MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Τσουνάμι φόρων €8 δισ. για το 2018

Του Κωστή Πλάντζου

Μετά την Ανάσταση, ο γολγοθάς των Ελλήνων φορολογουμένων για το 2018. Μέχρι το τέλος της χρονιάς και καθώς η χώρα θα βγαίνει από τα μνημόνια, θα κληθούν να πληρώσουν πάνω από 8 δισ. ευρώ μέσα σε λίγους μήνες, αρχής γενομένης με τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές με βάση τα εισοδήματα του 2017.

Από την υποβολή των δηλώσεων φόρου εισοδήματος θα εξαρτηθεί, εκτός από τους φόρους, ποιοι θα κερδίσουν ή θα χάσουν επιδόματα και κοινωνικές παροχές που διαρκώς ψαλιδίζονται, με βάση αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια. Ωστόσο τα έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 άλλαξαν και απαιτείται ιδιαίτερη μελέτη και εξοικείωση πριν από τη συμπλήρωσή τους. Ετσι από φέτος:

Εξαφανίστηκαν από το Ε1 οι κωδικοί για ιατρικές δαπάνες που μείωναν τους φόρους για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες. Ωστόσο αυτοί θα κληθούν τελικά να συμπληρώσουν μόνοι τους κωδικούς 049-050 για τις δαπάνες που έκαναν το 2017. Αν και οι δαπάνες με πλαστικό χρήμα θεσμοθετήθηκαν το 2016, εν έτει 2018 το υπουργείο Οικονομικών κατάλαβε ότι το σύστημα βγάζει λάθη και για να αποφύγει το φιάσκο καλεί τους φορολογούμενους να υπολογίσουν μόνοι τους τις δαπάνες προκειμένου να μην πληρώσουν άδικα πρόστιμα.

Προστέθηκαν νέοι κωδικοί στο έντυπο Ε2 για όσους εισέπραξαν ενοίκια από βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών (τύπου Airbnb) το 2017.

Στο Ε3 ενσωματώθηκε ολόκληρος πίνακας ανάλυσης εξόδων που δηλώνουν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να πιαστούν όσοι τις φουσκώνουν για να εμφανίζουν ζημίες.

Σε κάθε περίπτωση, μεγάλη ταλαιπωρία αναμένει όσους τυχόν εισέπραξαν αναδρομικά μέσα στο 2017 από μισθούς και συντάξεις (απλήρωτοι εργαζόμενοι, επιστροφές από παράνομες κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ- ΕΟΠΥΥ κ.λπ.), αφού θα χρειαστεί να υποβάλουν τροποποιητικές εκπρόθεσμες δηλώσεις για τα έτη στα οποία αφορούν τα εισοδήματα. Αυτό σημαίνει ότι εγκυμονούν παγίδες για λάθη, έξτρα φόρους ή χρεώσεις σε λογιστές στους οποίους θα προστρέξουν για να τους υποβάλουν τις δηλώσεις. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 6.000.000 νοικοκυριά θα πληρώσουν φέτος πάνω από 8 δισ. ευρώ σε άμεσους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα Ι.Χ. που θα δηλώσουν.

Συγκεκριμένα:

Στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ θα υποβάλουν δηλώσεις 6.300.000 νοικοκυριά για τα περσινά τους εισοδήματα. Περίπου 2.500.000 φορολογούμενοι αναμένεται να λάβουν φέτος χρεωστικό εκκαθαριστικό και το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Το εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος θα πρέπει να εξοφληθεί σε τρεις διμηνιαίες δόσεις, έως το τέλος Ιουλίου, Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Στο β' εξάμηνο θα αλλάξουν επίσης και οι εισφορές ΕΦΚΑ για τους αυτοαπασχολούμενους, με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν.

Τον Μάιο αναμένεται τελικά να αλλάξουν και οι αντικειμενικές αξίες που θα χρησιμοποιηθούν για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ. Αν κριθεί απαραίτητο, τον Ιούνιο θα αλλάξει και ο ίδιος ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, προτού βγουν τα εκκαθαριστικά. Το συνολικό ύψος των βαρών είναι δεδομένο: βεβαίωση φόρου ακινήτων 3,2 δισ. ευρώ με στόχο να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ.
Μήνα με τον μήνα...

Τον Ιούλιο θα πληρωθεί η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος.

Τον Αύγουστο θα σταλούν τα ειδοποιητήρια πληρωμής του νέου ΕΝΦΙΑ.

Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να πληρωθούν ταυτόχρονα ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων και ο ΕΝΦΙΑ, μαζί με τις νέες μηνιαίες δόσεις του ΕΦΚΑ που θα προκύψουν από τις φετινές δηλώσεις.

Τον Οκτώβριο θα πληρωθεί η δεύτερη δόση ΕΝΦΙΑ.

Τον Νοέμβριο θα συμπέσουν ξανά «διπλές» πληρωμές δόσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Τον Δεκέμβριο θα πληρωθούν ο ΕΝΦΙΑ αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας Ι.Χ. - δηλαδή 1,1 δισ. ευρώ επιπλέον, καθώς για το 2019 δεν αναμένονται αλλαγές στον υπολογισμό των τελών.

Πηγή : Newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου