Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και όταν το πρόβλημα διορθωθεί, η επανεκκίνηση του συστήματος θα είναι μία επίπονη εργασία καθώς το μέγεθος είναι τεράστιο έπειτα από 7 σχεδόν ώρες, το Facebook, το Instagram και το Whatsapp επανήλθαν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους, το απόγευμα της Δευτέρας ώρα Νέας Υόρκης, ένα blackout που υπολογίζεται ότι κόστισε στον διευθύνοντα σύμβουλο του, τον Mark Zuckerberg, περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με εσωτερικό σημείωμα της εταιρίας που έπεσε στην αντίληψη των New York Times, μια μικρή ομάδα εργαζομένων είχε σταλθεί στο κέντρο δεδομένων του Facebook, στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνια, για να δοκιμάσει μια «μη αυτόματη επαναφορά» των διακομιστών της εταιρείας, η οποία φαίνεται ότι λειτούργησε.
Ωστόσο, νωρίτερα, υπήρξε ένα θρίλερ σε εξέλιξη καθώς δημοσιογράφος των New York Times έγραψε στο Twitter ότι το προσωπικό της εταιρείας δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τις κάρτες-κλειδιά για να αποκτήσει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις. Δεν είναι σαφές εάν αυτό σχετίζεται με τη διακοπή ή όχι.
Ωστόσο, νωρίτερα, υπήρξε ένα θρίλερ σε εξέλιξη καθώς δημοσιογράφος των New York Times έγραψε στο Twitter ότι το προσωπικό της εταιρείας δεν ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει τις κάρτες-κλειδιά για να αποκτήσει πρόσβαση στις εγκαταστάσεις. Δεν είναι σαφές εάν αυτό σχετίζεται με τη διακοπή ή όχι.
Ο ίδιος ο Zuckerberg έγραψε στο Facebook ζήτησε «συγγνώμη για τη διακοπή. Ξέρω πόσο βασίζεστε στις υπηρεσίες μας για να παραμείνετε συνδεδεμένοι με τα άτομα που σας ενδιαφέρουν». Το βράδυ της Δευτέρας, το Facebook έγραψε στο Twitter: «Στην τεράστια κοινότητα ανθρώπων και επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο που εξαρτώνται από εμάς: Λυπούμαστε. Δουλέψαμε σκληρά για να αποκαταστήσουμε την πρόσβαση στις εφαρμογές και τις υπηρεσίες μας και είμαστε στην ευχάριστη θέση να αναφέρουμε ότι επανέρχονται στο διαδίκτυο τώρα. Ευχαριστούμε που κάνατε υπομονή».
Ο Διευθυντής Τεχνολογίας του Facebook ζήτησε τις «ειλικρινείς συγγνώμες» του για την παγκόσμια διακοπή της ιστοσελίδας, η οποία σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς κόστισε στην εταιρεία 50 δισεκατομμύρια δολάρια. Η αιτία της επτάωρης διακοπής πιστεύεται ότι ήταν οι αλλαγές που έγιναν στο πρωτόκολλο Border Gateway του Facebook στις 11.50 π.μ. ώρα Νέας Υόρκης. Πιστεύεται ότι το blackout προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος και ότι δεν ήταν κυβερνοεπίθεση, αλλά το Facebook δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την αιτία ή δεν έχει δηλώσει ακόμα ότι όλα τα συστήματα έχουν αποκατασταθεί.
Το πρωτόκολλο Border Gateway επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών δρομολόγησης στο διαδίκτυο και κατευθύνει τους χρήστες στους ιστότοπους, στους οποίους θέλουν να έχουν πρόσβαση. Οι αλλαγές του Facebook περιελάμβαναν ενέργειες που αφαίρεσαν τις ιδιότητές του site από το σύστημα ονοματοδοσίας και ουσιαστικά κατέστησαν αδύνατο για κάποιον να συνδεθεί με τους ιστότοπους επειδή δεν ήταν πλέον δυνατό να βρεθούν στο διαδίκτυο. Οι ειδικοί λένε ότι ακόμη και όταν το πρόβλημα διορθωθεί, η επανεκκίνηση του συστήματος θα είναι μία επίπονη εργασία καθώς το μέγεθος είναι τεράστιο.
Καθώς η εταιρεία προσπαθούσε να διορθώσει το ζήτημα, οι τιμές των μετοχών της εταιρείας έπεσαν περισσότερο από 5%, μειώνοντας τη συνολική αξία της εταιρείας από 967 δισεκατομμύρια δολάρια το απόγευμα της Παρασκευής σε 916 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το κλείσιμο της Δευτέρας. Το NetBlocks, το οποίο παρακολουθεί τις διακοπές στο διαδίκτυο και τον αντίκτυπό τους, εκτιμά ότι η διακοπή έχει κοστίσει ήδη στην παγκόσμια οικονομία 160 εκατομμύρια δολάρια.
Οι μετοχές της Facebook
Ο επικεφαλής του τεχνολογικού γραφείοτ του CloudFare, John Graham-Cunningham, έγραψε στο Twitter τη Δευτέρα ότι το Facebook «εξαφανίστηκε» κατά λάθος από το διαδίκτυο μετά από μια «δυσλειτουργία» ενημερώσεων στο πρωτόκολλο Border Gatewa. Το Facebook, αν και δεν χρησιμοποιεί το CloudFare, τρέχει ένα από τα μεγαλύτερα DNS στον κόσμο. Όταν οι ιστότοποι καταρρέουν λόγω αστοχιών στα συστήματα DNS, το CloudFare προσπαθεί να τα επιδιορθώσει.
Η Brooke Erin Duffy, καθηγήτρια επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Cornell, δήλωσε στους New York Times ότι «το σημερινό blackout αναδεικνύει το εκπληκτικό επίπεδο αβεβαιότητας που διαμορφώνει την ολοένα και πιο ψηφιακά εξαρτημένη εργασία μας».
Το Facebook, η πλατφόρμα των σχεδόν τριών δισεκατομμυρίων μηνιαίων χρηστών, διανύει μια από τις χειρότερες κρίσεις για τη φήμη του τις τελευταίες δυο εβδομάδες, εξαιτίας των αποκαλύψεων μιας μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος.
Πρώην μηχανικός, υπεύθυνη προϊόντος στο Facebook, η Φράνσις Χόγκεν διέρρευσε πολλά εσωτερικά έγγραφα, συγκεκριμένα στη Wall Street Journal, και κατηγόρησε τον όμιλο ότι επιλέγει «το όφελος παρά την ασφάλεια» των χρηστών του, σε συνέντευξη που μεταδόθηκε την Κυριακή από το αμερικανικό δίκτυο CBS.
Αυτές οι αποκαλύψεις έχουν προκαλέσει πτώση 15% των μετοχών της εταιρείας από τα μέσα Σεπτεμβρίου.
Πηγή : kourdistoportocali.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου