MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Κομματικό κράτος, αυτή η πληγή

Απόστρατοι και αποτυχημένοι πολιτευτές θα στελεχώσουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων

Βασική προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν το γκρέμισμα του κομματικού κράτους του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρέλειψε ωστόσο να διευκρινίσει ότι σκοπός ήταν το κομματικό κράτος της προηγούμενης κυβέρνησης να αντικατασταθεί από αυτό της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το κόμμα του έκαναν προεκλογική τους σημαία το επιτελικό κράτος και την επιλογή των «αρίστων» για τη στελέχωση του δημοσίου.

Μάλιστα, το 2017 ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δεσμευθεί ότι δεν πρόκειται να ανεχτεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων "να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μία αργομισθία στο δημόσιο".

Ωστόσο, η επιλογή των νέων διοικητών στα νοσοκομεία αποδεικνύει για άλλη μία φορά ότι το κομματικό και πελατειακό κράτος στην Ελλάδα ζει και βασιλεύει.

Παρά τις κορόνες και τις βαρύγδουπες προεκλογικές υποσχέσεις, όλοι οι πρωθυπουργοί της μεταπολίτευσης παραμένουν δέσμιοι του κόμματος και αδυνατούν να απαλλαγούν από την υποχρέωση να «βολέψουν» όσους τους στήριξαν προεκλογικά.

Τα γραμμάτια είναι πολλά και πρέπει να ξεπληρωθούν.

Με αυτό τον τρόπο οι προσδοκίες των πολιτών διαψεύδονται από πολύ νωρίς, παρά τις όποιες προσπάθειες να τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις πρόσωπα με «βαρύ» βιογραφικό.

Η τελική εντύπωση είναι αυτή που μετράει.

Και αυτή δείχνει ότι στη διοίκηση των νοσοκομείων, σε έναν τομέα ευαίσθητο και με πολλά προβλήματα όπως είναι η υγεία, οι επιλογές δια χειρός του υπουργού Βασίλη Κικίλια, έγιναν με καθαρά κομματικά κριτήρια, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις ακόμη και στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αλλά για...διαφορετικούς λόγους.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το Μαξίμου αναγκάστηκε τελικά να ζητήσει την παραίτηση του 80χρονου Κωνσταντίνου Πατέρα, ο οποίος είχε διοριστεί διοικητής στο νοσοκομείο Καρδίτσας.

Απόστρατοι, αποτυχημένοι πολιτευτές και κομματάρχες, επιστρατεύθηκαν άλλη μια φορά για να στελεχώσουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων, την ώρα που η κυβέρνηση υποτίθεται ότι παλεύει ώστε να βελτιώσει τις συνθήκες για να επιστρέψουν στην Ελλάδα οι χιλιάδες επιστήμονες που έφυγαν στο εξωτερικό τη δεκαετία της κρίσης.

Όμως οι νέοι με προσόντα δεν έφυγαν γιατί ήταν άνεργοι όπως πιστεύουν πολλοί, ή για να είμαστε ακριβείς, η εργασιακή αποκατάσταση δεν αποτέλεσε το μοναδικό κίνητρο.

Οι νέοι επιστήμονες εγκατέλειψαν την Ελλάδα γιατί απαύδησαν από τις στρεβλώσεις που ταλαιπωρούν διαχρονικά το ελληνικό κράτος και κορυφώθηκαν την περίοδο της κρίσης.

Η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Μπρουνέλ του Λονδίνου, την οποία δημοσίευσαν Τα Νέα, είναι αποκαλυπτική.

Όπως διαπιστώνεται, «η μετανάστευση βιώθηκε και ως μορφή χειραφέτησης και κοινωνικής κριτικής απέναντι στην ανισότητα και τη διάβρωση των θεσμών πέρα και πάνω από τη σαφή ύπαρξη και οικονομικών κινήτρων».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι το brain drain δεν πρόκειται να αναστραφεί όταν η πολιτική ηγεσία επιμένει να πορεύεται με την κομματική νοοτροπία της δεκαετίας του ΄60.

Το κομματικό και πελατειακό κράτος παραμένει η μεγαλύτερη πληγή της χώρας και αν δεν ξεριζωθεί, η Ελλάδα απλώς θα κυνηγάει την ουρά της και τις επόμενες δεκαετίες, αδυνατώντας να ακολουθήσει ένα νέο αξιοκρατικό μοντέλο, ικανό να προσελκύσει επενδύσεις και να δημιουργήσει νέες και ελκυστικές θέσεις εργασίας.






Μαρία Παπαδάτου




Πηγή : www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου