MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 24 Απριλίου 2019

Αμερικανός Γερουσιαστής: Υπάρχουν φόβοι για θερμό επεισόδιο και σύρραξη στο Αιγαίο

Φόβους για ένα θερμό επεισόδιο στον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου, εξέφρασε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Μπομπ Μενέντεζ, σε συνέντευξή του στο «Euronews», ενώ σε ομιλία του εκδήλωση του οργανισμού δημοσίου Δικαίου, απηύθυνε αυστηρές συστάσεις στην Τουρκία για την συμπεριφορά της στο Αιγαίο λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αυτή η συμπεριφορά από μία σύμμαχο στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Δεν είναι συμπεριφορά υπεύθυνης χώρας και ο Θεός να βάλει το χέρι του αν οι Τουρκικές ενέργειες οδηγήσουν σε απώλεια ζωής στα Ελληνικά νησιά».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής που με δική του πρωτοβουλία τέθηκε ενώπιον του αμερικανικού Kονγκρέσου το νομοσχέδιο «Ασφάλεια και την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο», σε συνέντευξή του στο «Euronews» μιλάει για την «προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο» εκφράζοντας φόβους για ένα θερμό επεισόδιο, για τον ενεργειακό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου και πώς αυτός αναδιαμορφώνεται με τα κοιτάσματα που εντοπίστηκαν σε Κύπρο και Ισραήλ ενώ αναλύει λεπτομερώς και τις κυρώσεις που θα επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στην Τουρκία, εφόσον ολοκληρωθεί η αγορά των ρωσικών S-400.

Φόβοι για θερμό επεισόδιο

Η πραγματικότητα σε αυτές τις χώρες είναι ότι έχουν κάθε δικαίωμα, σύμφωνα με το Νόμο της Θάλασσας, να εκμεταλλευτούν την ΑΟΖ τους. Πάντα είμαι ανήσυχος για την Τουρκία και τις παραβιάσεις του Ελληνικού Εναέριου χώρου. Πάντα ανησυχώ για πιθανές συγκρούσεις και για αυτό το λόγο έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην προχωρεί σε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου. Δεν θέλουμε να δούμε δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ να εμπλέκονται σε μία σύρραξη η οποία θα ήταν τρομακτική για το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα όμως δεν είναι αυτός που παραβιάζει τον εναέριο χώρο. Πάντα ανησυχώ, ανεξαρτήτως των ενεργειακών εξελίξεων, για μία πιθανή ανάφλεξη στο Αιγαίο, ως αποτέλεσμα της Τουρκικής προκλητικότητας και των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου.
Σχέδιο μεταφοράς αμερικάνικων βάσεων στην Ελλάδα

Θα υπάρξουν τεράστιες συνέπειες στο αμυντικό τομέα της Τουρκίας, επιπρόσθετα με τις κυρώσεις. Για το λόγο αυτό ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επανεξετάσει την στάση της και θα επιστρέψει στο δρόμο, όπου θα είναι ένας καλός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και θα στηρίζει τις αξίες του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε στο τέλος της ημέρας να κάνουν όσα χρειάζεται για να ενισχυθεί μία μακροπρόθεσμη σχέση. Εάν αυτό δεν συμβεί, τότε οι ΗΠΑ θα επανεξετάσουν σε ποιο άλλο μέρος στον κόσμο – και θα μπορούσε να είναι η Ελλάδα ή κάπου αλλού- θα προστατεύεται το εθνικό συμφέρον και η ασφάλεια των ΗΠΑ και των συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Κυρώσεις σε Τουρκία για S-400

Υπάρχουν περίπου 8 κυρώσεις που μπορούν να επιβληθούν, ανάμεσα σε αυτές είναι περιορισμοί στις εξαγωγές, θέματα απόκτησης εξοπλιστικών προγραμμάτων, υπάρχουν χρηματοπιστωτικά εργαλεία που είναι πολύ ισχυρά, για παράδειγμα οι περιορισμοί στην πραγματοποίηση οποιασδήποτε οικονομικής πράξης σε αμερικάνικές τράπεζες. Υπάρχουν θέματα με τη Visa που μπορούν να προκύψουν. Υπάρχει μία λίστα 8 κυρώσεων, από τις οποίες ο Αμερικανός πρόεδρος θα επιλέξει 5, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Νομοσχέδιο για την ασφάλεια και την ενέργεια στην ανατολική Μεσόγειο

Οι χώρες οι οποίες εμπλέκονται, η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ στις τριμερείς που πραγματοποιούν, έχουν έρθει κοντά. Και γιατί έχουμε μία πολύ στενή σχέση με την Ελλάδα, όχι μόνο γιατί στη βάση της Σούδας φιλοξενούνται δυνάμεις του Αμερικανικού ναυτικού, αλλά και εξαιτίας της συνεργασίας που έχουμε σε θέματα αντιμετώπισης τρομοκρατίας αλλά και ενδεχομένως συνέργασία από άλλες τοποθεσίες στην Ελλάδα που είναι υπό συζήτηση.

Η ενεργειακή συνεργασία, η οποία λαμβάνει χώρα στην ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ, ο ενεργειακός δρόμος τον οποίο ανοίγει η Ελλάδα, ειδικότερα με την μεταφορά φυσικού αερίου μέσω της Βουλγαρίας, μπορεί να βοηθήσει και να δώσει νέες διεξόδους στα ενεργειακά θέματα της Ευρώπης, ώστε (η ΕΕ) να μην εξαρτάται υπερβολικά από τη Ρωσία. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου