Κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, τα σχετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας οδηγούν σε αναβολή αποφάσεων για γάμο και τεκνοποίηση
Τον κώδωνα του κινδύνου για την απότομη πτώση των γεννήσεων σε χώρες που πλήττονται από κρίση, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, έκρουσε σήμερα (3/10/2018) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ειδικότερα, στο 2ο κεφάλαιο του World Economic Outlook του ΔΝΤ επισημαίνεται ότι κατά τη διάρκεια μιας ύφεσης, τα σχετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας ενδέχεται να οδηγήσουν σε αναβολή αποφάσεων για γάμο και τεκνοποίηση.
Όπως αναφέρει το ΔΝΤ, σχεδόν σε κάθε πρόσφατη ύφεση στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ο αντίκτυπος στη γονιμότητα ήταν κυρίως προς την κατεύθυνση των αναβολών των γεννήσεων, που οδηγεί κατόπιν σε μια βραχυχρόνια μείωση του αριθμού των γεννήσεων.
Στη δεκαετία πριν από την κρίση, ο συνολικός δείκτης γονιμότητας αυξήθηκε σε αρκετές προηγμένες οικονομίες, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε: στις ΗΠΑ ο δείκτης μειώθηκε από το υψηλό 2,12 το 2007 (αναλογία τέκνων ανά οικογένεια), σε 1,8 το 2016.
Στις ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία που υπέστησαν διψήφια ποσοστά ύφεσης, το ποσοστό γονιμότητας μειώθηκε από 1,5 σε περίπου 1,3 την ίδια χρονική περίοδο.
«Αυτά τα σταθερά χαμηλά ποσοστά γονιμότητας κατά την τελευταία δεκαετία μπορεί να επηρεάσουν τη μελλοντική εισροή εργατικού δυναμικού και έτσι να αποδυναμώσουν την πιθανή ανάπτυξη μακροπρόθεσμα», αναφέρει το ΔΝΤ.
Όπως συνεχίζει το ΔΝΤ, στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι η μέση μεταβολή του ποσοστού γονιμότητας για την περίοδο μετά την κρίση σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης (2005-2008) έχει επηρεαστεί αρνητικά από την κρίση μέσω διαφόρων διαύλων, με τις απώλειες στην απασχόληση να είναι οι σημαντικότερες.
Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν αλλαγές στα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας αλλά και από πολιτικές της αγοράς εργασίας.
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου