικαίως υποστηρικτική όχι μόνο στους δικαστές που πήραν αυτή την απόφαση, αλλά εμμέσως πλην σαφώς και στον καταδικασμένο για βιασμούς ανηλίκων σκηνοθέτη. Η στάση της Προέδρου δικαίως επίσης συνδέθηκε με τη στάση της κυβέρνησης στην υπόθεση, όπου θεωρείται εξαρχής υποστηρικτική κι αυτό δεν θέλει ιδιαίτερη ανάλυση για να διαπιστωθεί ποιον από τους δυο εξυπηρετεί..

Στην ίδια ομιλία η Πρόεδρος μίλησε και για τον λαϊκισμό ως την αιτία της λαϊκής διαμαρτυρίας αλλά και ως έναν σύγχρονο εχθρό της κοινωνίας και της δημοκρατίας. Οι αναφορές της στον λαϊκισμό είναι πανομοιότυπες με εκείνες που χρησιμοποιεί και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Ο λαϊκισμός ριζώνει στις αντιφάσεις και τις ανισότητες, αμφισβητώντας ανοικτά τις βασικές αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Υπονομεύει τη διάκριση των εξουσιών και την ισορροπία του πολιτεύματος» είπε στην ομιλία της. Την ίδια άποψη έχει εκφράσει και ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Κογκρέσο. «Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από φωνές λαϊκιστών… Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα ακούγοντάς τους» είπε πει. Από την ίδια πολιτική μήτρα και οι δύο αυτές αναφορές, παρότι η Πρόεδρος πρέπει να αποδεικνύει κάθε στιγμή ότι είναι κομματικά αμερόληπτη.

Η διαπλοκή

Η Πρόεδρος, που υποστηρίζει ότι τη δημοκρατία και τη διάκριση των εξουσιών απειλεί ο «λαϊκισμός», αφήνει στο απυρόβλητο τη συνωμοσία της σιωπής ΜΜΕ σε θέματα ακανθώδη που ενοχλούν την κυβέρνηση αλλά ποτέ δεν τα πληροφορείται ο Ελληνας πολίτης, όπως η υπερσυγκέντρωση πλούτου στα χέρια ολίγων και η διαπλοκή οικονομικής και πολιτικής εξουσίας, που σαφώς επηρεάζει και τη δικαστική.

Είναι κι άλλες φορές που η Πρόεδρος με τη στάση της και τον λόγο της έβγαλε την κυβέρνηση από δύσκολη θέση ή έκανε προσωπικά «φάουλ» σε σημαντικά θέματα. Μεταξύ άλλων θυμίζουμε ότι πέρυσι, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτέθηκε προσωπικά με την ανακοίνωση υπουργοποίησης του Ευάγγελου Αποστολάκη προτού πάρει το «ΟΚ» από τον ίδιο κι ενώ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Προεδρία είχε σπεύσει να διοχετεύσει την πληροφορία πως ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας με τον ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει να ορκιστεί εκείνο το απόγευμα με πολιτικό όρκο και είχε ενημερώσει πως θα συνοδευόταν από τη σύζυγό του! Ο κ. Αποστολάκης είχε επισημάνει πως αρνήθηκε γιατί δεν υλοποιήθηκαν όσα είχε συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό, όμως η διαρροή από το Προεδρικό στην πραγματικότητα είχε βοηθήσει την κυβέρνηση.

Τα σημαντικά φάουλ που έχει κάνει η Πρόεδρος

Πέρυσι τον Νοέμβριο, κατά την επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ στη χώρα μας, η κυρία Σακελλαροπούλου στη συνάντησή της μαζί της δεν έθιξε το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες, προκαλώντας την εύλογη και δικαιολογημένη οργή και πικρία όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στις περιοχές που έζησαν το δικό τους ολοκαύτωμα, στο Δίστομο, στα Καλάβρυτα, στο Αιγάλεω, στη Δαμάστα, που περίμεναν ότι θα έθιγε η ελληνική πλευρά την απαίτηση για την εξόφληση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων. Απαράδεκτο λάθος.

Τον Σεπτέμβριο του 2020 στο Καστελόριζο, για τον εορτασμό της 77ης επετείου απελευθέρωσης του νησιού, όταν ο Αμερικανός δημοσιογράφος Νικ Ρόμπερτσον για το CNN τη ρώτησε «Το να έρχεστε εδώ δίπλα στην Τουρκία, σε μια περίοδο εντάσεων, δεν είναι ένα προκλητικό μήνυμα;», εκείνη απάντησε: «Δεν θεωρώ ότι μια ειρηνική επίσκεψη της Προέδρου της Ελλάδος είναι προκλητική με κανέναν τρόπο». Αστοχη απάντηση, αν όχι απαράδεκτη, αφού η Πρόεδρος επισκέφτηκε ελληνικό έδαφος, ελληνικό νησί… κι αυτό θα έπρεπε να απαντήσει
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου