MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2021

Χάκερ χτύπησαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ): Ψηφιακός εκβιασμός, με λύτρα σε bitcoins

Μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση ψηφιακού εκβιασμού βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς χάκερ χτύπησαν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ).


Όπως αναφέρεται σε αποκαλυπτικό δημοσίευμα του δημοσιογράφου Γιάννη Σουλιώτη στην έντυπη Καθημερινή:

Ένα θρίλερ με επίκεντρο τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ) βρίσκεται εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα σε εξέλιξη. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες της «Κ», άγνωστοι κατάφεραν να παραβιάσουν το δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών της εταιρείας και να αποκτήσουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά αρχεία.

Η ψηφιακή επίθεση έγινε αντιληπτή προ ημερών και στην έρευνα για το συμβάν έχουν εμπλακεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και η Αστυνομία, ενώ τις εξελίξεις παρακολουθεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Υπήρξε άλλωστε ανησυχία –αρχικά τουλάχιστον– για το ενδεχόμενο η εταιρεία να έπεσε θύμα ηλεκτρονικής κατασκοπείας από ξένη χώρα. Η ψηφιακή επίθεση έγινε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας. Τη διαπίστωσαν τα ίδια τα στελέχη των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων. Αμέσως ενημέρωσαν το Πεντάγωνο, ζητώντας τη συνδρομή της Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας του ΓΕΕΘΑ.

Αρμοδιότητα της εν λόγω διεύθυνσης εξάλλου είναι ακριβώς η προστασία από κυβερνοεπιθέσεις των κρίσιμων υποδομών της χώρας και των φορέων που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Έτσι, στελέχη της ΔΙΚΥΒ μετέβησαν για αυτοψία στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, ενώ το ίδιο έκαναν και αστυνομικοί της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας. Η ΕΛ.ΑΣ. άλλωστε είναι η μόνη που, εάν κριθεί απαραίτητο, μπορεί μετά την ολοκλήρωση της έρευνας να προχωρήσει στον σχηματισμό δικογραφίας.

Πηγές με γνώση του θέματος περιγράφουν στην «Κ» ότι οι δράστες κατάφεραν να παραβιάσουν υπολογιστές που λειτουργούν στα γραφεία της εταιρείας και όχι το δίκτυο που είναι συνδεδεμένο με το κομμάτι της παραγωγής. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα δεν έχουν αποκτήσει πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες.

Ακόμα, κυβερνητικός αξιωματούχος που ερωτήθηκε σχετικά εκτίμησε ότι το συμβάν δεν συνδέεται με δράση κατασκόπων αλλά με ψηφιακό εκβιασμό (ransomware). Τη σχετική πληροφορία επιβεβαίωσε αξιωματούχος ασφαλείας, ο οποίος μιλώντας στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας αποκάλυψε ότι οι δράστες έχουν κλειδώσει αρχεία της εταιρείας και ζητούν την καταβολή λύτρων σε κρυπτονομίσματα (bitcoins) προκειμένου να επιτρέψουν στο προσωπικό την πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία της εταιρείας.

Οι λεπτομέρειες της επίθεσης θα γίνουν γνωστές μετά την ολοκλήρωση της έρευνας. Σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών οργανισμών και εταιρειών κυβερνοασφάλειας, οι επιθέσεις ransomware γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια μεγάλη έξαρση, ενώ το φαινόμενο έχει γιγαντωθεί εν μέσω πανδημίας.

Η ευρωπαϊκή αστυνομική υπηρεσία Europol έχει μάλιστα επισημάνει σε ανακοινώσεις της την απειλή επιθέσεων ψηφιακού εκβιασμού, δίνοντας συμβουλές για την αντιμετώπισή τους. Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα θα αναλάβουν την παραγωγή του λεγόμενου «εθνικού τυφεκίου», το οποίο υπολογίζεται πως θα αντικαταστήσει το σημερινό όπλο G3 που χρησιμοποιείται από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Επιπλέον, η εταιρεία έχει συμβληθεί με χώρες του εξωτερικού για την παραγωγή φυσιγγίων διαφόρων τύπων. Για την ανάγκη ενίσχυσης της εξωστρέφειας των ΕΑΣ είχε μιλήσει στη Βουλή και ο αρμόδιος υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου