Του Άρη Δημόπουλου
Αποφασισμένοι να προχωρήσουν πολλά βήματα παραπέρα είναι στις Βρυξέλλες όσο αφορά την καταπολέμηση των λεγόμενων «fake news», ένας όρος που έχει γνωρίσει μεγάλη άνθηση από τα μέσα του 2016.
Τότε ήταν που έγινε ευρέως γνωστός κυρίως μέσα από τα γεγονότα με τις αμερικανικές εκλογές , την υποτιθέμενη ρωσική εμπλοκή σε Ευρώπη και ΗΠΑ αλλά και διάφορα άλλα γεγονότα ανά τον κόσμο.
Ως εκ τούτου τα «fake news , με αρκετά προβλέψιμο τρόπο, μετατράπηκαν σε ένα ισχυρό όπλο της παγκόσμιας εξουσίας.
Όπλο όμως ως προς τι;
Ήδη έχει γίνει γνωστή η θέληση της Κομισιόν για εντατική εργασία πάνω σε αυτό που ονομάζει «ποιοτική δημοσιογραφία», στρέφοντας το βλέμμα της κυρίως πάνω από το διαδίκτυο.
Ως χώρος μέσα στον οποίο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια η «εναλλακτική ενημέρωση», το τελευταίο πράγμα που θέλουν στην Νέα Τάξη είναι η γιγάντωση των «ελεύθερων φωνών του διαδικτύου».
Αυτός είναι και ο λόγος εξάλλου που τα mainstream media ή αλλιώς τα «μεγάλα ΜΜΕ» (σε ελεύθερη μετάφραση) κατηγορούν συχνά τους φορείς εναλλακτικής ενημέρωσης για διασπορά «ψευδών ειδήσεων» δηλαδή fake news.
Ο πολύς ο κόσμος έμαθε τελικά να αναφέρεται στην καθημερινή του ζωή σε όρους όπως το «fake news», δίχως να έχει όμως καμία απολύτως ιδέα ποιος είναι ο σκοπός πίσω από την ξαφνικά εξάπλωση τέτοιων εννοιών.
Έτσι σταδιακά κατασκευάστηκε η (τεχνητή) ανάγκη για δραστικό περιορισμό της….παραπληροφόρησης στο διαδίκτυο και αλλού, θυμίζοντας αρκετά την…ανάγκη για όλο και πιο στενή προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Σε αυτό το σημείο παρεμβαίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, ζητώντας από τους επόμενους κιόλας μήνες τη δημιουργία ενός Κώδικα Ορθής Πρακτικής για την παραπληροφόρηση για όλες τις διαδικτυακές πλατφόρμες.
Σύμφωνα λοιπόν με την οδηγία της Κομισιόν που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο, από το καλοκαίρι που μας έρχεται όσοι δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενημέρωσης στο διαδίκτυο θα πρέπει να…εφαρμόσουν απόλυτα τον Κώδικα Ορθής Πρακτικής προκειμένου:
1. να εξασφαλίζουν διαφάνεια σχετικά με το χρηματοδοτούμενο με χορηγία περιεχόμενο, ιδίως την πολιτική διαφήμιση, καθώς και να περιορίζουν τις επιλογές στόχευσης για την πολιτική διαφήμιση και να μειώνουν τα έσοδα των διακινητών παραπληροφόρησης·
2. να παρέχουν σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία των αλγορίθμων και να δίνουν τη δυνατότητα επαλήθευσης από τρίτους·
3. να καταστεί ευκολότερη η ανεύρεση και η πρόσβαση των χρηστών σε διάφορες ειδησεογραφικές πηγές που αντιπροσωπεύουν εναλλακτικές απόψεις·
4. να καθιερωθούν μέτρα για τον εντοπισμό και το κλείσιμο των πλαστών λογαριασμών και την αντιμετώπιση των αυτοματοποιημένων προγραμμάτων (bot)·
5. να δοθεί η δυνατότητα στους φορείς εξακρίβωσης γεγονότων, στους ερευνητές και στις δημόσιες αρχές να παρακολουθούν συνεχώς την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο.
Παράλληλα με τα παραπάνω, μετά τον ερχόμενο Ιούλιο, θα πρέπει να αποτελεί πραγματικότητα το «Ανεξάρτητο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Φορέων Εξακρίβωσης Γεγονότων», του οποίου η αξιοπιστία καταλαβαίνουμε πως θα είναι απόλυτα σχετική και καθόλου μα καθόλου φιλική με όσες ειδήσεις δεν…συμφέρουν την παγκόσμια εξουσία.
Το παραπάνω δίκτυο που θα ισχύσει αρχικά στην Ευρώπη, μας παραπέμπει σε «οργουελικές καταστάσεις», με πρώτο θύμα τα «ανεπιθύμητα» για τη Νέα Τάξη ΜΜΕ.
Καταλαβαίνει πλέον ο καθένας πως η σύσταση και μόνο ενός συγκεντρωτικού Φορέα που θα έχει απλά την ταμπέλα του «ανεξάρτητου», προϋποθέτει άγριες ανακατατάξεις και μεγάλο «ξεσκαρτάρισμα» στον χώρο των ΜΜΕ.
Δεν πρόκειται για γεγονότα που θα συμβούν έστω σε μερικά χρόνια από τώρα, αλλά για οδηγίες οι οποίες ήδη εφαρμόζονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου