MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 7 Απριλίου 2021

Δρ. Γ.Ιωαννίδης: «Το lockdown έχει αρνητικές επιπτώσεις - Ενδείξεις πως υπάρχει πρόβλημα με τα εμβόλια της AstraZeneca»

Υπέρ του ανοίγματος της αγοράς ο καθηγητής Γ.Ιωαννίδης

Ο καθηγητής Παθολογίας, Επιδημιολογίας και Πληθυσμιακής Υγείας του πανεπιστημίου Stanford, Γιάννης Ιωαννίδης, ήταν κατατοπιστικότατος σε ακόμη μία συνέντευξη του, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως το lockdown έχει «αρνητική επίπτωση» τόσο στην γενική υγεία του πληθυσμού, όσο και στο επιδημικό κύμα.

«Σε αυτό το στάδιο που είμαστε, βρισκόμαστε σε ένα ψηλό επίπεδο του επιδημικού κύματος, άρα πρέπει τα ωφέλιμα μέτρα να τα εφαρμόσουμε όσο πιο αποτελεσματικά, όπως μάσκες, αποστάσεις κλπ. Σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι μέτρα τύπου lockdown κάνουν καλό. Τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι έχουν αρνητική επίπτωση και στη γενική υγεία αλλά και στο ίδιο το επιδημικό κύμα» επεσήμανε ο καθηγητής στο Mega.

Ο στόχος, όπως σημείωσε, είναι να υπάρξει περιορισμό του συγχρωτισμού, καθώς «όταν ορίζουμε τους χώρους και το χρόνο που μπορεί κάποιος να κινηθεί, θα έχουμε την ίδια κινητικότητα, σε πιο περιορισμένο διάστημα».

Υπέρ του ανοίγματος της αγοράς

Ο κ. Ιωαννίδης τοποθετήθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς επισημαίνοντας πως σημασία έχει η αποφυγή του συγχρωτισμού.

«Δεν υπάρχει κάτι μαγικό που να κάνει το λιανεμπόριο να καταστρέφει την υγεία μας και να οδηγεί σε έξαρση του επιδημικού κύματος. Αυτό που έχει σημασία είναι κάποιος να αποφύγει το συγχρωτισμό» είπε και εξήγησε πως «η φιλοσοφία είναι ότι κρατάμε ανοιχτές τις δραστηριότητες και περνάμε το μήνυμα ότι πρέπει ο κόσμος να αποφύγει το συγχρωτισμό. Στα ΜΜΜ δεν έχουν γίνει πολλά, σε κάποιους εργασιακούς χώρους υπάρχουν περιθώρια για βελτίωση της τηλεργασίας και των ελέγχων που γίνονται στους χώρους εργασίας».

Το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο αλαλούμ που επικρατεί σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, αναφέροντας πως «υπάρχει μεγάλη σύγχυση» επί του ζητήματος.

«Αυτή τη στιγμή νομίζω έχουμε αρκετές ενδείξεις ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με ένα σύνδρομο θρομβώσεων που σχετίζεται με το εμβόλιο της AstraZeneca. Τα εμβόλια για τον κορωνοϊό ήταν μια θαυμαστή κατάκτηση, αλλά εγκρίθηκαν με έγκριση ανάγκης, επιταχυνόμενη, γιατί τα χρειαζόμασταν για να αναχαιτίσουμε το επιδημικό κύμα. Δεν έχουμε την πλήρη εικόνα για την ασφάλειά τους, για αυτό οι πολίτες θα πρέπει να δηλώνουν ό,τι τους συμβαίνει. Συνήθως όταν αρχίσει να φαίνεται ένα πρόβλημα, το πραγματικό του βάθος είναι μεγαλύτερο από ό,τι παρουσιάζεται. Μιλάμε για κάποια σοβαρή παρενέργεια, υπάρχει δυστυχώς η απανθρωπιά της στατιστικής» είπε ο καθηγητής.

«Δυστυχώς η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει πολλά εμβόλια της AstraZeneca, υπάρχει ανάγκη να καλύψει εμβολιαστικά τον πληθυσμό, δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να πω περιμένετε να βγει το τέλειο εμβόλιο. Για άτομα που είναι ευπαθή ή κάποιας ηλικίας, το να εμβολιαστούν νομίζω ότι είναι προτεραιότητα, με βάση το ότι τα θετικά υπερτερούν των αρνητικών» πρόσθεσε.

Παράλληλα ο ίδιος ζήτησε από τον κόσμο να μην περιμένει να «εξαλείψουμε όλους τους κορωνοϊούς», ενώ προειδοποίησε πως ο ιός «θα παραμείνει πιθανότατα μετά το επιδημικό κύμα σαν μια λοίμωξη, που δε θα μας προβληματίζει».
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου