MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Το σκοτεινό πρόσωπο της Γερμανίας

Με αφετηρία την Ιταλία, η οποία ευρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, απειλούμενη λόγω της πανδημίας με μεγάλα ελλείμματα και με χρέη που δεν θα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτήσει, η Γερμανία σχεδιάζει να μετατρέψει όλες τις χώρες του νότου σε προτεκτοράτα της, όπως την Ελλάδα – εκβιάζοντας το δανεισμό τους από το γερμανικό ΔΝΤ, από τον ESM που η ίδια ελέγχει, έναντι μέτρων. Μνημονίων δηλαδή που θα τις οδηγήσουν στα ίχνη της Ελλάδας, με πρώτη την Ιταλία – με την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας τους, με τη δήμευση της ιδιωτικής μέσω της αύξησης των φόρων κοκ. Εύλογα λοιπόν η σημερινή Σύνοδος Κορυφής ναυάγησε – παρά το ότι επικεφαλής των 9 χωρών που ζήτησαν τη έκδοση Ευρωομολόγων, έστω για ένα έτος, ήταν η Γαλλία. Έτσι απέδειξε η Γερμανία πως δεν υπολογίζει πλέον ούτε το γαλλογερμανικό άξονα – τον οποίο χρησιμοποίησε στο παρελθόν όσο τη συνέφερε.

Επικαιρότητα 

Κατ’ αρχήν, το να ζητούν μόλις 9 χώρες από τις 27 της Ευρωζώνης την έκδοση Ευρωομολόγων για την αντιμετώπιση της κορώνα-κρίσης, είναι ήδη αρνητικό για την αλληλεγγύη που έπρεπε να χαρακτηρίζει την ΕΕ. Σημαίνει επί πλέον πως η Γερμανία, η οποία είναι ουσιαστικά εκείνη η χώρα που το αρνείται, έχει αποκτήσει πια πολλούς δορυφόρους που, όπως στους δύο προηγούμενους πολέμους, αδυνατούν να δουν την πραγματικότητα. 

Με δεδομένη τώρα την πανδημία που μαστίζει την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, την Ιταλία, θα περίμενε ίσως κανείς πως η Γερμανία θα ήταν πιο συγκαταβατική – φοβούμενη τη διάλυση της νομισματικής ζώνης και, κατ’ επέκταση, της ΕΕ. Κάτι τέτοιο όμως θα πίστευαν μόνο εκείνοι που δεν γνωρίζουν την απίστευτη ιδιοτέλεια, την απληστία και τους ύπουλους σχεδιασμούς της – οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την εκμετάλλευση όλων των κρίσεων προς όφελος της. 

Ας μην ξεχνάμε πως από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας της Ευρωζώνης εγκαινίασε την πολιτική της φτωχοποίησης του γείτονα, δρομολογώντας ένα αθέμιτο μισθολογικό dumping – μέσω της οποίας κατάφερε να χρηματοδοτήσουν όλες οι υπόλοιπες χώρες και δήθεν εταίροι της την ένωση της, κόστους 150 δις € ετήσια, για δέκα χρόνια. Όταν δε ξέσπασε η ευρωπαϊκή κρίση χρέους που η ίδια πυροδότησε μέσω της Ελλάδας, αφενός μεν μετέτρεψε τη χώρα μας σε προτεκτοράτο της, με κυβερνήσεις δικά της πιόνια, αφετέρου κέρδισε τεράστια ποσά – ενώ αποδυνάμωσε τις τρεις επόμενες ισχυρότερες χώρες, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, οι οποίες είναι σήμερα περισσότερο ή λιγότερο υπερχρεωμένες. 

Στις δύο τελευταίες επέβαλλε άτυπα μνημόνια, καταστρέφοντας εντελώς εκτός από τη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας τους, το κοινωνικό τους κράτος και το σύστημα υγείας (άρθρο) – με αποτέλεσμα σήμερα να μην είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν με την επιδημία. Με αφετηρία τώρα την Ιταλία, η οποία ευρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση, απειλούμενη λόγω της πανδημίας με μεγάλα ελλείμματα και με χρέη που δεν θα μπορεί σύντομα να χρηματοδοτήσει, σχεδιάζει να τις μετατρέψει σε προτεκτοράτα της, όπως την Ελλάδα – εκβιάζοντας το δανεισμό τους από το γερμανικό ΔΝΤ, από τον ESM που η ίδια ελέγχει, έναντι μέτρων. 

Μνημονίων δηλαδή που θα τις οδηγήσουν στα ίχνη της Ελλάδας, με πρώτη την Ιταλία – με την υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας τους, με τη δήμευση της ιδιωτικής μέσω της αύξησης των φόρων κοκ. Εύλογα λοιπόν η σημερινή Σύνοδος Κορυφής ναυάγησε – παρά το ότι επικεφαλής των 9 χωρών που ζήτησαν τη έκδοση Ευρωομολόγων, έστω για ένα έτος, ήταν η Γαλλία. Έτσι απέδειξε η Γερμανία πως δεν υπολογίζει πλέον ούτε το γαλλογερμανικό άξονα – τον οποίο χρησιμοποίησε στο παρελθόν όσο τη συνέφερε. 

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας βέβαια ανακοίνωσε πως δεν αποδέχεται τα σχέδια της ΕΕ, καθώς επίσης ότι θα ασκήσει βέτο – δίνοντας προθεσμία δέκα ημερών για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της πανδημίας, από την οικονομική του πλευρά. Εν τούτοις, δεν ανέφερε καθόλου πώς θα ενεργήσει εάν τελικά δεν βρεθεί λύση – εάν δηλαδή παραμείνει αρνητική η Γερμανία, στηριζόμενη από τους δορυφόρους της. 

Λογικά λοιπόν συμπεραίνει κανείς πως πρόκειται για άσφαιρα πυρά, αφού δεν έχει καμία εναλλακτική δυνατότητα πια, μη έχοντας λάβει τα μέτρα του στο παρελθόν – θυμίζοντας πως ανήκει στην πέμπτη φάλαγγα της Γερμανίας που ανέτρεψε την προηγούμενη κυβέρνηση συνεργασίας (άρθρο). Δεν είχε δυστυχώς καταλάβει πως η χώρα που υπηρετούσε πετάει στα σκουπίδια τους συνεργάτες της, όταν πια δεν τους χρειάζεται – ενώ δεν έχει κανέναν απολύτως ηθικό ενδοιασμό, ούτε καν ιστορία, αλλά ποινικό μητρώο.

Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου