Ποιοι είναι οι στόχοι της ΑΑΔΕ έως το τέλος του 2019
Στην ηλεκτρονική εποχή περνά η εφορία σφίγγοντας παράλληλα τον κλοιό στους φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο, από τη στιγμή που το 96,5% των οφειλετών βρίσκεται εκτός οποιαδήποτε ρύθμισης.
Η έκθεση απολογισμού της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προαναγγέλλει περισσότερους από 180.000 φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους το 2019 σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Στόχος είναι οι εισπράξεις από κατασχέσεις, προγράμματα πλειστηριασμών και ληξιπρόθεσμα να προσεγγίσουν φέτος τα 7 δισ. ευρώ από 6 δισ. ευρώ που εισέρευσαν στα ταμεία το 2018.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην έκθεση το 2018 επιβλήθηκαν κατασχέσεις εναντίον 816.721 φορολογουμένων.
Ο αριθμός αυτός είναι κατά πολύ μειωμένος σε σχέση με το 2017, αλλά αποδεικνύεται ότι οι κατασχέσεις είναι πολύ πιο αποτελεσματικές καθώς απέφεραν στα κρατικά ταμεία αυξημένο ποσό κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει το γεγονός ότι η φορολογική διοίκηση εντατικοποίησε τη στόχευση της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.
Πέρυσι οι εγγραφές υποθηκών στα ακίνητα οφειλετών για χρέη στην εφορία διπλασιάστηκαν, φτάνοντας στις 8.350 έναντι 4.222 του 2017(αύξηση 97,8% σε ένα χρόνο).
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η εγγραφή υποθήκης είναι το βασικό μέτρο διασφάλισης της οφειλής του δημοσίου και όχι αναγκαστικής είσπραξης.
Για την είσπραξη θα πρέπει η αρμόδια υπηρεσία της ΑΑΔΕ να προχωρήσει στην έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού για την αναγκαστική εκποίηση του ακινήτου. Το 2018 η ΑΑΔΕ προχώρησε σε 15.884 προγράμματα πλειστηριασμού (-13,6% σε σχέση με τα 18.792 προγράμματα το 2017).
Παρά το στενό μαρκάρισμα των οφειλετών του δημοσίου από τη φορολογική διοίκηση μόνο ένα μικρό μέρος των συνολικών οφειλών έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης, όπως είναι η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων.
Το υπόλοιπο που έχει ρυθμιστεί είναι μόλις 3,699 δισ. ευρώ ενώ το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο των 104,365 δισ. ευρώ κατά την 1/1/2019.
Δηλαδή σε ρύθμιση βρίσκεται μόλις 3,5% των οφειλών και εκτός ρύθμισης το 96,5%. Τα στοιχεία αυτά συνηγορούν υπέρ της θέσπισης νέας ρύθμισης για τους οφειλέτες, όπως είναι η ρύθμιση των 120 δόσεων.
Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι το πραγματικό χρέος (χωρίς αυτό δηλαδή που χαρακτηρίζεται ως ανεπίδεκτο) ανέρχεται στα 86,255 δισ. ευρώ.
Και από αυτά εισπράξιμα θεωρούνται μόλις τα 8,464 δισ. ευρώ. Κάτι που σημαίνει ότι το καθαρό χρέος περιορίζεται σε 81 δισ. ευρώ.
Το πιο εντυπωσιακό βέβαια στοιχείο είναι ότι το προηγούμενο «φέσι» προέρχεται από 6.043 οφειλέτες επί συνόλου 4.064.750…
Ψηφιακή εφορία
Από την έκθεση της ΑΑΔΕ προαναγγέλλεται ότι ο χρόνος για την «ηλεκτρονική εφορία» έχει ξεκινήσει να μετρά ανάποδα.
Σε σύντομο χρονικό διάστημα από σήμερα πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο για το «ηλεκτρονικό λογιστήριο», ενός μέτρου που θα φέρει την επανάσταση στις σχέσεις των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών με τις Δ.Ο.Υ.
Περισσότεροι από 1 εκατ. μικροί και μεγάλοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα θα απαλλαγούν από τον βραχνά της υποχρέωσης των συγκεντρωτικών καταστάσεων προμηθευτών-πελατών (ΜΥΦ) που σήμερα υποβάλλονται μία φορά τον χρόνο στο Τaxis, ενώ παλιότερα η αποστολή γινόταν ανά τρίμηνο.
Τα βιβλία των επιχειρήσεων γίνονται ηλεκτρονικά που σημαίνει ότι τελειώνουν και οι περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ, ενώ ηλεκτρονικά θα είναι και τα τιμολόγια αντικαθιστώντας τα σημερινά χάρτινα.
Πρεμιέρα, πιθανότατα μέσα στον Μάιο θα κάνει το νέο σύστημα των ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων που θα φέρει τα πάνω κάτω στις αγοραπωλησίες των ακινήτων.
Το νέο σύστημα, που θα απαλλάξει τους πολίτες από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης Ε9, θα λειτουργήσει σε πρώτη φάση πιλοτικά και στόχος είναι να τεθεί σε καθολική εφαρμογή στο τέλος του φετινού έτους/αρχές του επόμενου.
Στην ΑΑΔΕ έχουν ήδη ξεκινήσει τις συζητήσεις με τη συμβολαιογραφική κοινότητα από την οποία πλέον θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται η διαδικασία της μεταβίβασης.
Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται την Εφορία αφού οι δηλώσεις θα συντάσσονται και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τον συμβολαιογράφο.
Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο που θα διενεργεί το σύστημα, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής για την καταβολή του φόρου, η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά.
Η πρώτη διάσταση της αλλαγής έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και την απλοποίηση των διαδικασιών. Η δεύτερη σχετίζεται με τη διευκόλυνση των διασταυρώσεων.
Έχοντας οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με το πάτημα ενός κουμπιού την πλήρη εικόνα των μεταβιβάσεων ακινήτων θα μπορούν πολύ πιο εύκολα να αποκαλύψουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ενδεχομένως «μαύρου» χρήματος.
Στόχος είναι από το 2020 στις ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων να υπαχθεί κάθε πράξη μεταβίβασης ακινήτου (κληρονομιά, γονική παροχή, δωρεά κ.λπ.).
Ηδη για τις δηλώσεις γονικών παροχών και χρηματικών δωρεών προβλέπεται ότι πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και από τους δύο συμβαλλόμενους.
Δεν αρκεί δηλαδή να δηλωθεί από τον σύζυγο ή τη σύζυγο πως έλαβε δωρεά 5.000 ευρώ αλλά θα πρέπει ο/η σύζυγος να επιβεβαιώσει πως προχώρησε σε αυτή τη δωρεά.
Ο φόρος, με συντελεστή 10% στην προκειμένη περίπτωση, βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης.
Μάριος Χριστοδούλου
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου