Ενδεικτική της κοινωνικής αναταραχής και της χαμένης τιμής των ΜΜΕ και της δημοσιογραφίας είναι η παγκόσμια έρευνα του αμερικανικού Ινστιτούτου PEW για τη σχέση του κοινού με την αμεροληψία των ειδήσεων. Ειδικά στην Ελλάδα η αξιοπιστία είναι στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 38 χώρες της έρευνας.
Μόλις 18% των Ελλήνων είναι ικανοποιημένο από την παρουσίαση των πολιτικών θεμάτων στα ΜΜΕ όταν ο μέσος όρος της έρευνας είναι στο 52% ενώ το 88% των πολιτών αμφισβητούν την πολυφωνία στα ΜΜΕ. Όχι άδικα καθώς στα χρόνια των μνημονίων ΜΜΕ και δημοσιογράφοι ταυτίστηκαν με διάφορα συμφέροντα και εμφανίστηκαν υπέρμαχοι των πολιτικών που συγκρούστηκαν με τα λαϊκά συμφέροντα.
Το πλέον ανησυχητικό εύρημα είναι ότι οι Έλληνες δεν αμφισβητούν μόνο τις προθέσεις των Μέσων Ενημέρωσης αλλά ακόμη και την ικανότητά τους να ενημερώσουν με αμεροληψία το κοινό σε τέσσερις βασικές κατηγορίες του ρεπορτάζ (πολιτική, κυβερνητικά νέα, ειδήσεις, σημαντικά γεγονότα). Αν και τα ευρήματα δείχνουν συνάρτηση της οικονομικής κατάστασης με τη δυσπιστία για την ενημέρωση, η έρευνα αποτυπώνει και την ρήξη που προκάλεσε στην εμπιστοσύνη του κοινού η διαπλοκή και η σχεδόν καθολική αναδιάταξη στο τοπίο των ΜΜΕ.
Βυθισμένος στην ανυποληψία ο Τύπος καταγράφει κυκλοφοριακή κατάρρευση ρεκόρ, τέτοια που σύντομα η συντριπτική πλειοψηφία κάποιων τίτλων δεν θα έχει πρακτική υπόσταση. Καθώς το κοινό εθίστηκε στο φανατισμό των κοινωνικών δικτύων, τα ΜΜΕ δεν κινήθηκαν αντίθετα αλλά υποτάχθηκαν στο νοσηρό διχασμό που επικρατεί στην κοινωνία.
Πηγή : http://directnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου