Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει αλλά με συναίνεση των υπολοίπων δανειστών θα παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου σε μια 3μερή επιτροπή που θα συσταθεί από ESM, EE και ΔΝΤ.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα άπαξ και απορρίφθηκε το σχέδιο 4μηνης παράτασης του 3ου μνημονίου.
Να σημειωθεί ότι η τελική προθεσμία για να αποφασίσει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι τέλη Μαΐου του 2018, που όλα δείχνουν ότι είναι αδύνατο να έχει υπάρξει συμφωνία για το καίριο ζήτημα που είναι το ελληνικό χρέος.
Το τρίτο μνημόνιο λήγει Αύγουστο 2018, δεν θα υπάρξει παράταση και μέσω της διαδικασίας της καθαρής εξόδου – που σημαίνει χωρίς κεφάλαια από τον ESM – η Ελλάδα θα πορευθεί εκτός της ομπρέλας προστασίας των μνημονίων μετά από 8 χρόνια.
Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει αλλά με συναίνεση των υπολοίπων δανειστών θα παραμείνει σε ρόλο τεχνικού συμβούλου σε μια 3μερή επιτροπή που θα συσταθεί από ESM, EE και ΔΝΤ.
Επίσης o ESM o Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης της ευρωζώνης θα αποπληρώσει τα 9,8 δισεκ. που έχει δανείσει το ΔΝΤ στην Ελλάδα και το νέο επιτόκιο θα υποχωρήσει στο 0,89% από 3,8% που είναι το επιτόκιο των δανείων του ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα για τους εξής βασικούς λόγους
Τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα της Ελλάδος στο 4% για το 2017 αποδυναμώνουν την προσπάθεια μεγάλης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Χαμηλό πλεόνασμα και χαμηλή ανάπτυξη σημαίνει μέτρα για το χρέος.
Υψηλή ανάπτυξη και υψηλά πλεονάσματα σημαίνει....ψίχουλα για το χρέος.
Ταυτόχρονα καταγράφεται σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ του ΔΝΤ και της Γερμανίας έχει ανακύψει όσον αφορά την διευθέτηση του ελληνικού χρέους.
Το ΔΝΤ ζητάει να υπάρχει ένας αυτόματος μηχανισμός που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που το ελληνικό ΑΕΠ αποκλίνει από το πλαίσιο που θα έχει συμφωνηθεί.
Με βάση την γαλλική πρόταση υψηλότερο ελληνικό ΑΕΠ σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν θα λαμβάνει ελάφρυνση του χρέους, χαμηλότερο από τους στόχους που θα τεθούν θα σημαίνει ενεργοποίηση των μέτρων για το χρέος.
Το ΔΝΤ ζητάει λοιπόν για την διαδικασία αυτή να υπάρχει αυτόματος μηχανισμός, όπως ο κόφτης δαπανών που εφαρμόζεται ήδη στην Ελλάδα ή για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η Γερμανία δεν συναινεί με την πρόταση αυτή γιατί ένας τέτοιος μηχανισμός θα δεσμεύει όλα τα κράτη μέλη της Ευρωζώνης και προφανώς ακόμη κυριαρχεί η άποψη Schaeuble του πρώην Γερμανού ΥΠΟΙΚ και στο νέο ΥΠΟΙΚ τον Scholtz ότι οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται κατά το δοκούν.
Μέχρι τώρα σύγκλιση στο χρέος δεν έχει υπάρξει οπότε ακόμη θα απαιτηθεί χρόνος για να γεφυρωθεί το χάσμα.
Το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι χωρίς την ύπαρξη αυτόματου μηχανισμού απόκλισης του ΑΕΠ για το ελληνικό χρέος δεν μπορεί να εκδώσει θετική έκθεση βιωσιμότητας DSA.
Χωρίς θετική έκθεση DSA δεν μπορεί το ΤΧΣ να συμμετάσχει στο τρίτο πρόγραμμα στήριξης.
Ταυτόχρονα το Ταμείο μετά την ανακοίνωση του stress tests στις 5 Μαίου θα πάρει θέση και για τις ελληνικές τράπεζες και οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες.
Ορισμένοι αναφέρουν ότι το Ταμείο θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα εάν ξέρει τα χρονοδιαγράμματα κεφελαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.
Κάποιοι άλλοι όμως τονίζουν ότι το ΔΝΤ δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένο με την "έκβαση του stress tests"
Το ΔΝΤ θα παραμείνει τεχνικός σύμβουλος στην ομάδα εποπτείας
Η ομάδα εποπτείας ή επιτροπείας της Ελλάδος θα αποτελείται από τον ESM, την ΕΕ και το ΔΝΤ με προαιρετική συμμετοχή την ΕΚΤ.
Μάλλον σε αυτή την επιτροπή η ΕΚΤ δεν θα συμμετάσχει.
Capital buffer 9+6+10 δισεκ. ευρώ
Η Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα κεφαλαιακό απόθεμα – στα αγγλικά capital buffer – ύψους έως 25 δισεκ.
Ο πυρήνας του κεφαλαιακού αποθέματος θα είναι τα 6 δισεκ. που θα συγκεντρώσει η Ελλάδα από τις αγορές έως τον Ιούλιο του 2018.
Ο ESM ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα διαθέσει 9 δισεκ. ευρώ
Η Ελλάδα διαθέτει και ένα ανεπίσημο capital buffer περίπου 10 δισεκ. από τα repos που το ελληνικό δημόσιο χρησιμοποιεί συστηματικότατα εσχάτως.
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου