Στα 2,5 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι το πρώτο δίμηνο του έτους – Αιτία η ακρίβεια
Τεράστια αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία έφερε το κύμα ακρίβειας που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης αλλά και το τέλος των αναστολών συμβάσεων για τους πληγέντες της πανδημίας.
Τεράστια αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία έφερε το κύμα ακρίβειας που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και τις ανατιμήσεις σε βασικά είδη ευρείας κατανάλωσης αλλά και το τέλος των αναστολών συμβάσεων για τους πληγέντες της πανδημίας.
Το αποτέλεσμα είναι τα νοικοκυριά να καλύπτουν με μεγάλη δυσκολία τις βασικές ανάγκες για θέρμανση και διατροφή και να μην έχουν διαθέσιμο εισόδημα για την πληρωμή των χρεών προς την Εφορία.
Το «άλμα» κατά 77,9% που σημείωσαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία τον περασμένο Φεβρουάριο καθώς οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1,733 δισ. ευρώ έναντι 974 εκατ. ευρώ που ήταν τα ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη τον Φεβρουάριο του 2021 προκαλεί συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο καθώς μία νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών αρχίζει να δημιουργείται. Το αποτέλεσμα είναι το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος να εκτιναχθεί στα 113,040 δισ. ευρώ.
Οι «φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν το Φεβρουάριο στα 1,778 δισ. ευρώ, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο είχε φτάσει τα 1,028 δισ. ευρώ, δηλαδή αύξηση κατά 73%. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι αντίστοιχη αύξησις χρεών είχε να καταγραφεί από την εποχή των μνημονίων και ίσως είναι επιβεβλημένη η ενεργοποίηση μίας νέα ρύθμισης οφειλών για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ στο πρώτο δίμηνο του έτους, οι απλήρωτοι φόροι στο πρώτο δίμηνο του 2022 ανήλθαν σε 2,536 δισ. ευρώ ενώ τα νέα χρέη διαμορφώθηκαν σε 2,641 δισ. ευρώ. Το σύνολο των φορολογούμενων με ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία εμφάνισε οριακή μείωση σε σχέση με τον Φεβρουάριο του 2021 καθώς διαμορφώθηκε σε 4.087.432 άτομα έναντι 4.140.400. Από τους οφειλέτες 2.020.892 είναι ανοιχτοί σε κατασχέσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών και περιουσιακών στοιχείων.
Όπως προκύπτει από τα αναλυτικά στοιχεία τον περασμένο Φεβορουάριο δεν πληρώθηκαν φόροι εισοδήματος ύψους 688,7 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αυξημένο κατά 144% συγκριτικά με πέρυσι. Τα ληξιπρόθεσμα χρέη από τον ΦΠΑ επίσης αυξήθηκαν αφού από 299,7 εκατ. ευρώ, ήταν απλήρωτα τον Φεβρουάριο του 2021, διαμορφώθηκαν στα 446,1 εκατ. ευρώ,αυξημένα κατά 49%.
Επίσης, τετραπλασιάστηκαν τα ληξιπρόθεσμα χρέη από πρόστιμα τα οποία ανήλθαν σε 291,4 εκατ. ευρώ, από 55,6 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περυσινή περίοδο καταγράφοντας αύξηση κατά 424%. Συμφώνως προς την ΑΑΔΕ πάντως, τα 800 εκατομμύρια ευρώ από την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφορούν το χρέος μιας εταιρείας που της έγινε έλεγχος, διαπιστώθηκαν μια σειρά από παραβάσεις και επεβλήθη αυτό το τσουχτερό πρόστιμο.
Στο οικονομικό επιτελείο έχει σημάνει συναγερμός αφού υπάρχει ανησυχία για τον βαθμό ανταποκρίσεως των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους τους επόμενους μήνες. Ο προβληματισμός πηγάζει από το γεγονός ότι η πληθωριστική καταιγίδα όχι μόνο δεν θα κοπάσει αλλά θα ενισχυθεί, όπως παραδέχονται πλέον όλοι οι θεσμικοί φορείς, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι ασφυκτικές πιέσεις στα εισοδήματα των νοικοκυριών και στη ρευστότητα των επιχειρήσεων, καθιστώντας επισφαλή την φορολογική τους συμμόρφωση.
Το πρόβλημα θα επιτείνουν, το «ξεπάγωμα» των πληρωμών για οφειλές που είχαν ανασταλεί εξ αιτίας της πανδημίας, η έναρξη της καταβολής των ποσών από την επιστρεπτέα προκαταβολή και τα νέα χρέη που θα δημιουργηθούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου