Η Judy Dempsey συνεργάτης τoυ think tank Carnegie Europe και αρχισυντάκτης τoυ Strategic Europe έθεσε σε πέντε ειδικούς το εξής ερώτημα: Είναι η Ευρώπη έτοιμη για μια πανδημία;
-Francois Heisbuourg, Ανώτερος σύμβουλος INTERNATIONAL INSTITUTE FOR STRATEGIC STUDIES
Οι μαθητές φιλοσοφίας και λογοτεχνίας γνωρίζουν ότι οι φυσικές καταστροφές μπορεί να έχουν μεγάλη επίδραση στον τρόπο με τον οποίο κοιτάζουμε τον κόσμο. Μια τέτοια περίπτωση ήταν ο σεισμός στη Λισσαβόνα το 1755.
Ο κοροναϊός μπορεί να έχει παρόμοια επίδραση στο Weltanschauung (κοσμοθεωρία) μας. Αποσυνδέοντας έστω και προσωρινά και μερικώς την οικονομία της Κίνας από τον υπόλοιπο κόσμο, η έκρηξη της πανδημίας θα σηματοδοτήσει το πιθανό τέλος της παγκοσμιοποίησης όπως το ξέρουμε από τη δεκαετία του 1980, όταν η Σοβιετική Ένωση εξαφανίστηκε και η Κίνα επέλεξε να μπει στη διεθνή αγορά.
Η ιδέα ότι η παγκοσμιοποίηση δεν είναι πλέον “παγκόσμια”, είναι ότι προορίζεται να αντικατασταθεί από μια ομάδα συνασπισμών Grossraumwirtschaft (διεθνικών οικονομικών ενώσεων) που θυμίζουν τη δεκαετία του 1930, ίσως να είναι το εννοιολογικό αποτέλεσμα του κοροναϊού. Οι επιθέσεις του Trump στο διεθνές εμπορικό σύστημα έχουν προετοιμάσει το έδαφος για αυτή τη στροφή.
Η ΕΕ θα ανταποκριθεί σε αυτή την άμεση πρόκληση; Δεδομένης της αξιοσημείωτης ενότητας απέναντι στο Brexit, θα μπορούσε κανείς να απαντήσει “ναι” με βεβαιότητα. Ωστόσο, η προφανής αρχική έλλειψη συνοχής της ΕΕ εν όψει του ξεσπάσματος του ιού στην Ιταλία, δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι πως η κοινή γνώμη δεν θα συγχωρήσει κάτι που θα εκλάβει ως συλλογική αποτυχία.
-David Heymann, Καθηγητής επιδημιολογίας λοιμωδών ασθενειών στο London School of Hygiene and Tropical Medicine
Όλες οι χώρες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συμβουλές που δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, οι οποίες είναι να ελέγξουν ενεργά τον ιό εάν είναι δυνατό και να προετοιμαστούν για ευρύτερη διάδοση σε περίπτωση εμφάνισης.
Όλες οι δραστηριότητες απόκρισης θα πρέπει να βασίζονται στην αξιολόγηση του εθνικού ρίσκου και στην συνδυασμένη απόκριση. Αυτό περιλαμβάνει την εξέταση μέτρων μετριασμού του ρίσκου, όπως η ακύρωση συγκεντρώσεων που αναμένεται να αποτελέσουν κίνδυνο αύξησης της μετάδοσης -ως ένα μέτρο προφύλαξης- και η προετοιμασία του συστήματος υγείας, σε περίπτωση μετάδοσης μαζικής.
Τα Εθνικά Σχέδια Πανδημικής Γρίπης θεωρούνται μια καλή μορφή για να ακολουθήσουμε.
-Denis Mac Shane, πρώην υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
Όχι. Η ΕΕ διακηρύσσει την ελεύθερη κυκλοφορία ως τον πυρήνα της ύπαρξης της, αλλά στην πραγματικότητα, η ανεξέλεγκτη κυκλοφορία έχει προκαλέσει αμέτρητα προβλήματα στην Ευρώπη. Η μετακίνηση των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά από τη διεύρυνση του 2003, ήταν ο βασικός κινητήριος μοχλός στο Brexit.
Η μετακίνηση προσφύγων το 2015 από την εμπόλεμη ζώνη στο Ιράκ, στη Συρία, και στη Λιβύη, ακολουθούμενη από παρεμβάσεις αλλαγής καθεστώτος από Ευρωπαίους ηγέτες όπως οι πρώην πρωθυπουργοί του Ηνωμένου Βασιλείου Tony Blair και David Cameron και ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Nicolas Sarkozy, οδήγησαν στην άνοδο της άσχημης, ρατσιστικής και πολλές φορές βίαιης πολιτικής. Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δεν είναι υπέρ της ελεύθερης μετακίνησης των πολωνικών φορτηγών.
Τώρα, η ελεύθερη μεταφορά του κοροναϊού προκαλεί πανικό από την Τενερίφη και τα σύνορα της Ιταλίας με την Ελβετία, όπου δεξιοί Ελβετοί πολιτικοί ζητούν έλεγχο των συνόρων. 70.000 Ιταλοί διασχίζουν κάθε μέρα τα σύνορα για να βρεθούν στην εκτός ΕΕ Ελβετία, όπου και εργάζονται.
Η ΕΕ έχει κάνει τα στραβά μάτια για την έλλειψη δημοκρατίας στην Κίνα, όπου δεν υπάρχει πρωτοβάθμια περίθαλψη ή βασικοί κανόνες υγιεινής στις αγορές με ζωντανά ζώα. Εάν άνθρωποι και ολόκληρες πόλεις πρέπει να μπουν σε καραντίνα, γιατί όχι περιοχές ή ολόκληρες χώρες;
Μπορούν οι άκαμπτοι κανόνες των δημόσιων δαπανών να διατηρηθούν καθώς εξαπλώνεται ο πανικός;
Δεν υπάρχει αίσθηση ελέγχου ή αποτελεσματικής επικοινωνίας από την ΕΕ. Ποιος μιλάει για Ευρώπη καθώς η κρίση αυξάνεται σε ένταση;
-Gianni Riota, επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον
Αυτή ήταν η λογική στάση που πρότεινε ο Γάλλος συγγραφέας Albert Camus στην κλασική του νουβέλα του 1947, The Plague. Το Google Trends, το βαρόμετρο των συλλογικών ψυχών μας, καταγράφει ένα ανανεωμένο ενδιαφέρον για τον Camus ενώ η Ευρώπη αντιμετωπίζει την απειλή της πανδημίας του κοροναϊού.
Ο ιός δυστυχώς, έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπιστεί από μια διαιρεμένη ήπειρο, όπως και η πανούκλα απομόνωνε τους ανθρώπους στην ιστορία του Camy. Η Αυστρία σταμάτησε τρένα από την Ιταλία, η Ιταλία τα έσπασε με την ΕΕ, καθηλώθηκαν πτήσεις από την Κίνα, μόνο και μόνο για να δούμε την ασθένεια να εξαπλώνεται ταχύτερα με τους επιβάτες να φθάνουν χωρίς έλεγχο από άλλα αεροδρόμια. Η Ρουμανία από την πλευρά της έβαζε σε καραντίνα Ιταλούς από τη Λομβαρδία και το Βένετο, σε μια εκδίκηση μετά από τις μειωτικές συμπεριφορές ΄που δέχονται συχνά στην Ιταλία.
Η Σένγκεν διατηρήθηκε χάρη στην ψυχρή λογική του Macron και της Merkel. Όπως επισήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, David Sassoli, στο Luiss University της Ρώμης στις 21 Φεβρουαρίου, στον 21ο αιώνα η ΕΕ χρειάζεται να είναι ένας “ηθικός ηγέτης”, όχι απλώς ένας οικονομικός γίγαντας. Ο Camus θα είχε συμφωνήσει.
-Paul Taylor, συντάκτης στο Politico Europe
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν μεταξύ των υψηλότερων προτύπων στους τομείς της υγείας, της υγιεινής και των πληροφοριών για θέματα υγείας και ως εκ τούτου θα όφειλαν να είναι τουλάχιστον τόσο καλά εξοπλισμένες όσο αλλού, για να αντιμετωπίσουν μια πανδημία. Είναι παραπλανητικό να σκεφτόμαστε την ΕΕ ενωμένη ως Ένωση στη δημόσια υγειονομική περίθαλψη. Με εξαίρεση την εναρμονισμένη αποτίμηση των φαρμάκων, η υγεία παραμένει μια εθνική ευθύνη.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί έχουν συναντηθεί για να συντονίσουν την απάντηση τους και να ανταλλάξουν καλύτερες πρακτικές. Τα κονδύλια της ΕΕ έχουν διατεθεί σωστά για την υποστήριξη του ΠΟΑΕ και των ευάλωτων κρατών.
Η κυβερνητική ανακοίνωση έχει σωστά εστιάσει σε προληπτικά μέτρα κοινής λογικής. Όπως έδειξε η εμφάνιση του ιού της γρίπης, δεν έχει νόημα να αποθηκεύουμε εμβόλια.
Ορισμένοι δημαγωγοί πολιτικοί και τα ΜΜΕ που είναι επιρρεπή σε υστερία στην Ευρώπη, έχουν εστιάσει στο ζήτημα των κλειστών συνόρων. Οι επαγγελματίες στον χώρο της υγείας δηλώνουν ότι τέτοια γενικά μέτρα είναι αναποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση, η ζώνη Σένγκεν επιτρέπει στις κυβερνήσεις να αποκαταστήσουν τους ελέγχους στα σύνορα εάν απαιτηθεί για λόγους ασφάλειας ή υγείας.
Στις δημοκρατίες μας, πολλές αποφάσεις λαμβάνονται στους χώρους εργασίας, σε επίπεδο τοπικής εξουσίας ή σε επίπεδο σχολικό, παρά σε επίπεδο κεντρικής κυβέρνησης. Αυτό θα καθιστούσε μια κινεζικού τύπου δρακόντεια καραντίνα πολύ δύσκολη. Οι κυβερνητικές απαντήσεις στον κοροναϊό θα πρέπει να βασίζονται στην επιστήμη, όχι στον πανικό που δημιουργείται από φόβους για καταστροφικό σοκ.
Πηγή : CARNEGIE EUROPE
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου