MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 30 Ιουλίου 2022

Στριμωγμένο το Μαξίμου μετά τις «βόμβες» από ΕΥΠ για τις παρακολουθήσεις

Θύελλα πολιτικών αντιδράσεων μετά τις αποκαλύψεις του Π. Κοντολέοντα για την παρακολούθηση Κουκάκη• Η Ν.Δ. σε πανικό λένε πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ •«Μονταζιέρα» βλέπει η Ν.Δ. •Περιμένω την αλήθεια, τονίζει ο Ν. Ανδρουλάκης


Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να μην μας διαφώτισε ιδιαίτερα για την περίπτωση του Νίκου Ανδρουλάκη, που κατήγγειλε απόπειρα παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου, με στοιχεία απ' το Ευρωκοινοβούλιο, αλλά άφησε βαρύτατα εκτεθειμένη την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στις αρμοδιότητες του οποίου εμπίπτει η ΕΥΠ.

Ο λόγος φυσικά είναι η έμμεση παραδοχή του επικεφαλής της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, ότι πράγματι τελούσε υπό παρακολούθηση ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, ενώ εδώ και μήνες η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της Γιάννη Οικονόμου παρίστανε την ανήξερη.

Η «βόμβα» που έριξε ο επικεφαλής της ΕΥΠ στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής προκάλεσε φυσικά θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. να διαμηνύουν πως δεν θα περάσει έτσι το θέμα, ενώ η Ν.Δ. κάνει λόγο για «μονταζιέρα», εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ήταν μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση. Μάλιστα ο πρόεδρος της επιτροπής Θανάσης Μπούρας ζήτησε κατά την έναρξη απ' τους παρόντες να κλείσουν τα κινητά τους, κάτι που τελικά δεν έγινε δεκτό.

«Πόλεμος» ανακοινώσεων μέσω διαρροών


«Είναι αδιανόητο να γίνονται διαρροές σε μία συζήτηση η οποία χαρακτηρίζεται από ισόβια μυστικότητα. Ως προς το περιεχόμενο, ο διοικητής της ΕΥΠ σε άσχετο σημείο, μη συνδεόμενο με το θέμα Κουκάκη, είπε ότι αξιολογούνται και πληροφορίες που έρχονται από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Δηλαδή το αυτονόητο. Καμία απολύτως σύνδεση με την συγκεκριμένη υπόθεση. Πρόκειται για απίθανη μονταζιέρα επειδή ακριβώς ήταν μυστική συζήτηση» ανέφεραν πηγές της Ν.Δ. από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Απαντώντας πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην Επιτροπή σημειώνουν πως «ο διοικητής της ΕΥΠ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ομολογίες, στις οποίες ίσως να μην προέβαινε, αν δεν ήταν δίπλα του ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ο όποιος δεν ελέγχεται από τη ΝΔ».

Ωστόσο, κατήγγειλαν πως η κυβέρνηση «πανικόβλητη τώρα από τις παραδοχές του εκλεκτού διοικητή της, σπεύδει με "πηγές" να τις διαψεύσει, επικαλούμενη την ισόβια μάλιστα μυστικότητα της διαδικασίας, αν και από νωρίς το απόγευμα βομβάρδιζε με διαρροές τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες».

«Όμως, δύο αράδες πιο κάτω στο κείμενο των "πηγών", παραβιάζει η ίδια και πάλι το απόρρητο και επιχειρεί να εμφανίσει όπως την συμφέρουν όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση από τον κ. Κοντολέων», αναφέρουν οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Οι ίδιες πηγές τονίζουν πως «τα πράγματα είναι απλά από την στιγμή που κρατούνται πρακτικά» και διαμηνύουν: «ας επιλέξει η ΝΔ τον τρόπο που θα γίνει η διασταύρωση της αλήθειας και αυτή να γίνει γνωστή στους πολίτες. Θεσμικά και καθαρά χωρίς "πηγές" και διαρροές».

Πυρ ομαδόν


«Προσπάθεια συγκάλυψης» καταλογίζει στην κυβέρνηση ο Τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Γιώργος Κατρούγκαλος.

«Η πολιτική ευθύνη είναι αποκλειστικά του πρωθυπουργού» ο οποίος από την αρχή της διακυβέρνησής του επέλεξε να υπαγάγει την ΕΥΠ στην δική του εποπτεία, τόνισε σε δήλωσή του ο Γ. Κατρούγκαλος μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής και διαμήνυσε ότι «δεν θα αφήσουμε το μέγα αυτό θέμα για τη Δημοκρατία να περάσει έτσι».

«Ήδη καταθέσαμε τροπολογία η οποία επαναφέρει και ενισχύει τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ και προφανώς θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο που προβλέπεται από το Σύνταγμά μας και τον κανονισμό της Βουλής για να χυθεί άπλετο φως σε μία υπόθεση που αφορά την ποιότητα της Δημοκρατίας», τόνισε μεταξύ άλλων.

Απ' την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. με ανακοίνωσή του, μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ρίχνει το γάντι στον Γιάννη Οικονόμου και τον καλεί να δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα των άλλων ευρωβουλευτών από Ουγγαρία, Ισπανία κλπ που επικαλείται ότι φέρεται να έπεσαν θύματα παρακολούθησης.

«Σήμερα στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας η υπόθεση του Νίκου Ανδρουλάκη μόλις άνοιξε. Μετά την πρωτοβουλία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες αποκάλυψαν αυτά που έκρυβαν τόσους μήνες για τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη» τονίζει το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη, μεταξύ άλλων. Ζητά επιπλέον να διερευνηθεί ποιοι και ποιες εταιρείες εμπλέκονται στην χρήση του λογισμικού παγίδευσης και παρακολούθησης Predator στην Ελλάδα, και παράλληλα διαμηνύει πως «η αποκάλυψη της αλήθειας είναι ζήτημα Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής δεν θα κάνει εκπτώσεις».

«Περιμένω από τη δικαιοσύνη, την κυβέρνηση και από τις αρμόδιες υπηρεσίες, την αλήθεια. Ποιος είχε θράσος να πάρει αυτή την πρωτοβουλία υπονομεύοντας τη διαφάνεια, υπονομεύοντας την ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Και οποιαδήποτε προσπάθεια της κυβέρνησης ή άλλων κομμάτων να το υποβαθμίσουν για μένα είναι καταδικαστέα και αποδεικνύει ότι κάποιοι δεν καταλαβαίνουν ότι η ποιότητα της δημοκρατίας δεν είναι ένα δευτερεύον θέμα. Είναι πρωτεύον θέμα για το λαό μας που έχει δώσει τεράστιους αγώνες για να έχουμε ελευθερία και δημοκρατία» υπογράμμισε ο Ν. Ανδρουλάκης σε δηλώσεις του απ' την Κρήτη.

Καταιγισμός ερωτημάτων


Κατά τη συνεδρίαση οι βουλευτές της αντιπολίτευσης και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. έθεσαν αμείλικτα ερωτήματα στους διοικητές της ΕΥΠ και ΑΔΑΕ, αλλά και στους παρόντες υπουργούς, Γιώργο Γεραπετρίτη και Κυριάκο Πιερρακάκη.

Ο Γ. Κατρούγκαλος φέρεται να έθεσε ως ερώτηση τις καταγγελίες που ανέδειξε με ρεπορτάζ της η «Εφ.Συν.» για τα θέματα παρακολουθήσεων.

Απαντώντας ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επικαλέστηκε ζητήματα κατασκοπίας με αφορμή τις υποθέσεις στη Ρόδο, αλλά και στη Λέσβο. Επιπλέον, φέρεται να απέδωσε την τροπολογία για την ΑΔΑΕ, που μπήκε σφήνα σε άσχετο νομοσχέδιο μετά τις καταγγελίες του Θανάση Κουκάκη, ο οποίος ζήτησε εξηγήσεις, στο ζήτημα που είχε προκύψει στον Έβρο με τη μαζική ροή μεταναστών, κάτι που η κυβέρνηση τότε απέδιδε σε συντονισμένες κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

Το ελληνικό δημόσιο ουδέποτε έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης και δεν υπάρχει, ούτε άμεσα, ούτε έμμεσα τέτοια σύμβαση, φέρεται να ξεκαθάρισε ο Γιώργος Γεραπετρίτης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο Χάρης Καστανίδης ήταν επίσης καταπέλτης. Απευθυνόμενος στον διοικητή της ΕΥΠ, φέρεται να ρώτησε αν ο κ. Κοντολέων γνώριζε τον πρωθυπουργό πριν από την τοποθέτηση του στη θέση του επικεφαλής της ΕΥΠ και αν είχε επαφές με πρόσωπα που κατονομάζονται σε δημοσιεύματα για spyware. Σε αυτό το σημείο, σύμφωνα με πληροφορίες αντέδρασε έντονα ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθ. Μπούρας προσπαθώντας να σταματήσει τη ροή των ερωτήσεων.

Επιπρόσθετα, ο κ. Καστανίδης κατά πληροφορίες τόνισε ότι ο έλεγχος δεν μπορεί να εξαντληθεί στις συμβάσεις που φαίνονται στην οικονομική επιθεώρηση της ΕΥΠ. Με έμφαση φέρεται να ζήτησε να κατονομάσει ο κ. Κοντολέων τις απόρρητες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί στο Κέντρο Τεχνολογικής Υποστήριξης Ανάπτυξης και Καινοτομίας, που έχει ειδικό ΑΦΜ και υπάγεται αποκλειστικά στον Διοικητή της ΕΥΠ, υπηρεσία που ιδρύθηκε το 2020.

Κατά τη συνεδρίαση, αναδείχθηκε και η διάσταση, που είχε δημόσια σε παλαιότερες δηλώσεις του θέσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου με αφορμή την υπόθεση Κουκάκη. Είχε μιλήσει τότε για ιδιώτες που κάνουν παρακολουθήσεις.

Η ΕΥΠ πρέπει να πει ποιοι είναι αυτοί οι ιδιώτες. Ερευνήθηκαν οι εν λόγω ιδιώτες; Αν όχι, είναι επικίνδυνοι, γιατί πώς θα προστατευτεί η πολιτική ζωή και οι πολίτες; Γιατί έμεινε αρρύθμιστο το τοπίο ώστε ο οποιοσδήποτε να χρησιμοποιεί ελεύθερα τόσο βαριά συστήματα παρακολούθησης και παγίδευσης, φέρεται να τόνισε ο Χ. Καστανίδης.

Κρύβονται πίσω απ' τη γραμμή πως το Δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί το Predator


Απ' την πλευρά της κυβέρνησης φέρεται να επέμειναν στη γραμμή πως ουδέποτε το ελληνικό Δημόσιο προμηθεύτηκε παράνομο λογισμικό. Ούτε άμεσα ούτε έμμεσα, όπως αναφέρουν κύκλοι της Ν.Δ.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως κατά τη συζήτηση, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης τόνισαν ότι ως χώρα «έχουμε ένα από τα αυστηρότερα πλαίσια για τις νόμιμες επισυνδέσεις», κάνοντας λόγο για το «σκληρότερο από όλες τις χώρες της Ε.Ε».

Υποστήριξαν μάλιστα ότι «ίχνη από το λογισμικό Pegasus αποκαλύφθηκε πως υπήρξαν από το 2018 στη χώρα μας».

Δηλαδή, κατά την περιοδικό διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Επίσης, φέρεται να υποστήριξαν ότι η εταιρία Krikel έκανε σύμβαση επί ΣΥΡΙΖΑ το 2016 με υπουργό τον Νίκο Τόσκα και ότι ουδέποτε η εν λόγω εταιρεία έκανε σύμβαση με την νυν κυβέρνηση.

Οι ίδιες πηγές επικαλέστηκαν έκθεση της Facebook που φέρεται να μιλάει για ύπαρξη επτά παράνομων λογισμικών τύπου Pegasus.

Σημείωσαν ακόμα ότι ζητήματα εύρεσης παράνομου λογισμικού υπάρχουν σε όλη την Ε.Ε., αναφέροντας ότι βρέθηκαν σε πέντε υπουργούς στη Γαλλία, στον Σαρλ Μισελ, αλλά και στην Ουγγαρία.

Τέλος, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Πιερρακάκης μετά από παλιότερη επικοινωνία με τπν πρόεδρο της Βουλής έχει ξεκινήσει να καταρτίζει σχέδιο ασφαλείας επικοινωνιών για τους βουλευτές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου