Ο τρόπος με τον οποίο η Τουρκία χειρίζεται και εκμεταλλεύεται τη υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών έχει προβληματίσει τις ελληνικές αρχές ότι κάτι έχει αλλάξει από την πλευρά του γείτονα στον χειρισμό αυτών των συνηθισμένων, μέχρι σήμερα επεισοδίων.
Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που αποκάλυψε η HellasJournal, το επεισόδιο ήταν, όπως δείχνουν τα πράγματα και οι εξελίξεις αποτέλεσμα ενός γενικότερου σχεδίου της Άγκυρας, που συνηθίζει να ασκεί εξωτερική πολιτική μέσω εκβιασμών και πιέσεων.
Τις πληροφορίες αυτές ήρθε να επιβεβαιώσει κι ένα έγγραφο που δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα “Τα Νέα” σύμφωνα με το οποίο αλλάζει πλήρως το δόγμα από την πλευρά της Τουρκίας για τα μεθοριακά επεισόδια στον ‘Εβρο.
Οι τουρκικές Αρχές , γνωστοποιούν ότι μεταφέρουν στη στρατοχωροφυλακή την ευθύνη και την αρμοδιότητα για τον χειρισμό των μικροσυμβάντων στον Έβρο, απαγορεύοντας στο εξής διευθέτηση αντίστοιχων συμβάντων στο τοπικό επίπεδο και τη συνεννόηση που υπήρχε μεταξύ στρατιωτικών διοικητών, αναφέρει το ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν έρθει σε γνώση της HellasJournal, αρκετές ήμερες πριν από το επεισόδιο με την σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, η Τουρκία μονομερώς είχε αφαιρέσει πασσάλους οι οποίοι βρίσκονται στο όριο του ανοίγματος, πλάτους περίπου 2,5 μέτρων που οριοθετεί ουσιαστικά την συνοριακή γραμμή. Είναι προφανές ότι είχε στηθεί ουσιαστικά «παγίδα» για μια προμελετημένη «παράσυρση» των ελληνικών περιπόλων που οδήγησε τελικά στην σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτικών.
Τώρα με το έγγραφο αυτό, αποκαλύπτεται πλέον ότι όλα λειτουργούσαν βάσει οργανωμένου σχεδίου από την πλευρά της Τουρκίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από το ότι έπεσε στο κενό την ημέρα της σύλληψης η προσπάθεια του Έλληνα τοπικού διοικητή που μετέβη στην τουρκική πλευρά να συνεννοηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του και να φέρει τον λοχία Δημήτρη Κουκλατζή και τον ανθυπολοχαγό Αγγελο Μητρετώδη πίσω σύμφωνα με την πάγια πρακτική.
Ο Τούρκος διοικητής είχε υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να επιστρέψουν οι δύο στρατιωτικοί γιατί το χειρισμό της υπόθεσης είχε αναλάβει η στρατοχωροφυλακή.
Ειδικότερα στο έγγραφο γίνεται αναφορά σε επικοινωνία που φέρεται να είχε ένας Έλληνας στρατιώτης με την τουρκική πλευρά για να μεταφέρει αίτημα του διοικητή του να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του και καθίσταται σαφές ότι αυτό δεν γίνεται γιατί έχει απαγορευτεί οποιαδήποτε επικοινωνία από πλευράς Τουρκίας και σε περίπτωση κάποιου αιτήματος να γίνεται η επικοινωνία μέσω των συνοριακών αρχών, δηλαδή της στρατοχωροφυλακής.
Πηγή : hellasjournal.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου