MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2021

Η Κάρυστος κι η Νότια Εύβοια θα σώσουν τις γερμανικές βιομηχανίες από το κανόνι; Οι Ελβετοί αποκαλύπτουν

«Η Γερμανία τα έκανε χάλια με την αιολική ενέργεια: Καθώς οι επιδοτήσεις λήγουν, χιλιάδες ανεμογεννήτριες θα κλείσουν» είναι το άρθρο του climatechangedispatch.com:


Καθώς οι παλαιότερες ανεμογεννήτριες βλέπουν τις επιδοτήσεις να λήγουν, χιλιάδες αναμένεται να βρεθούν εκτός σύνδεσης λόγω έλλειψης κερδοφορίας.

Πράσινος εφιάλτης: Οι χειριστές πάρκων αιολικής ενέργειας μεταφέρουν χιλιάδες τόνους απορριμμάτων ανεμογεννητριών σε χώρες του τρίτου κόσμου - και αφήνουν πίσω τις μεγάλες τσιμεντένιες βάσεις τους στο έδαφος.

Η καθημερινή ελβετική εφημερίδα Baseler Zeitung ανέφερε πρόσφατα πως η γερμανική αιολική βιομηχανία αντιμετωπίζει μια πιθανή "εγκατάλειψη".


 
Δυσκολότερες πλέον οι εγκρίσεις

Αυτό είναι ακόμη ένα χτύπημα για την ενεργειακή στροφή (Energiewende) της Γερμανίας (μετάβαση σε πράσινες ενέργειες). Πριν από λίγες μέρες, αναφέραμε εδώ πώς η γερμανική ηλιακή βιομηχανία είχε δει τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις να μειώνονται σε ένα μικρό μέρος αυτού που κάποτε ήταν.

Με τα χρόνια, η Γερμανία έχει καταστήσει τις εγκρίσεις για νέα αιολικά πάρκα πιο δύσκολες καθώς η χώρα αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε ένα ασταθές ηλεκτρικό δίκτυο και μια αυξανόμενη διαμαρτυρία ενάντια στην καταστροφή των τοπίων και τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία.
 
Τώρα που η έκρηξη της αιολικής ενέργειας έχει τελειώσει, η Baseler Zeitung αναφέρει ότι "το κλείσιμο πολυάριθμων ανεμογεννητριών θα μπορούσε να οδηγήσει σύντομα σε πτώση της παραγωγής", αφού είδε χρόνια ραγδαίας ανάπτυξης.

Εξαντλούνται οι επιδοτήσεις για παλαιές ανεμογεννήτριες

Σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός 29.000 στροβίλων της Γερμανίας σε εθνικό επίπεδο πλησιάζουν τα 20 έτη και, ως επί το πλείστον, είναι ξεπερασμένες.

Ακόμη χειρότερα: οι γενναιόδωρες επιχορηγήσεις που δίνονται κατά τη στιγμή της εγκατάστασής τους είναι έτοιμες να εκπνεύσουν σύντομα και έτσι να τις καταστήσουν ασύμφορες.

Μετά το 2020, χιλιάδες από αυτές τις ανεμογεννήτριες θα χάνουν τις επιδοτήσεις τους κάθε χρόνο που περνά, πράγμα που σημαίνει ότι θα βρεθούν χωρίς σύνδεση και θα παγιωθούν.

Η Baseler Zeitung γράφει:

Η Baseler Zeitung προσθέτει ότι περίπου 5.700 στρόβιλοι με εγκατεστημένη ισχύ 45 MW θα δουν τις επιδοτήσεις τους να εξαντλούνται μέχρι το 2020.

Η εφημερίδα της Ελβετίας αναφέρει περαιτέρω:

Έτσι, με τις νέες ανεμογεννήτριες που μπαίνουν στο δίκτυο αργά, είναι πολύ πιθανό ότι η παραγωγή αιολικής ενέργειας στη Γερμανία θα υποχωρήσει τα επόμενα χρόνια, καθιστώντας έτσι τη χώρα ακόμη λιγότερο σοβαρή όσον αφορά την προστασία του κλίματος.

Θα πετάξουν τις ανεμογεννήτριες στην Αφρική;

Τι θα συμβεί με τις παλιοές ανεμογεννήτριες που θα βρεθούν εκτός σύνδεσης; 
 
Οι ιδιοκτήτες πάρκων αιολικής ενέργειας ελπίζουν να στείλουν τις έτοιμες για παλιοσίδερα ανεμογεννήτριες σε αγοραστές του τρίτου κόσμου, για παράδειγμα την Αφρική. Αν όμως αυτοί οι αγοραστές επιλέξουν νέα ενεργειακά συστήματα, οι γερμανοί φορείς εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων θα αναγκαστούν να τις αποσυναρμολογήσουν και να τις ανακυκλώσουν - μια δαπανηρή προσπάθεια, αναφέρει η Baseler Zeitung.

Αδύνατη η ανακύκλωση σύνθετων υλικών

Το πρόβλημα εδώ είναι τα μεγάλα πτερύγια, που είναι κατασκευασμένα από σύνθετα υλικά fiberglass και των οποίων τα στοιχεία δεν μπορούν να διαχωριστούν το ένα από το άλλο. Η καύση των πτερυγίων είναι εξαιρετικά δύσκολη, τοξική και εντατική.

Φυσικά, υπάρχει ένα τεράστιο κίνητρο για τους Γερμανούς φορείς εκμετάλλευσης αιολικών πάρκων να βγάλουν τα παλιά αντικείμενα στις χώρες του τρίτου κόσμου και να αφήσουν αυτές να ασχοληθούν αργότερα με τα σκουπίδια.
 
Σκουπίστε τα σκουπίδια κάτω από το χαλί

Στη συνέχεια, η Baseler Zeitung αναδεικνύει το πρόβλημα της τεράστιας τσιμεντένιας βάσης των ανεμογεννητριών, οπλισμού σκυροδέματος των 3.000 τόνων, η οποία σύμφωνα με το γερμανικό δίκαιο πρέπει να αφαιρεθεί.

Ορισμένες από τις συγκεκριμένες βάσεις φθάνουν σε βάθη 20 μέτρων και διεισδύουν σε πολλαπλά στρώματα εδάφους, αναφέρουν οι εκθέσεις του Baseler Zeitung, προσθέτοντας:

Ήδη οι χειριστές αιολικών πάρκων καταστρατηγούν αυτή την τεράστια δαπάνη, αφαιρώντας μόνο τα δύο πρώτα μέτρα της βάσης σκυροδέματος και χάλυβα και στη συνέχεια κρύβοντας το υπόλοιπο με ένα στρώμα εδάφους, γράφει η Baseler.

Στο τέλος, το μεγαλύτερο μέρος της βάσης του σκυροδέματος θα παραμείνει ως απορρίμματα στο έδαφος και τα απορρίμματα των ανεμογεννητριών από το έδαφος πιθανότατα θα μεταφερθούν στις χώρες του τρίτου κόσμου.

Αυτή είναι η ενεργειακή στροφή της Γερμανίας και συμβολή στην προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος!

Όπως καταλαβαίνουμε τα χρήματα τελειώνουν όσον αφορά τα αιολικά πάρκα. Ακόμη και οι νέες κατασκευές καθίστανται πλέον ασύμφορες οικονομικά δίχως το δωρεάν χρήμα των επιδοτήσεων. Η Γερμανία όμως εκτός των χρησιμοποιηθέντων ανεμογεννητριών, έχει και ένα σημαντικό απόθεμα καινούριων. Αυτές δύσκολα θα απορροφηθούν στην εσωτερική αγορά, αλλά θα πρέπει και αυτές να τις ξεφορτωθεί για να εγγράψουν κέρδη οι γερμανικές βιομηχανίες. Πρέπει λοιπόν να προωθηθούν σε χώρες πρόθυμες να εκμεταλλευθούν την αιολική ενέργεια με έναν τρόπο που αποδεικνύεται ξεπερασμένος, υπό αμφισβήτηση και οικονομικά μη βιώσιμος.

Απόδοση ikarystos.gr 
 
 
Thanks to Theo_k

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου