MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Αμήχανη η ΕΕ απέναντι στην προκλητική Τουρκία για την Αγία Σοφία - Χωρίς κυρώσεις στις 13/7 από το Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών

Ο Borrell τη Δευτέρα 13 Ιουλίου θα κάνει αναφορά στο πραξικόπημα του 2016 και στη στήριξη της Ε.Ε. στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας 

Η αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αναγκαία προϋπόθεση για οποιαδήποτε πρόοδο στις ευρωτουρκικές σχέσεις: συναίνεση επ’ αυτού θα επιδιώξει ο Josep Borrell, σύμφωνα με υψηλόβαθμο κοινοτικό αξιωματούχο που μίλησε στην Καθημερινή, στο πρώτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων με φυσική παρουσία από το ξέσπασμα της πανδημίας που θα λάβει χώρα τη Δευτέρα.

Η αποτροπή των «παράνομων δραστηριοτήτων» της Τουρκίας, όπως «οι γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου», και των ενεργειών υπονόμευσης της επιχείρησης «Ειρήνη» από το τουρκικό ναυτικό, είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να αντιστραφεί η επιδείνωση των σχέσεων με την Άγκυρα, σημειώνει η ίδια πηγή. 

Η παραβίαση του εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στη Λιβύη ενδέχεται στο προσεχές μέλλον να επιφέρει κυρώσεις, αναφέρει, τόσο κατά ατόμων και εταιρειών όσο και κατά χωρών. Ωστόσο, δεν υπάρχει η δυνατότητα αυστηροποίησης των κανόνων εμπλοκής της «Ειρήνης», ώστε να είναι εφικτή η επιβίβαση και ο έλεγχος σε πλοία χωρίς τη συναίνεσή τους (αυτό θα απαιτούσε τροποποίηση του σχετικού ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ). 

Σχετικά με το ενδεχόμενο κυρώσεων για τις εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, «δεν υπάρχει πρόθεση να τεθεί σε αυτή τη φάση στο τραπέζι».

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, τη Δευτέρα θα λάβει χώρα μία «εις βάθος συζήτηση» στην οποία θα τεθούν επί τάπητος όλες οι πτυχές των ευρωτουρκικών σχέσεων. 

Ο σκοπός, όπως το έθεσε, είναι να αναζητηθούν τρόποι να «ξεμπλοκαριστεί μία πολύ δύσκολη σχέση». 

Ο ίδιος αξιωματούχος απαρίθμησε πως η σχέση αυτή έχει υποβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια.

«Είχαμε τακτικές συναντήσεις σε υψηλό επίπεδο, διαπραγματεύσεις για την τελωνειακή ένωση και την κατάργηση των θεωρήσεων [στις μετακινήσεις Τούρκων προς την Ε.Ε.]· τώρα δεν έχουμε τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας και τη σημαντική μείωση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης προς την Τουρκία.

Σε μία κίνηση καλής θέλησης προς την Άγκυρα, ο Borrell τη Δευτέρα θα κάνει αναφορά στο πραξικόπημα του 2016 και στη στήριξη της Ε.Ε. στην εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας (η αντίληψη ανεπαρκούς στήριξης στον άμεσο απόηχο του πραξικοπήματος συνέβαλε σημαντικά στο να δηλητηριαστούν οι διμερείς σχέσεις).

Μεταξύ άλλων, τη Δευτέρα θα συζητηθούν οι προοπτικές του νέου διαλόγου, υπό ευρωπαϊκή αυτή τη φορά αιγίδα, που θα λάβει χώρα μεταξύ του Κοσόβου και της Σερβίας. 

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και ο πρόεδρος της Σερβίας συνομίλησαν χθες για πρώτη φορά μετά 18 μήνες μέσω τηλεδιάσκεψης, με τη συμμετοχή των Merkel, Macron και Borrell. 

Θα ακολουθήσει δεύτερη τηλεδιάσκεψη την Κυριακή και την επόμενη Πέμπτη οι δύο ηγέτες θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για να μιλήσουν διά ζώσης.

Προκλητικός ο Erdogan απέρριψε τις διεθνείς αντιδράσεις 

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan απέρριψε το Σάββατο 11 Ιουλίου, τις διεθνείς αντιδράσεις και την καταδίκη για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υποστηρίζοντας ότι αυτό έχει να κάνει με τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας του.

«Αυτοί που δεν αντιδρούν έναντι της ισλαμοφοβίας στις χώρες τους (…) επιτίθενται κατά της βούλησης της Τουρκίας να ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της», είπε ο Erdogan κατά τη διάρκεια μιας τελετής, μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Λάβαμε αυτήν την απόφαση όχι σε σχέση με όσα οι άλλοι λένε, αλλά σε σχέση με τα δικαιώματά μας, όπως το κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας μάλιστα την προκλητική ρητορική, μια μέρα μετά το διάγγελμά του, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων γέφυρας της Τουρκίας στην επαρχία Μπίτλις, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως το ζήτημα της μετατροπής του μνημείου σε τζαμί ήταν «αίτημα του έθνους»: 

«Το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι το αποτέλεσμα της δίκαιης αποφασιστικότητάς μας. Λάβαμε αυτήν την απόφαση κοιτάζοντας τι θέλει το έθνος μας». 

Το διάταγμα

Υπενθυμίζεται, ότι την Παρασκευή 10 Ιουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα που επιτρέπει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, μετά το πράσινο φως που του άναψε το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας που ακύρωσε απόφαση του 1934.

Μάλιστα, το προεδρικό διάταγμα ανήρτησε στον προσωπικού του λογαριασμό στο twitter, ο ίδιος ο Erdogan, ενώ απηύθυνε και διάταγμα προς τον τουρκικό λαό, αναφερόμενος σε αυτή την απόφαση.


«Με τις ευχές μου» είναι το σχόλιο του Erdogan που συνόδευσε την ανάρτηση του. 

Στο διάταγμα αναφέρεται ότι ελήφθη η απόφαση να τεθεί η Αγία Σοφία υπό τον έλεγχο της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων (Ντιγιανέτ) και να ξανανοίξει για θρησκευτική λατρεία. 

Το διάγγελμα ξεκίνησε στις 20:53, με κάποια τουρκικά μέσα να αναφέρουν πως επελέγη η συγκεκριμένη ώρα, καθώς συμβολίζει το έτος 2053 και την συμπλήρωση 600 ετών από την την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453.

Στην ομιλία του, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε μεταξύ άλλων πως... «ακυρώνουμε την πληρωμένη είσοδο, καθώς η Αγιά Σοφιά εγκαταλείπει το μουσειακό καθεστώς. 

Η κοινή παγκόσμια κληρονομία της Αγιάς Σοφιάς, θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο τον κόσμο με το νέο της καθεστώς. 

Σχεδιάζουμε να την ανοίξουμε για προσευχή την Παρασκευή 24 Ιουλίου».

Χαρακτήρισε την Αγία Σοφία «μαργαριτάρι» της Κωνσταντινούπολης και ισχυρίστηκε ότι οι πύλες της θα είναι ανοιχτές για όλους «ντόπιους και ξένους, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους».

Ο Erdogan είπε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι απλώς άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας του και οποισδήποτε ισχυρίζεται το αντίθετο «παραβιάζει την ανεξαρτησία μας».

Ηχηρή παρέμβαση Μητσοτάκη: Προσβολή η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Η Ελλάδα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο κυρώσεων προς την Τουρκία μετά την απόφαση Erdogan να ανατρέψει τον νόμο Ατατούρκ και να αλλοιώσει τον κοσμικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας μετατρέποντάς την σε τζαμί μετά από 85 χρόνια.

Σε μήνυμά του στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι το γεγονός αυτό θα επηρεάσει τις σχέσεις της με την Ελλάδα αλλά και την ΕΕ.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός αναφέρει: 

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, αναφέρει σε δήλωσή του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Η απόφαση αυτή -και μάλιστα 85 χρόνια από την ανακήρυξή της ως μουσείου- προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της. 

Πρόκειται για επιλογή που προσβάλλει επίσης όλους όσοι αναγνωρίζουν το μνημείο ως κτήμα του παγκόσμιου πολιτισμού. 

Και, βεβαίως, επηρεάζει όχι μόνο τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα. 

Αλλά και τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Unesco και την παγκόσμια κοινότητα συνολικά».

Και η δήλωση του πρωθυπουργού καταλήγει: «Είναι θλιβερό ότι η τουρκική ηγεσία, που εργάστηκε το 2005 για τη Συμμαχία των Πολιτισμών, επιλέγει σήμερα να κινηθεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».


Η Τουρκία ξεκίνησε τις προετοιμασίες για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας ως τζαμί

Ξεκίνησαν οι τουρκικές αρχές επιθεωρήσεις στην Αγία Σοφία το Σάββατο 11/7, στο πλαίσιο προετοιμασιών για να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή, μόλις μία ημερά μετά την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να ανοίξει τον δρόμο για την μετατροπή της από μουσείο σε τζαμί.

Στις 24 Ιουλίου, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της Τουρκίας, η Αγία Σοφία θα ανοίξει ως τζαμί για μουσουλμανική λατρεία, για πρώτη φορά από το 1934 και το διάταγμα της κυβέρνησης του Κεμάλ Ατατούρκ, με το οποίο το βυζαντινό μνημείο είχε μετατραπεί σε μουσείο.

Ήδη, το κτίριο έκλεισε για τους επισκέπτες το Σάββατο 11/7 , όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, περιγράφοντας ότι ομάδες από το υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών.

Η Αγία Σοφία τέθηκε υπό την εποπτεία της Αρχής Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο επικεφαλής της οποίας Αλί Ερμπάς δήλωσε ότι η υπηρεσία του έχει ήδη ξεκινήσει προετοιμασίες ώστε να είναι όλα έτοιμα έως την 24η Ιουλίου.

Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών κατά Erdogan: Ένδειξη αποκλεισμού και διχασμού η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, που συγκεντρώνει περίπου 350 χριστιανικές εκκλησίες, εξέφρασε σήμερα τη «θλίψη και την ανησυχία του» μετά την απόφαση των τουρκικών αρχών να μετατρέψουν την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί.

Ο ασκών χρέη γενικού γραμματέα του Συμβουλίου, ο καθηγητής Johann Sauka, αναφέρθηκε στο θέμα σε επιστολή προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, η οποία δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του οργανισμού, με έδρα τη Γενεύη.

Από το 1934, την ημερομηνία μετατροπής της σε μουσείο, η Αγία Σοφία «ήταν ένας τόπος δεκτικότητας, συνάντησης και έμπνευσης για τους ανθρώπους όλων των εθνών και όλων των θρησκειών», επισημαίνεται στην επιστολή προς τον Erdogan.

Ήταν μια απόδειξη της «προσήλωσης της Τουρκίας στην κοσμικότητα» και της «επιθυμίας της να αφήσει πίσω όλες τις συγκρούσεις του παρελθόντος».

Ο Johann Sauka καταλογίζει στον Τούρκο πρόεδρο ότι «ανέτρεψε αυτή τη θετική ένδειξη δεκτικότητας της Τουρκίας μετατρέποντάς την σε ένδειξη αποκλεισμού και διχασμού».

Πάπας Φραγκίσκος: Η σκέψη μου πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος

Για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί μίλησε ο Πάπας Φραγκίσκος, στην κυριακάτικη ομιλία του σήμερα 12 Ιουλίου, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Με σύντομη αλλά μεστή νοήματος αναφορά, επ' ευκαιρία της διεθνούς Ημέρας για την Προστασία της Θάλασσας, ο Πάπας Φραγκίσκος τόνισε: «H θάλασσα πηγαίνει τη σκέψη μου πολύ μακριά, πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη και την Αγία Σοφία, και είμαι πολύ πονεμένος».

Η παρέμβαση του Πάπα πραγματοποιήθηκε παρ' όλο που σχεδόν όλοι οι παρατηρητές προέβλεπαν ότι δεν θα γίνει για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη μικρή καθολική κοινότητα που ζει στην Τουρκία.

Διεθνής Τύπος για Αγία Σοφία: Η απόφαση - ντροπή Erdogan, αψηφά την Ευρώπη και διευρύνει το χάσμα ΕΕ - Τουρκίας

Κατά των σχεδίων του Erdogan έχει ταχθεί η διεθνής κοινότητα, αλλά και ο διεθνής Τύπος

Όπως είχε γράψει το bankingnews.gr νωρίτερα, η απόφαση του Τούρκου προέδρου να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων διεθνώς, όχι μόνο από ηγέτες κρατών και προσωπικοτήτων, αλλά και στον διεθνή Τύπο ο οποίος στηλιτεύει την απόφαση μετατροπής ενός μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς σε μουσουλμανικό τέμενος, προσπαθεί να μεταφράσει την κίνηση του Τούρκου προέδρου, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη εντονότερης παρέμβαση της UNESCO η οποία ζήτησε να παραμείνει η Αγία Σοφία μουσείο.

Le Figaro: «Αψηφά εκ νέου την Ευρώπη» ο Erdogan

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan «αψηφά εκ νέου την Ευρώπη», σχολίασε στον τίτλο του ρεπορτάζ της η γαλλική καθημερινή εφημερίδα Le Figaro.

«Μάθαμε λοιπόν το όνομα του 3.272ου τζαμιού της Κωνσταντινούπολης: το ‘τζαμί Αγία Σοφία’», σημειώνεται στο κείμενο και προστίθεται ότι ο τούρκος πρόεδρος μπορεί χάρη στην απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας να «εκπληρώσει το όνειρο» των ισλαμιστών και των εθνικιστών στη χώρα του, που ήταν «η κατάκτηση εκ νέου, θρησκευτικά και πολιτικά, αυτού του συμβόλου της Κωνσταντινούπολης».


Le Monde: Ικανοποίηση της πιο συντηρητικής θρησκευτικής μερίδας του εκλογικού του ακροατηρίου και των συμμάχων στην άκρα δεξιά

Την 24η Νοεμβρίου 1934 ο Μουσταφά Κεμάλ, ο ιδρυτής της πολύ νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας, μετέτρεπε την πρώην βασιλική, ακόμη ισλαμικό τέμενος, σε μουσείο, όμως «86 χρόνια αργότερα, τη 10η Ιουλίου 2020, ο πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, έκανε το κόσμημα της Κωνσταντινούπολης μουσουλμανικό χώρο λατρείας, προς μέγιστη ικανοποίηση της πιο συντηρητικής θρησκευτικής μερίδας του εκλογικού του ακροατηρίου και των συμμάχων στην άκρα δεξιά» της Τουρκίας, σχολίασε η εφημερίδα Le Monde.

The Times: Η κίνηση Erdogan, σηματοδοτεί «το τέλος του οράματος» Kemal

Για τη βρετανική εφημερίδα The Times, η κίνηση Erdogan, σηματοδοτεί «το τέλος του οράματος» Kemal για τον κοσμικό χαρακτήρα του τουρκικού κράτους, χαρακτηρίζοντας το διάγγελμά του, λίγα λεπτά μετά το κάλεσμα στην απογευματινή προσευχή, μια από «τις πιο δραματικές στιγμές στην ιστορία των 1.500 ετών» του εμβληματικού βυζαντινού κτιρίου.

Spiegel: Ο Erdogan θέλει να δείξει οτι δεν φοβάται κανένα

Το περιοδικό Der Spiegel εξηγεί ότι η απόφαση του τούρκου προέδρου δεν αφορά θρησκευτικά ζητήματα, αλλά εντάσσεται στην πολιτική προκλήσεων που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια.

"Πρόκειται για επίδειξη δύναμης. 

Ο Erdogan δεν θέλει να κυριαρχήσει μόνο στον ισλαμικό κόσμο" αλλά και "να αποδείξει ότι η Τουρκία είναι μια μεγάλη δύναμη και δεν φοβάται κανέναν. 

Στα κίνητρά του περιλαμβάνονται ασφαλώς ο εθνικισμός και ο φονταμενταλιστικός ισλαμισμός", εκτιμά ο καθηγητής, ο οποίος επιπλέον θεωρεί ότι οι αντιδράσεις, για παράδειγμα από τη Γαλλία και τη Ρωσία, ήρθαν πολύ καθυστερημένα και ήταν πολύ χαμηλόφωνες. Αλλά και η Γερμανία "απέφυγε να πάρει σαφή θέση.


«Ο Erdogan διέταξε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, για να διευρύνει το χάσμα μεταξύ Άγκυρας και Ευρώπης, γράφει ο Independent

FAZ: «Erdogan, ο δεύτερος κατακτητής της Κωνσταντινούπολης;

«Erdogan, ο δεύτερος κατακτητής της Κωνσταντινούπολης;» τιτλοφορείται άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία επισημαίνει ότι για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δεν υπάρχει καμία αντίσταση στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενώ ως ενέργεια στόχο έχει την πόλωση στην ίδια την Τουρκία, η οποία όμως θα φέρει τον Erdogan σε θέση να αντιμετωπίσει μόνος του τις συνέπειες, καθώς θα υπάρξουν αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα.



Sueddeutsche Zeitung: Tο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, συνιστά πολιτικό ζήτημα
Tο καθεστώς της Αγίας Σοφίας, συνιστά πολιτικό ζήτημα - Θα φέρει και νέες εντάσεις μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας; διερωτάται η Sueddeutsche Zeitung 

Financial Times: Αντιπερισπασμός, η κίνηση Erdogan

H επιλογή της χρονικής στιγμής της μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, αποτελεί το προπέτασμα καπνού του Erdogan, προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή των πολιτών από την κρίση του κορωνοϊού και τα οικονομικά προβλήματα στη χώρα, διακινδυνεύοντας να προκαλέσει θυμό στους συμμάχους του ωστόσο, επισημαίνουν οι Financial Times.

Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου