MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021

Νίκος Λυγερός, Όλοι ξέρουν τι είναι οι Πύραυλοι Exocet των φρεγατών Belharra. Και η Τουρκία ξέρει

Η Ελληνογαλλική συμφωνία θα συνέβαινε και οι φωνές που ακούγονται είναι μάλλον κραυγές τονίζει ο καθηγητής Νίκος Λυγερός


Ο καθηγητής τονίζει ότι από το 2019 η στρατηγική στόχευση των δύο χωρών συμπίπτουν και το υπερόπλο Belharra αλλάζει τα δεδομένα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Γνωρίζουν όλοι, όσοι ασχολούνται τονίζει ο καθηγητής τι σημαίνει πύραυλος Exocet και το γνωρίζει και η Τουρκία με ότι αυτό συνεπάγεται

Ο καθηγητής αναλύει την συμφωνεία σημείο προς σημείο, τον ρόλο των Αμερικανών, την Τουρκική προκλητικότητα, την στάση της Κύπρου και τα πλεονεκτήματα που δίνει στον Ελληνισμό αυτή η λύση

Πύραυλοι Exocet, ένα asset των ενόπλων μας δυνάμεων το οποίο δεν διαθέτουν οι Τούρκοι (και δεν προβλέπεται να αποκτήσουν) και οι χώρες που το διαθέτουν έχουν στρατηγικό συγκριτικό πλεονέκτημα σε ναυμαχίες.

Αυτό δεν είναι άλλο από τους γαλλικής κατασκευής, με ελληνικό όμως όνομα (προέρχεται από την μετάφραση της λέξης "εξώκοιτος", το οποίο είναι το ψάρι που πετάει μόνο του μέσα στη βάρκα), πυραύλους αέρος-εδάφους Exocet.

Οι πύραυλοι Exocet ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 1967 ενώ η έκδοση η οποία εκτοξεύεται από πλοία χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1975.

Αν και είναι σχεδιασμένοι για να χτυπούν μεσαίου μεγέθους σκάφη, πολλαπλά χτυπήματα έχει αποδειχθεί πως είναι αποτελεσματικά ακόμα και απέναντι σε μεγάλα πλοία, όπως θωρηκτά ή αεροπλανοφόρα.

Βασικό τους χαρακτηριστικό είναι ο εξ αποστάσεως έλεγχος ο οποίος σταματά και αναλαμβάνει το ραντάρ τους όταν πλέον είναι κοντά στο στόχο. Επίσης, το γεγονός ότι πετούν σε πολύ χαμηλό ύψος, μέχρι και μόλις 2 μέτρα επάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, τους κάνει ουσιαστικά αόρατους στα ραντάρ του εχθρού ο οποίος «βλέπει» τον πύραυλο όταν αυτός έχει πλησιάσει στα 6 χιλιόμετρα τον στόχο.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι η ταχύτητα του πυραύλου είναι 318 μέτρα ανά δευτερόλεπτο, αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που ο πύραυλος γίνεται ορατός μέχρι τη στιγμή που χτυπά τον στόχο περνούν μόλις 18 δευτερόλεπτα!

▶ Πηγή: Ράδιο Πρώτο Κύπρου (Πρώτη εκπομπή στο Ράδιο πρώτο της Κύπρου)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου