Το 2016 μία ιταλική και γερμανική έκθεση ανέφερε πως υπήρχαν 363 περιοχές καλλιέργειας κάνναβης σε ολόκληρη την Αλβανία – ο πρώην υπουργός εσωτερικών της οποίας κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και για τη συνεργασία του με το οργανωμένο έγκλημα. Εν προκειμένω είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι, τα οικονομικά έσοδα από τη δραστηριότητα της κάνναβης εκτιμήθηκαν στα 6 δις $ – όσο δηλαδή το μισό ΑΕΠ της χώρας.
Διεθνή
Τα Βαλκάνια θεωρούνταν ανέκαθεν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, με πιο σταθερή χώρα από κάθε πλευρά την Ελλάδα – η οποία είχε κυριαρχήσει οικονομικά πριν την προδοσία του 2010 που ολοκληρώθηκε το 2012 (ανάλυση). Οι κίνδυνοι τώρα να έχει την ίδια «τύχη» με την περιοχή η Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά, μετά την θλιβερή παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας – εξαιτίας της οποίας έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου.
Περαιτέρω, στην Αλβανία η αστάθεια ήταν πάντοτε δεδομένη, κυρίως λόγω των αλλεπάλληλων πολιτικών συγκρούσεων – γεγονός που προξενεί εντύπωση στους ξένους, αν και για τους Πολίτες της αποτελεί την ψυχρή πραγματικότητα που τους επηρεάζει πολιτικά και κοινωνικά, μη επιτρέποντας επί πλέον την πολυπόθητη είσοδο της χώρας στην ΕΕ. Είναι βέβαια ένα πολύ φτωχό κράτος, με ΑΕΠ μόλις 13 δις $ (γράφημα) – πολύ χαμηλό για τον πληθυσμό των 2,87 εκ. ανθρώπων. Εύλογα λοιπόν μεγάλο μέρος των Αλβανών έχουν μεταναστεύσει στην Ελλάδα, αναζητώντας καλύτερο επίπεδο διαβίωσης. Στις εκλογές τώρα του 2017 τα τρία μεγαλύτερα κόμματα πέτυχαν τα εξής (πηγή: A. Scheer):
Τα παραπάνω αποτελέσματα σημαίνουν πως το Σοσιαλιστικό Κόμμα είχε εξασφαλίσει την πλειοψηφία και αρκετές έδρες για να κυβερνήσει – όπου όμως πρόσφατα οι εκλογές αμφισβητήθηκαν από τα δύο άλλα. Η αιτία ήταν το ότι υπήρξε μία έρευνα, σύμφωνα με την οποία υπουργοί, δήμαρχοι και άλλοι σημαντικοί εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος συνεργάσθηκαν με το οργανωμένο έγκλημα που λυμαίνεται τη χώρα – με στόχο την εκφόβιση των εκλογέων για να τους ψηφίσουν.
Συνεχίζοντας, ενόψει των τοπικών εκλογών στις 30 Ιουνίου, τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέσυραν τους βουλευτές τους, δηλαδή τους 62 από τους 140 συνολικά, αφήνοντας ουσιαστικά μόνο του το κυβερνών κόμμα στη Βουλή – ζητώντας παράλληλα την παραίτηση του πρωθυπουργού κ. E. Rama. Εν τούτοις ο κ. Rama αντί να παραιτηθεί, συμπλήρωσε τις κενές έδρες με ελεύθερους υποψηφίους αντικαθιστώντας αυτούς που τις εγκατέλειψαν – δημιουργώντας ως εκ τούτου μία νέα αντιπολίτευση που όμως δεν είναι αρκετή επειδή συνεχίζουν να υπάρχουν πολλές κενές έδρες, με αποτέλεσμα να εγείρονται συνταγματικά ζητήματα.
Εξέλιξη Ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Αλβανίας |
Εκτός αυτού το δημόσιο χρέος ως προς το ΑΕΠ της πλησιάζει το 70% (γράφημα), το οποίο είναι πολύ υψηλό για μία χώρα με τις δικές της φτωχές υποδομές – οπότε, όπως ακριβώς τα Σκόπια, επιδιώκει την είσοδο της στην ΕΕ για να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα. Δεν φαίνεται όμως να είναι εφικτό κάτι τέτοιο, επειδή έχουν δημοσιευθεί πολλές αρνητικές εκθέσεις τόσο από το State Department, όσο και από άλλα ξένα ιδρύματα – σχετικά με το πολύ υψηλό επίπεδο διαφθοράς, οργανωμένου εγκλήματος, καλλιέργειας κάνναβης και λαθρεμπορίου ισχυρών ναρκωτικών ουσιών, με τη συμμετοχή της αστυνομίας.
Επί πλέον το 2016 μία ιταλική και γερμανική έκθεση ανέφερε πως υπήρχαν 363 περιοχές καλλιέργειας κάνναβης σε ολόκληρη τη χώρα – ενώ ο πρώην υπουργός εσωτερικών της Αλβανίας κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και για τη συνεργασία του με το οργανωμένο έγκλημα. Εν προκειμένω είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι, τα οικονομικά έσοδα από τη δραστηριότητα της κάνναβης εκτιμήθηκαν στα 6 δις $, όσο δηλαδή το μισό ΑΕΠ της χώρας – ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν πως πολλά από τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τη διασφάλιση της νίκης του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές του 2017.
Επίλογος
Ολοκληρώνοντας, ο κ. Rama επιδιώκει να ελέγξει τόσο την κεντρική, όσο και τις τοπικές κυβερνήσεις της Αλβανίας – οπότε να αναδειχθεί σε έναν μονάρχη και δικτάτορα. Ως εκ τούτου, τις τελευταίες εβδομάδες χιλιάδες άνθρωποι πλημμυρίζουν τους δρόμους των Τιράνων, διαδηλώνοντας εναντίον του – με συγκεντρώσεις μπροστά από τη Βουλή και το πρωθυπουργικό μέγαρο, καθώς επίσης με αίτημα την παραίτηση του, οπότε τη διεξαγωγή νέων, ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.
Συμπερασματικά λοιπόν η Αλβανία οδηγείται ξανά σε μία πολιτική σύγκρουση – η οποία θα κλιμακωθεί εάν η Κομισιόν, όπως αναμένεται, αρνηθεί ξανά τον Ιούνιο τη έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της στην ΕΕ. Προβλέπεται επομένως το ξέσπασμα μίας μεγάλης πολιτικής καταιγίδας στη χώρα – με απρόβλεπτα αποτελέσματα.
Σημείωση
ΑΟΖ Ελλάδος- Αλβανίας.
Οι Αλβανοί καθ’ υπόδειξη της Τουρκίας κατάργησαν με το Συνταγματικό τους Δικαστήριο τη συμφωνία του 2009 με την Ελλάδα, που ήταν πολύ ευνοϊκή και για τις δύο χώρες και επέτρεπε στην Ελλάδα την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Με τη νέα θέση τους τα Τίρανα δεν δέχονται ότι τα νησιά Οθωνοί, Ερείκουσσα και Μαθράκι έχουν ΑΟΖ και δεν δέχονται τη μέση γραμμή για τη χάραξη των θαλασσίων συνόρων.
Ως γνωστό, στη νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (του 1982) αναφέρει ρητά στο άρθρο 121, ότι όλα τα νησιά διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Τα νησιά δηλαδή, δικαιούνται να έχουν ΑΟΖ αρκεί να το δηλώσουμε και να την προσδιορίσουμε. Αυτή είναι και η σημαντική διαφορά της νέας σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας από την προηγουμένη. Μπήκε η ΑΟΖ που υπερκαλύπτει την έννοια της υφαλοκρηπίδας. Αυτό αναμφισβήτητα είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας, γιατί η Τουρκία δεν μπορεί να προβάλλει τα ίδια επιχειρήματα που προβάλλει για δεκαετίες τώρα για την υφαλοκρηπίδα των νησιών του Αιγαίου. Ότι δηλαδή τα νησιά μας δεν διαθέτουν υφαλοκρηπίδα ή ότι βρίσκονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας.
Βέβαια για να αναγνωριστεί δικαίωμα ΑΟΖ σε βραχονησίδες ή βράχους, η Σύμβαση με σαφήνεια διευκρινίζει πως αυτές θα πρέπει ή να έχουν από μόνες τους οικονομική ζωή ή να μπορούν να συντηρήσουν από μόνοι τους ανθρώπινη διαβίωση. Αντίθετα λοιπόν με ένα νησί ένας βράχος/βραχονησίδα δεν έχει ζώνη αποκλειστικού οικονομικού ελέγχου (ΑΟΖ) ούτε και υφαλοκρηπίδα, έχει όμως χωρικά ύδατα και περιβάλλουσα ζώνη.
Αν η ελληνική πλευρά δεχτεί ή έχει δεχτεί αυτές τις θέσεις, η Τουρκία θα επικαλείται αυτό το προηγούμενο για να μην αναγνωρίζει ότι το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ, ανατρέποντας όλη τη χαρτογράφηση της ανατολικής Μεσογείου σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου και σε όφελος της Τουρκίας που θα κυριαρχήσει στην περιοχή. Αυτό επίσης θα σημάνει νέα οριοθέτηση στα οικόπεδα υδρογονανθράκων στο Ιόνιο, με αποτέλεσμα να παραχωρήσει αυτομάτως η Ελλάδα μεγάλο μέρος της ΑΟΖ της που είχε με τη συμφωνία του 2009 στην Αλβανία!!
Τσάμηδες
Το τρίτο επικίνδυνο σημείο της φημολογούμενης συμφωνίας είναι ότι η Ελλάδα δεσμεύτηκε να αποδώσει τις περιουσίες των Αλβανών, που δημεύτηκαν μετά τον πόλεμο του 1940. Περιουσίες Αλβανών που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς και τους Ιταλούς σε εγκλήματα πολέμου και οι οποίοι έφυγαν με τις δυνάμεις του Άξονα για να μην πέσουν στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης.
Οι περιουσίες αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκονται κυρίως στα Γιάννενα, τη Θεσσαλονίκη και σκόρπιες στη Θεσσαλία και βρίσκονται μετά τη δήμευσή τους σε χέρια Ελλήνων. Αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση σκέφτεται να επιστραφούν! Και αφού δεν γίνεται να επιστραφούν, να αποζημιωθούν οι συνεργάτες των ναζί και οι απόγονοί τους!
Και από την άλλη πλευρά, για πρώτη φορά από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ελληνική κυβέρνηση θέτει σε ίδια μοίρα με την Βόρεια Ηπειρο τις ανιστόρητες διεκδικήσεις διαφόρων αλβανικών κυβερνήσεων σε μία περιοχή της Ηπείρου, στη Θεσπρωτία κυρίως, την οποία προσδιορίζουν ως «Τσαμουριά».
Πηγή : https://analyst.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου