MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Χωρίς τέλος η επέλαση του κορωνοϊού - Για πανδημία ετοιμάζονται οι κυβερνήσεις - Οι νεκροί 2.810, τα κρούσματα 82.592 - Πανικός στις ΗΠΑ

Μια σειρά από κράτη αναφέρουν καθημερινά κρούσματα του κορωνοϊού - Πλέον αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα

(upd7) Ολοένα και περισσότερες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο προετοιμάζονται και ανακοινώνουν έκτακτα μέτρα προκειμένου να είναι έτοιμες να διαχειριστούν το σενάριο, κατά το οποίο η σημερινή επιδημία του κορωνοϊού μετατραπεί σε πανδημία.

Την ίδια ώρα κερδοσκοπία βρίσκεται σε εξέλιξη για το πότε θα ανακαλυφθεί το εμβόλιο, ήδη hedge fund στοιχηματίζει ότι σε 10 εβδομάδες θα έχει βρεθεί το εμβόλιο για τον Covid 19.

H Codagenix και η Moderna είναι οι δύο πρώτες εταιρίες που ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν εμβόλιο που θα δοκιμαστεί σε ζώα... αλλά θα απαιτηθούν εβδομάδες ίσως πάνω από 10 ώστε να σχηματιστεί μια ασφαλής άποψη.

To Ισραήλ υποστηρίζει ότι σε λίγες εβδομάδες θα μπορούσε να βρεθεί το εμβόλιο κατά του Covid 19

Αν και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κρατά αποστάσεις από το να κηρύξει πανδημία για τον κορωνοϊό, είναι χαρακτηριστικό πως ο αριθμός των κρουσμάτων που κατεγράφησαν σε παγκόσμιο επίπεδο είναι περισσότερα από αυτά που κατεγράφησαν στην Κίνα.

Πράγματι 38 κράτη - εκτός της ηπειρωτικής Κίνας - επιβεβαιώνουν κρούσματα του κορωνοϊού.

Μετά τη Νότια Κορέα, το Ιράν, την Ιταλία όπου και έχουν καταγραφεί οι περισσότεροι θάνατοι και κρούσματα εκτός ηπειρωτικής Κίνας, νέα κρούσματα αναφέρθηκαν τα τελευταία 24ωρα σε Ελλάδα, Αυστρία, Ελβετία, Κροατία, Αλγερία, Δανία, Εσθονία, Πακιστάν, Σουηδία, Νορβηγία, Ρουμανία και Βραζιλία.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 82.549 κρούσματα και 2.810 νεκροί.

Ωστόσο, περίπου 33.252 άνθρωποι που νόσησαν, ξεπέρασαν το πρόβλημα.

Πάντως, πολλοί επιστήμονες εκτιμούν ότι πλέον έχει κλείσει το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού και ότι τα κράτη θα πρέπει στο εξής να ρίξουν το βάρος τους στη σωστή προετοιμασία των συστημάτων υγείας τους για να διαχειριστούν τα κρούσματα.

Ήδη στην Ιαπωνία και στην Κίνα κλείνουν τα σχολεία σε εθνικό επίπεδο για λόγους ασφαλείας.

Στην Σαουδηική Αραβία και ειδικά στην Mecca όπου θεωρείται θρησκευτικός τόπος για τους μουσουλμάνους διατυπώνονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο πρέπει να τελεστούν οι θρησκευτικές τελετές λόγω του Covid -19. 

Στις ΗΠΑ λαμβάνονται πολύ ισχυρά μέτρα ασφαλείας ενώ στην Βόρεια Καλιφόρνια νοσοκομείο δεν δέχεται όσους νοσούν από τον Covid 19 και προέρχονται από το Diamond Princess.

Την ίδια ώρα ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ανέφερε ότι εξετάζονται 8.400 περιπτώσεις για τον Covid 19....η δήλωση αυτή προκάλεσε σοκ στην Wall Street.

Το κέντρο λοιμωδών νοσημάτων CDC στις ΗΠΑ παρουσιάσε ορισμένα σενάρια - έως ακραία σενάρια - για την εξέλιξη του Κορωνοιού στις ΗΠΑ με το βασικό σενάριο να εξαπλώνεται ραγδαία το προσεχές διάστημα σχεδόν σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής με χιλιάδες κρούσματα.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Trump όρισε τον αντιπρόεδρο Mike Pence ως τον αρμόδιο να διαχειριστεί την υγειονομική αυτή κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό πως ΗΠΑ και Ν. Κορέα ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις λόγω του κορωνοϊού ενώ στον αέρα είναι οι εαρινές σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.


Η δραματική κατάσταση την οποία έχει προκαλέσει παγκοσμίως ο κορωνοϊός έχει ως εξής:

- Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 82.592.

- Οι νεκροί ανέρχονται σε 2.810 παγκοσμίως, ενώ θεραπεύτηκαν 33.252 άνθρωποι.

- Στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ οι αρχές εξετάζουν 8.400 περιπτώσεις για κορωνοιό.

- Μόνο στην επαρχία Hubei της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας, οι νεκροί είναι 2.641.

- Τα κρούσματα στις υπόλοιπες επαρχίες της Κίνας παρουσιάζουν μεγάλη μείωση.

- Δεν συνιστά πανδημία, μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός υποστηρίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

- Τα περισσότερα κρούσματα έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα που μετρά 78.497 κρούσματα.

- Η Νότια Κορέα αναφέρει 1.767 κρούσματα και 13 νεκρoύς.

- Στα 453 τα κρούσματα στην Ιταλία, στους 12 οι νεκροί.

- Στα 60 τα κρούσματα στις ΗΠΑ, οι υγειονομικές αρχές προειδοποιούν ότι η εξάπλωση του Covid -19 είναι αναπόφευκτη.

- Στο Ιράν οι νεκροί ανέρχονται σε 22 - άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι 50 οι νεκροί - και τα κρούσματα 141 ή 350.

- Στην Ιαπωνία τριπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μια εβδομάδα και πλέον ανέρχονται σε 189.

- Στα 23 τα κρούσματα στην Αυστραλία, στα 13 στο Ηνωμένο Βασίλειο και στα 11 στον Καναδά.

- Ολοένα και περισσότερο ακούγονται φωνές για ακύρωση ή μεταφορά των Ολυμπιακών Αγώνων που είναι προγραμματισμένο να γίνουν τον Ιούλιο στο Τόκιο.

- Οι εμπειρογνώμονες προτείνουν 27 ημέρες καραντίνας, καθώς οι 14 ημέρες δεν είναι επαρκής χρόνος.

- Ο ιός επεκτείνεται και στη Μέση Ανατολή.

- Έξι κρούσματα στο Ιράκ, 26 κρούσματα στο Κουβέιτ, 33 στο Μπαχρέιν, 13 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ένα στο Αφγανιστάν.

- Νέα κρούσματα σε Βόρεια Μακεδονία, Βραζιλία, Εσθονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Δανία

- Δύο κρούσματα σε Πακιστάν, Αυστρία, Λίβανο, Σουηδία, Φινλανδία, Ισραήλ.

Δραστικά μέτρα για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού ζητά ο ΠΟΥ

Τη λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού ζητά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη στιγμή που ο ιός έχει περάσει τις πύλες της Ευρώπης.

Ο επικεφαλής του Οργανισμού, Tedros Adhanom Ghebreyesus, δήλωσε ότι η μετάδοση του κορωνοϊού έχει φτάσει σε κρίσιμο σημείο, ενώ ζήτησε από τις κυβερνήσεις να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες τους ώστε η εξάπλωση του ιού να περιοριστεί αποτελεσματικά.

«Αυτός ο ιός έχει προοπτική πανδημίας» τόνισε ο ίδιος και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι ώρα για πανικό.

Είναι ώρα για δράσεις ώστε να αποτραπεί η μετάδοση και να σωθούν ζωές».

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί τρία κρούσματα κορωνοϊού εκ τω οποίων τα δύο είναι στη Θεσσαλονίκη και το ένα στην Αθήνα.

Οι επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι ο Covid -19 έχει μετάλλαξη τύπου HIV δηλαδή το AIDS 

Ενώ οι περισσότεροι επιστήμονες επιμένουν ότι ο νέος κορωνοϊός δεν προήλθε από τον άνθρωπο, νέα έρευνα από επιστήμονες στην Κίνα και την Ευρώπη αποκαλύπτει ότι η ασθένεια εμφανίζει «μετάλλαξη τύπου HIV» που της επιτρέπει να δεσμεύεται ανθρώπινα κύτταρα έως και 1.000 φορές ισχυρότερα από τον ιό Sars, σύμφωνα με το SCMP.

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιανουαρίου 2020, μια ομάδα επιστημόνων από την Ινδία έγραψε σε επιστημονικό σύγραμμα υποστηρίζοντας ότι ο κορωνοϊός μπορεί να έχει τροποποιηθεί γενετικά για να ενσωματώσει τμήματα του γονιδιώματος του HIV.

Αυτή η ασυνήθιστη ομοιότητα π.χ. η πρωτεΐνη nCoV όπως και ο HIV-1 gp120 και η Gag είναι απίθανο να είναι τυχαία στη φύση πράγμα που σημαίνει ότι είναι απίθανο να εμφανίσθηκε φυσικά.

Νέα έρευνα από μια ομάδα από το Πανεπιστήμιο Nankai, θεωρεί ότι όντως ο COV-19 εμφανίζει«μετάλλαξη τύπου HIV» που του επιτρέπει να εισέλθει γρήγορα στο ανθρώπινο σώμα συνδέοντας με έναν υποδοχέα ACE2.

Οι εξαιρετικά μεταδοτικοί ιοί, συμπεριλαμβανομένων των HIV και Ebola, στοχεύουν σε ένα ένζυμο που ονομάζεται φουρίνη, το οποίο λειτουργεί ως ενεργοποιητής πρωτεΐνης στο ανθρώπινο σώμα. 

Όταν εξετάζουμε την ακολουθία γονιδιώματος του νέου κορωνοϊού, ο καθηγητής Ruan Jishou και η ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Nankai στην Tianjin βρήκαν ένα τμήμα μεταλλαγμένων γονιδίων που δεν υπήρχαν στο Sars, αλλά ήταν παρόμοια με εκείνα που βρέθηκαν στον HIV και τον Ebola.

Ο Coronavirus μπορεί πράγματι να περιέχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που μοιάζει με το HIV που το καθιστά εξαιρετικά μολυσματικό, αυτό ήταν το αποτέλεσμα μιας μάλλον περίεργης "μετάλλαξης". 

Στον αέρα οι εαρινές σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας λόγω κορωνοϊού 

Στον αέρα βρίσκεται η πραγματοποίηση των εαρινών συνόδων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν οριστικές αποφάσεις για το εάν θα γίνουν κανονικά, εάν θα περιοριστεί το εύρος τους ή εάν εν τέλει θα ακυρωθούν.

Οι εαρινές σύνοδοι ήταν προγραμματισμένο να γίνουν από τις 17 έως τις 19 Απριλίου στην Ουάσινγκτον.

Με τις αμερικανικές υγειονομικές αρχές όμως να εκτιμούν και να προεξοφλούν πως ο κορωνοϊός θα εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, όπως για παράδειγμα κάποιες από τις εργασίες και τις συναντήσεις να γίνουν μέσω του διαδικτύου.

Σε κάθε περίπτωση σε επίσημη ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται ότι «αναμένουμε να ληφθεί απόφαση για την κλίμακα και το εύρος των εαρινών συνόδων τις επόμενες ημέρες».

Οι υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ επισημαίνουν πως πρέπει να αναμένεται περαιτέρω εξάπλωση του COVID-19 και παρότρυναν τα σχολεία, τις επιχειρήσεις και τις δημόσιες διοικήσεις σε τοπικό και ομοσπονδιακό επίπεδο να εξετάσουν τη λήψη προληπτικών μέτρων, ιδίως την ακύρωση δημόσιων εκδηλώσεων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) συνέστησαν εξάλλου στους πολίτες να αποφεύγουν γενικά τις μεγάλες συγκεντρώσεις.

Στους 2.810 οι νεκροί, πάνω από 82.592 τα κρούσματα – Σημάδια ύφεσης του ιού στην Κίνα 

Στους 2.810 ανέρχονται οι νεκροί από την επιδημία του κορωνοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο, όπου έχουν καταγραφεί περισσότερα από 82.592 κρούσματα.

Από τα συνολικά 82.592 κρούσματα, τα 78.497 έχουν καταγραφεί στην ηπειρωτική Κίνα.

Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας έως τις 26/2 υπέκυψαν 29 ακόμη ασθενείς από τον κορωνοϊό.

Ο αριθμός αυτός είναι ο χαμηλότερος σε ημερήσια βάση εδώ και περίπου έναν μήνα.

Ωστόσο, τα επιβεβαιωμένα νέα κρούσματα αυξήθηκαν ελαφρά στην ηπειρωτική Κίνα, σε 433, από 406 που ήταν στις 25/2.

Το σύνολο των θανάτων εξαιτίας ανήλθε έτσι σε 2.744 στην ηπειρωτική Κίνα.

Από τους νέους θανάτους και τα νέα κρούσματα, οι 26 και τα 409 αντίστοιχα καταγράφηκαν στην επαρχία Χουμπέι, εστία της κρίσης.

Οι άλλοι τρεις θάνατοι καταγράφηκαν στο Πεκίνο, στις επαρχίες Χεϊλονγκτζιάνγκ και Χενάν.

Εξάλλου, ο αριθμός των ασθενών που αποθεραπεύθηκαν και έλαβαν εξιτήριο από τα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονταν ήταν υψηλότερος από αυτόν των νέων κρουσμάτων για ένατη συνεχόμενη ημέρα, τόνισε η Εθνική Επιτροπή Υγείας.

Οι άνθρωποι που βγήκαν από τα νοσοκομεία ήταν 2.750 ως τα μεσάνυχτα.

Συνολικά, 32.495 ασθενείς έχουν ανανήψει.

Εν τω μεταξύ, οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν ακόμη 334 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού το περασμένο εικοσιτετράωρο, εξέλιξη η οποία αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στην ασιατική χώρα σε 1.595.

Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί μέσα σε μία ημέρα στη χώρα αφότου επαληθεύτηκε το πρώτο κρούσμα στη Νότια Κορέα, την 20ή Ιανουαρίου.

Από τα νέα κρούσματα, τα 307 εντοπίστηκαν στην πόλη Ντέγκου (νοτιοανατολικά), όπου έχει την έδρα της μια χριστιανική αίρεση η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εξάπλωσης του COVID-19.

Δεν καταγράφηκε πάντως κανείς νέος θάνατος, με τον μέχρι στιγμής απολογισμό να κάνει λόγο για 13 νεκρούς.



Microsoft: Θα επηρεαστούν αρνητικά τα έσοδα λόγω κορωνοϊού

Η Microsoft προειδοποίησε ότι τα έσοδα της από τα Windows και τους προσωπικούς υπολογιστές Surface θα επηρεαστούν αρνητικά εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού και της επίπτωσης στην οικονομική δραστηριότητα. 

Είναι η δεύτερη μεγάλη αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας που ανακοινώνει ότι η νόσος Covid-19 θα έχει συνέπειες στα οικονομικά αποτελέσματά της, μετά την Apple που είχε προ ημερών δημοσιοποιήσει ανάλογη προειδοποίηση ότι η επιδημία θα επηρεάσει αρνητικά, αν και προσωρινά, την αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης των iPhones. 

Η Microsoft είχε προηγουμένως προβλέψει ότι θα έχει έσοδα 10,75 έως 11,15 δισεκατομμύρια δολάρια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 από τις πωλήσεις Windows και Surface, στόχο που θεωρεί πλέον ότι μπορεί να μην πετύχει.

«Μολονότι βλέπουμε ισχυρή ζήτηση για τα Windows, ανάλογη με τις προσδοκίες μας, η αλυσίδα τροφοδοσίας επανέρχεται στην κανονική λειτουργία της με αργότερο ρυθμό του αναμενομένου», ανέφερε η εταιρεία.

ΠΟΥ: Μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο ο κορωνοϊός – Δεν συνιστά πανδημία

Την εκτίμηση ότι η επιδημία του κορωνοϊού δεν συνιστά πανδημία διατυπώνει ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας,Tedros Adhanom Ghebreyesus, αναφέροντας πως μπορεί ακόμα ο ιός να τεθεί υπό έλεγχο.

Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΠΟΥ υποστήριξε ότι η ξαφνική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Ιταλία, στο Ιράν και στη Νότια Κορέα είναι «πολύ ανησυχητική», αλλά ο ιός μπορεί και πάλι να τεθεί υπό έλεγχο και δεν συνιστά πανδημία.

«Η απερίσκεπτη χρήση της λέξης πανδημία δεν έχει ουσιαστικό όφελος, αλλά ενέχει σημαντικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του περιττού και αδικαιολόγητου φόβου και του στίγματος, και την παράλυση των συστημάτων.

Ίσως επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τον ιό, το οποίο δεν είναι αληθές» ανέφερε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus.


Ασταμάτητος ο κορωνοϊός

Η παγκόσμια επέλαση του κορωνοϊού αρχίζει πλέον να φαίνεται ασταμάτητη, καθώς αυξάνονται καθημερινά τα κρούσματα και οι θάνατοι σε μια σειρά από χώρες ανά τον πλανήτη, την ώρα που οι επιστήμονες αρχίζουν να θεωρούν όλο και πιο πιθανό ότι ο ιός εξαπλώνεται «στα μουλωχτά» σε πολύ περισσότερα μέρη από όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα. 

Επιδημιολόγοι του Κολλεγίου Imperial του Λονδίνου εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιστατικών που μόνο η Κίνα έχει «εξάγει» σε άλλες χώρες μέσω ταξιδιών, δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αποφεύγει ακόμη να χρησιμοποιήσει τον όρο «πανδημία» και προτιμά να αναφέρεται σε «επιδημίες σε διαφορετικά μέρη του κόσμου».

Όμως πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι, άσχετα με την ονομασία, το παράθυρο ευκαιρίας για τον έλεγχο του ιού έχει πια σχεδόν σίγουρα κλείσει. 

«Μοιάζει σαν ο ιός να έχει πραγματικά ξεφύγει από την Κίνα και να μεταδίδεται ευρύτατα. 

Νιώθω πλέον πολύ πιο απαισιόδοξος ότι είναι δυνατό να τεθεί υπό έλεγχο», δήλωσε ο επιδημιολόγος Christopher Dye του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. 

Αρκετοί επιστήμονες πιστεύουν ότι δεν έχει πια τόσο νόημα να εστιάζονται οι προσπάθειες στην ανάσχεση του ιού στα σύνορα, όσο στη σωστή προετοιμασία των υπηρεσιών υγείας των χωρών για τη σωστή ανταπόκριση στα κρούσματα. 

Εφόσον ο ιός αποκτά σταδιακά παγκόσμια διάσταση, οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί μπορεί να γίνουν ολοένα λιγότερο αποτελεσματικοί, από ό,τι τα κατοπινά μέτρα για τη μείωση της επίπτωσής του (προετοιμασία νοσοκομείων, κλείσιμο σχολείων, καραντίνες κ.α.).

Η έμφαση αναμένεται να δοθεί περισσότερο στην - χωρίς πανικό - κατά τόπους αντιμετώπιση της νόσου, έως ότου υπάρξει διαθέσιμο ένα εμβόλιο σε μεγάλες ποσότητες - κάτι που πάντως θα πάρει αρκετό χρόνο. 

Πρακτικά, η κατάσταση μπορεί μελλοντικά να θυμίζει μια πολύ άσχημη περίοδο γρίπης ή κάτι οριακά χειρότερο.

Οι ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας διαφωνούν όμως πόσο γρήγορα πρέπει να χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που έχουν εφαρμοστεί κατά την πρώτη φάση της επιδημίας. 

Μερικές χώρες π.χ. έχουν απαγορεύσει όλες τις πτήσεις από και προς την Κίνα. 

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί έχουν «δουλέψει» σε ένα βαθμό, λένε οι επιστήμονες.

«Αν δεν είχαμε εφαρμόσει ταξιδιωτικούς περιορισμούς, θα είχαμε πολλά, πολλά, πολλά περισσότερα περιστατικά από ό,τι έχουμε τώρα», δήλωσε ο δρ Anthony Fauci, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ. 

Πολλοί επιδημιολόγοι όμως θεωρούν ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί απλώς εξασφαλίζουν σε μια χώρα λίγο πρόσθετο χρόνο χωρίς τον κορωνοϊό, ενώ ούτε ο ΠΟΥ είναι υπέρ της υιοθέτησης τους, θεωρώντας ότι μπορεί να γυρίσουν «μπούμερανγκ», π.χ. εμποδίζοντας την αναγκαία τροφοδοσία ιατρικών εφοδίων και υποσκάπτοντας την εμπιστοσύνη και το ηθικό του κοινού. 

Όσο ο κατάλογος των χωρών με κρούσματα της νόσου Covid-19 μεγαλώνει, οι περιορισμοί στα ταξίδια θα είναι πιο δύσκολο να εφαρμοσθούν και θα έχουν ολοένα λιγότερο νόημα. 

Γιατί, αναρωτιούνται πολλοί ειδικοί, να δαπανά μια χώρα τεράστια ποσά να «προστατεύει» τα σύνορά της, όταν ήδη έχει πολλά κρούσματα στο εσωτερικό της; Πολύ περισσότερο που οι περιορισμοί αυτοί στα σύνορα πλήττουν σοβαρά το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Christopher Dye του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, άλλες χώρες θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι τα πιο αποτελεσματικά από τα δρακόντεια μέτρα της Κίνας (μερικά από αυτά αδιανόητα για δυτικές δημοκρατίες) για τον περιορισμό των κρουσμάτων αποδείχθηκαν η διακοπή των μέσων μαζικής μεταφοράς στις πόλεις, το κλείσιμο όλων των χώρων μαζικής ψυχαγωγίας και πολιτισμού και η απαγόρευση των μαζικών δημόσιων συναθροίσεων. 

Όπως λέει, άλλες ανεπτυγμένες χώρες είναι πιθανό ότι θα αποφύγουν να μιμηθούν την Κίνα στο κλείσιμο των σχολείων και των επιχειρήσεων και στην επιβολή καραντίνας σε ολόκληρες μεγάλες πόλεις. 

Όμως σίγουρα θα πρέπει να δημιουργήσουν απόθεμα φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού, καθώς επίσης να προσθέσουν κλίνες στα νοσοκομεία τους για την περίπτωση που ο κορωνοϊός αρχίζει να εξαπλώνεται πια όπως ο ιός της γρίπης στον πληθυσμό.



Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου