MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Γ.Σωτηρέλης: Συνταγματική Αναθεώρηση, η Ευκαιρία που πάλι χάθηκε

Ο καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου Γιώργος Σωτηρέλης, μιλώντας σήμερα στον 98.4 στηλίτευσε τόσο την ατολμία των κομμάτων για τομές στο Σύνταγμα, μετά από 10 χρόνια κρίσης της χώρας, αλλά και την εργαλειοποίηση του κράτους με πολιτικές στελεχώσεις , τεχνοκρατικών θέσεων που αναδεικνύουν ως πομφόλυγες δηλώσεις περί αξιοκρατίας και μητρώου στελεχών διαχρονικά. 

Ο κ. Σωτηρέλης , σημείωσε πως είχαμε ακόμη ακόμη μία αδιάφορη συνταγματική αναθεώρηση. Η συνταγματική πολιτική των δύο μεγάλων κομμάτων ως προς την αναθεώρηση ήταν τελικά αντίστοιχη με την γενικότερη προβληματική στάση τους απέναντι στους θεσμούς και επιβεβαίωσε περίτρανα την πολιτική ανωριμότητα και την θεσμική αναξιοπιστία τους. 


Θα έπρεπε να αντιμετωπισθούν και άλλα μείζονα προβλήματα που χρονίζουν στην σύγχρονη Δημοκρατία μας (όπως οι "ελληνοχριστιανικές" ψυχώσεις για τις σχέσεις Κράτους – Εκκλησίας, η απαγόρευση της ίδρυσης μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων και η πλήρης χειραγώγηση τόσο της ραδιοτηλεοπτικής ενημέρωσης, γενικά, όσο και της ΕΡΤ, ειδικότερα). 

Αντί αυτού, όμως, η μεν κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέλαβε μετά από πολλές αναβολές την πρωτοβουλία της αναθεώρησης, υπέταξε εξ αρχής την αναθεώρηση στις εκτός τόπου και χρόνου «επαναστατικές» φαντασιώσεις της, απειλώντας ακόμη και με «συντακτική συνέλευση», που θα σήμαινε εκτροπή της λειτουργίας του πολιτεύματος! 

Η δε τότε αξιωματική αντιπολίτευση επεδόθη σε έναν άλλου είδους άκριτο μαξιμαλισμό (να κριθούν αναθεωρητέες όλες οι διατάξεις), που επίσης έδειχνε απουσία σοβαρής συνταγματικής πολιτικής. Αμφότερα πάντως τα κόμματα κατέθεσαν στο τέλος κάποιες πιο μετριοπαθείς (και άτολμες) προτάσεις, σε σχέση με προηγούμενα επεξεργασμένα σχέδιά τους, που θα μπορούσαν –παρότι αναντίστοιχες, με τις προκλήσεις των καιρών– να αποτελέσουν βάση συζήτησης. 

Ο κ. Σωτηρέλης , εξήγησε γιατί οι αλλαγές στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας , στο νόμο περί ευθύνης Υπουργών , την ψήφο των Ελλήνων εκτός Ελλάδας αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες από κινήσεις πολιτών , είναι τελικά άτολμες και θα γεννήσουν άλλα προβλήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου