Ο Ελληνοκύπριος υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρίπης ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα μια νέα συμφωνία που είχε συμφωνηθεί με μια κοινοπραξία τριών εταιρειών παραγωγής φυσικού αερίου - τη Shell, τη Noble Energy και την ισραηλινή εταιρεία Delek - που ονομάζεται επίσης Consortium Aphrodite.
Η προηγούμενη εκδοχή της συμφωνίας προέβλεπε την εξαγωγή και την πώληση περίπου 140 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου σε εργοστάσιο υγροποίησης στην Αίγυπτο, αλλά η κοινοπραξία ήταν δυσαρεστημένη επειδή βασίστηκε σε μια σταθερή μέθοδο κατανομής των εσόδων και στην υπόθεση ότι οι τιμές του πετρελαίου, οι οποίες συνδέονται έμμεσα με τις τιμές του φυσικού αερίου, θα κυμανθούν γύρω στα 70 δολάρια το βαρέλι.
Μερικοί αναλυτές διαφώνησαν με αυτήν την προσέγγιση και εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου ενδέχεται να πέσουν κάτω από τα $ 70 στο μέλλον. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η κοινοπραξία ήθελε να βελτιώσει τη ρύθμιση κατανομής των εσόδων της πρώτης έκδοσης της συμφωνίας.
Η τροποποιημένη έκδοση της συμφωνίας προβλέπει ότι το μερίδιο της κοινοπραξίας θα αυξηθεί όταν οι τιμές του πετρελαίου πέσουν κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι και το κυβερνητικό μερίδιο θα αυξηθεί όταν οι τιμές του πετρελαίου αυξηθούν. Με άλλα λόγια, η κοινοπραξία ήθελε να εξασφαλίσει τα δικά της κέρδη και δεν είχε κατά νου να δώσει μεγαλύτερο μερίδιο στην κυβέρνηση αν οι τιμές παραμείνουν υψηλές.
Σε αντάλλαγμα για τη βελτίωση αυτή, η κοινοπραξία συμφώνησε να αρχίσει να εξάγει αέριο το 2024-25. Στην πρώτη εκδοχή δεν υπήρχε υποχρέωση τήρησης χρονοδιαγράμματος.
Ο κ. Λακκότρυπης δήλωσε ότι η Κύπρος θα κερδίσει 9,3 δισεκατομμύρια δολάρια για 18 χρόνια. Ανάλογα με τις διακυμάνσεις των τιμών του φυσικού αερίου, αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 516 εκατομμύρια δολάρια ετησίως κατά τη διάρκεια του έργου.
Μπορεί να έχει επισπεύσει να ανακοινώσει αυτή την ατελή συμφωνία για να στείλει μήνυμα στους Τουρκοκύπριους ότι θα χάσουν μια ευκαιρία εάν δεν εγκαταλείψουν την επιμονή τους για την κοινή κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η συμφωνία όμως είναι ελλιπής, διότι η κοινοπραξία δεν έχει ακόμη βρει μια αγορά αερίου για υγροποίηση στην Αίγυπτο. Κι αυτό δεν είναι εγγυημένο, επειδή το υγροποιημένο αέριο είναι μέχρι 25 έως 30 τοις εκατό ακριβότερο από το φυσικό αέριο.
Η εξερεύνηση και η εξαγωγή φυσικού αερίου κατέστη ένα σημαντικό θέμα στην ελληνοκυπριακή πολιτική όταν το 2011 η αμερικανική εταιρεία Noble Energy ανακάλυψε πλούσια αποθέματα στον τομέα φυσικού αερίου της Αφροδίτης στα νοτιοανατολικά παράλια του νησιού.
Ο ελέφαντας στην αίθουσα είναι η Τουρκία.
Μετά την ανακοίνωση του Λακκοτρίπη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τέτοιες συμφωνίες παραβιάζουν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. "Οι συγγενείς μας στη βόρεια Κύπρο έχουν δικαιώματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο με τον ίδιο τρόπο που έχουν οι Ελληνοκύπριοι. Δεν θα επιτρέψουμε σε αυτά τα δικαιώματα να παραβιάζονται από εκείνους που δεν έχουν καμία δουλειά (στην περιοχή)".
Η Τουρκία πιθανότατα θα αντιταχθεί σε κάθε προσπάθεια να διαταραχθεί η ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων των Τούρκων και των Ελληνοκυπρίων στο νησί. Αν και οι Ελληνοκύπριοι αναγνωρίζουν τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και το λένε ξεκάθαρα, δεν σταματούν να δεσμεύονται να την εγγυηθούν με διεθνώς δεσμευτικό τρόπο. Προτιμούν να διατηρήσουν την επιλογή αυτή στη βούλησή τους.
Η δήλωση του Λακκοτρύπη συνέπεσε με δύο άλλες δηλώσεις που προέρχονταν από τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες και οι οποίες δεν άρεσαν στην Τουρκία.
Ο γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Γαλλία θα ενεργήσει αλληλέγγυα με την Ελλάδα, η οποία απειλείται στην ανατολική Μεσόγειο.
Η άλλη δήλωση προέρχεται από τον Matthew Palmer, αναπληρωτή γραμματέα στο υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν 10 πολεμικά πλοία, 130 μαχητικά αεροσκάφη και περίπου 9.000 στρατιώτες στην περιοχή και επέκρινε τις τουρκικές ναυτικές δραστηριότητες στις ακτές της Κύπρου ζητώντας να σταματήσουν.
Τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και η Γαλλία όμως κάνουν τέτοιες δηλώσεις για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των εταιρειών τους και όχι για λόγους διεθνούς νομιμότητας.
Αυτές οι αφηγήσεις και οι αντιπαραθέσεις δείχνουν ότι τα σκοτεινά σύννεφα συγκεντρώνονται στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει σύγκρουση. Ωστόσο, σε αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα, η καλύτερη πορεία δράσης για την Τουρκία θα ήταν να εξηγήσει στη διεθνή κοινότητα γιατί οι Ελληνοκύπριοι δεν έχουν δικαίωμα να αγνοούν τα νόμιμα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και για τους Ελληνοκύπριους, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να καταλάβουν ότι η Τουρκία δε θα παραιτηθεί από αυτά τα νόμιμα δικαιώματα.
Πηγή : http://www.freepen.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου