MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021

Η Ρωσία, ο Covid και η κοινωνική παρακολούθηση

Το σύστημα παρακολούθησης των ανθρώπων και ειδικά της συμπεριφοράς τους, λειτουργεί στην Κίνα πολύ πριν την πανδημία – στην οποία οι πάντες ελέγχονται από την κυβέρνηση της, μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Φαίνεται δε πως με πρώτα τα αυταρχικά κράτη, όπως στο παράδειγμα της Μόσχας, η πανδημία θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για τη γενικότερη παρακολούθηση και για τον έλεγχο των μαζών – οπότε η επικράτηση του Μεγάλου Αδελφού στη Δύση είναι θέμα χρόνου. Είτε εκούσια, είτε ακούσια, ενδεχομένως με την εγκατάσταση μικροτσίπ που ήδη δοκιμάζονται σε μερικές χώρες, όπως στη Σουηδία.


Επικαιρότητα

Ασφαλώς ακούγεται γραφικός κανείς όταν εκφράζει τους φόβους του, σχετικά με τη χρησιμοποίηση της «πανδημίας» για τον έλεγχο της μάζας – των πληβείων από τις εκάστοτε ελίτ. Εν τούτοις, τα γεγονότα τεκμηριώνουν το αντίθετο – όπως στο παράδειγμα της Ρωσίας, έτσι όπως παρακάτω περιγράφεται από έναν παθόντα.

Ο συγκεκριμένος, κάτοικος της Μόσχας, ένοιωσε άρρωστος, αφού είχε πυρετό 38,5 – οπότε αποφάσισε ως υπεύθυνο άτομο να μείνει σπίτι του, για να μη μεταδώσει τη νόσο του στους άλλους. Όταν μετά από μερικές ημέρες τα συμπτώματα υποχώρησαν, θεώρησε σωστό να καλέσει ένα ιδιωτικό ασθενοφόρο για να κάνει τεστ κορωναΐού – όπου όμως, προτού καν λάβει επίσημη ειδοποίηση από το ασθενοφόρο, ένα όχημα πρώτων βοηθειών στάθμευσε ξαφνικά μπροστά από την πόρτα του σπιτιού του.

Αφού του έκανε ένας ευγενικός γιατρός το τεστ, του είπε πως ήταν θετικός στον ιό – ενώ αφού τον εξέτασε διεξοδικά, τον ενημέρωσε πως είχε ήπια συμπτώματα και έπρεπε να μείνει σπίτι του για δύο εβδομάδες. Δεν παρέμεινε όμως μόνο σε αυτό, αλλά απαίτησε να δεσμευθεί εγγράφως για την παραμονή του στο σπίτι – υποχρεώνοντας τον επί πλέον να κατεβάσει μία «εφαρμογή κορώνα» στο κινητό του τηλέφωνο, με την ονομασία «Κοινωνική Παρακολούθηση» (πηγή) που παρέχεται από την «Apple Store» ή από την «Google Play»!

Ο σκοπός της εφαρμογής ήταν ο έλεγχος της τοποθεσίας και του κινητού, για να επιβεβαιώνεται η παραμονή του στο σπίτι – ενώ, εάν αρνούνταν να υπογράψει τη δήλωση δέσμευσης ή/και να κατεβάσει την εφαρμογή, θα οδηγούταν βίαια σε ένα ειδικό νοσοκομείο. Εάν βέβαια δεν διέθετε κινητό τηλέφωνο, η πόλη της Μόσχας κατ’ ανάγκη θα του παρείχε – εφόσον φυσικά το θεωρούσε απαραίτητο.

Στη συνέχεια εξετάσθηκε δύο φορές από γιατρούς στο σπίτι του – ενώ, επειδή η υγεία του βελτιωνόταν, ελεγχόταν τηλεφωνικά πια από μία κοντινή πολυκλινική κατά τη δεύτερη εβδομάδα της καραντίνας.

Εν τούτοις δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα, επειδή δεν μπορούσε να χειριστεί σωστά την εφαρμογή (App) κορώνα στο κινητό του – η οποία τον ειδοποίησε να στείλει μία φωτογραφία του (selfie). Αφού κατάφερε και την έστειλε, έλαβε ένα μήνυμα που τον ειδοποιούσε πως δεν ήταν δυνατή η επιλογή της φωτογραφίας – παρά το ότι ο φωτισμός ήταν καλός και η φωτογραφία καθαρή.

Επειδή τώρα δεν μπορούσε να καταλάβει πού ήταν το λάθος, τηλεφώνησε στην τεχνική υποστήριξη – η οποία όμως δεν ήταν σε θέση να του εξηγήσει τι δεν λειτούργησε σωστά, με την αποστολή της φωτογραφίας του. Αργότερα, αφού είχε εξετασθεί ξανά στο σπίτι του και ήταν αρνητικός, έλεγξε ξανά το κινητό του – ανοίγοντας τυχαία την «εφαρμογή κορώνα» στο τμήμα «Ιστορικό Ταυτοποίησης». Με έκπληξη του δε διαπίστωσε πως είχε λάβει 26 αναφορές «παραγνωρισμένων» αιτημάτων ταυτοποίησης – δηλαδή ειδοποιήσεων, στις οποίες δεν είχε απαντήσει.

Γνωρίζοντας την αυστηρότητα της χώρας, κάλεσε ξανά την τεχνική υποστήριξη, μαθαίνοντας πως ήταν υποχρεωμένος να προβαίνει σε ταυτοποίηση του πολλές φορές την ημέρα, από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ – στέλνοντας για αναγνώριση στην υπηρεσία «Κοινωνική Παρακολούθηση» της Μόσχας μία «selfie» εντός μίας ώρας, από τη λήψη του αιτήματος ταυτοποίησης. Στη «selfie», όπως έγραφαν οι οδηγίες χρήσεως της εφαρμογής, δεν θα έπρεπε να φαίνεται μόνο το πρόσωπο του, αλλά και το διαμέρισμα του καλά φωτισμένο – γεγονός που σημαίνει πως είχε πάψει να ισχύει η Ιδιωτικότητα του (privacy), ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα.

Ως άρρωστος λοιπόν έπρεπε να αποδεικνύει τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα, σε ακανόνιστες ώρες, την αθωότητα του – ότι δηλαδή παρέμενε κλεισμένος στο σπίτι του! Τα δε αιτήματα ταυτοποίησης στέλνονταν με μηνύματα (SMS) που ήταν υποχρεωμένος να παρακολουθεί – με πρόστιμο 4.000 ρούβλια για κάθε ένα που δεν απαντούσε, στέλνοντας την απαιτούμενη selfie. Επομένως τα 26 αιτήματα, στα οποία δεν απάντησε, είχαν συνολικό πρόστιμο 104.000 ρούβλια ή λίγο πάνω από 1.100 €.

Όπως τώρα ενημερώθηκε αργότερα, υπήρξαν μεγάλες διαμαρτυρίες στη Μόσχα για την εφαρμογή κορώνα (πηγή) και ιδιαίτερα για τα υψηλά πρόστιμα – ενώ είχαν συγκροτηθεί ομάδες νομικής προστασίας που όμως δεν κατάφεραν τίποτα. Προφανώς ο δήμαρχος της πόλης δεν εμπιστευόταν τους Πολίτες της, θεωρώντας πως ο αστυνομικός έλεγχος ήταν προτιμότερος από την εκπαίδευση τους, έτσι ώστε να συμπεριφέρονται υπεύθυνα.

Το αποτέλεσμα ήταν φυσικά να προσπαθούν οι περισσότεροι να αποφύγουν τα τεστ και τα νοσοκομεία, ακόμη και αν είχαν συμπτώματα του ιού – φοβούμενοι εύλογα τον εγκλωβισμό τους στα δίχτυα της γραφειοκρατίας. Από τις αρχές δε του Απριλίου που υιοθετήθηκε η εφαρμογή έως τα τέλη Μαΐου, η διοίκηση της Μόσχας επέβαλε 54.000 πρόστιμα συνολικού ποσού 2,3 εκ. €, σε 447.000 Πολίτες που είχαν γραφτεί στο σύστημα και δεν απαντούσαν σωστά στην ταυτοποίηση – ενώ η αστυνομία επέβαλε 94.000 πρόστιμα σε άλλους που δεν τηρούσαν την καραντίνα, παρά το ότι είχαν βρεθεί θετικοί. 
 
Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, το σύστημα παρακολούθησης των ανθρώπων και ειδικά της συμπεριφοράς τους, λειτουργεί στην Κίνα πολύ πριν την πανδημία – στην οποία οι πάντες ελέγχονται από την κυβέρνηση της, μέσω των κινητών τους τηλεφώνων. Φαίνεται δε πως με πρώτα τα αυταρχικά κράτη, όπως στο παράδειγμα της Μόσχας, η πανδημία θα χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία για τη γενικότερη παρακολούθηση και για τον έλεγχο των μαζών – οπότε η επικράτηση του Μεγάλου Αδελφού στη Δύση είναι θέμα χρόνου. Είτε εκούσια, είτε ακούσια, ενδεχομένως με την εγκατάσταση μικροτσίπ που ήδη δοκιμάζονται σε μερικές χώρες, όπως στη Σουηδία (άρθρο).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου