MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 12 Ιουνίου 2021

ΗΠΑ: Το Κογκρέσο «τεμαχίζει» Amazon, Apple, Facebook και Google - Αντιδρά η Big Tech

Σε αναθεώρηση των επιχειρηματικών τους πρακτικών φαίνεται πως εξαναγκάζονται η Amazon, η Apple, το Facebook και η Google, 
στο πλαίσιο μιας νέας εκτεταμένης σειράς αντιμονοπωλιακών μεταρρυθμίσεων, που εισήχθη από δικομματική επιτροπή μελών του Σώματος της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ την Παρασκευή 11 Ιουνίου.

Με «πακέτο» πέντε νομοσχεδίων, όπως μεταδίδει το αμερικανικό δίκτυο CNBC, οι τεχνολογικοί κολοσσοί που προαναφέρθηκαν θα δυσκολευτούν να ολοκληρώσουν προαναγγελθείσες συγχωνεύσεις ενώ θα τους απαγορευτούν η αγορά και η κατοχή σαφώς ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. 
 
Με άλλα λόγια, το Κογκρέσο προσπαθεί να ρυθμίσει την εν λόγω αγορά εισάγοντας μέτρα για την προάσπιση του ανταγωνισμού. 
 
Σημειώνεται πως το τρέχον νομοθετικό πλαίσιο μετρά πάρα πολλά χρόνια και θεωρείται απαρχαιωμένο.

Ψήφιση

Ωστόσο, τα νομοσχέδια θα πρέπει να «περάσουν» πρώτα από την αρμόδια Δικαστική Επιτροπή, προτού «φτάσουν» στην ολομέλεια. 

Θα πρέπει επίσης να εγκριθούν από τη Γερουσία προτού υπογραφούν από τον πρόεδρο Biden και, εντέλει, γίνουν νόμος. 

Αν μη τι άλλο, όμως, τα προς ψήφιση μέτρα είναι απότοκο μιας μακράς έρευνας από υποεπιτροπή του Κογκρέσου, και συγκεκριμένα της Δικαστικής Επιτροπής, για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, με επίκεντρο τις τέσσερις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, η οποία ολοκληρώθηκε πέρυσι. 

Και ενώ Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι αποκλίνουν στις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου, υπάρχει κατ’ αρχάς συναίνεση και παραδοχή ότι οι συνθήκες του ανταγωνισμού παραβιάζονται από αθέμιτες πρακτικές και ότι η αγορά πρέπει να γίνει αποτελεσματικότερη. 

Ως εκ τούτου, η μεταρρύθμιση είναι εκ των ων ουκ άνευ. 

Ειδικότερα, δύο από τα νέα νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα δυσχερή για την Amazon και την Apple, δεδομένου ότι διατηρούν στο χαρτοφυλάκιό τους προϊόντα και εταιρείες που μπορεί να ερμηνεύονται ως κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης. 

Τα νομοσχέδια περιλαμβάνουν το Platform Anti-Monopoly Act (Αντιμονοπωλιακός Νόμος), το οποίο φαίνεται να μετονομάζεται σε American Choice and Innovation Online Act (Διαδικτυακός Νόμος για την Αμερικανική Επιλογή και την Καινοτομία), που υποστηρίζεται από υποεπιτροπή της Δικαστικής Επιτροπής για την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία.

Αντιδράσεις

«Η υιοθέτηση του ευρωπαϊκού ρυθμιστικού μοντέλου θα καθιστούσε δυσκολότερο για τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας να καινοτομήσουν τόσο στις ΗΠΑ όσο και παγκοσμίως», δήλωσε ο Geoffrey Manne, πρόεδρος και ιδρυτής του Διεθνούς Κέντρου Νομικής & Οικονομίας. 

Ο Adam Kovacevich, Διευθύνων Σύμβουλος της Advocity Chamber of Progress, δημοσίευσε ένα Medium post νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι οι καταναλωτές θα χάσουν περισσότερα από δώδεκα δημοφιλή προϊόντα σε περίπτωση που «περάσουν» τα δύο νομοσχέδια. 

Σύμφωνα με τις διατάξεις των νέων νομοσχεδίων, η Amazon δεν είναι σε θέση να προσφέρει δωρεάν αποστολή πακέτων ενώ η Google δεν θα μπορεί να εξυπηρετήσει τους χρήστες της μηχανής αναζήτησής της λόγω ρυθμιστικών εμποδίων. 

Επίσης, δεν θα επιτρέπεται στην Apple να έχει στους υπολογιστές της προεγκατεστημένες τις δικές της εφαρμογές, ενώ εν αμφιβόλω τίθεται η συνύπαρξη Facebook και Instagram υπό την ίδια εταιρική στέγη, δεδομένου ότι είναι ανταγωνιστικές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. 

Παρά την τεχνολογική ώθηση, η δικομματική επιτροπή θεωρεί το νομοσχέδιο είναι ένα μεγάλο και καθοριστικό βήμα για τη βιομηχανία. 

Οι τεχνολογικές εταιρείες έχουν συγκεντρώσει πολλή δύναμη, με αποτέλεσμα να υπάρχει καινοτομική στασιμότητα, υποστηρίζουν Ρεπουμπλικανοί και Δημοκρατικοί βουλευτές.
 
Πηγή :  www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου