Οι τράπεζες το 2007 είχαν 1,93 φορές μεγαλύτερη περιουσία από το ΑΕΠ της Ελλάδος και το 2017 είναι κατά 1,37 φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ.
Εάν το Καλοκαίρι του 2007 προέβλεπε τραπεζίτης, αναλυτής ή δημοσιογράφος ότι οι τράπεζες θα έχαναν σε 10 χρόνια το 42% της περιουσίας τους ουδείς θα το πίστευε.
Το 2007 οι ελληνικές τράπεζες είχαν περιουσία δηλαδή δάνεια, ρευστότητα, κεφάλαια, ομόλογα πάσης φύσεως επενδύσεις, αυτό που ονομάζουμε σε ένα ισολογισμό ενεργητικό και παθητικό 435 δισεκ.
Οι τράπεζες το 2007 είχαν 1,93 φορές μεγαλύτερη περιουσία από το ΑΕΠ της Ελλάδος και το 2017 είναι κατά 1,37 φορές μεγαλύτερη από το ΑΕΠ.
Το 2017 τα συγκριτικά στοιχεία είναι τρομακτικά.
Η επιθετική συρρίκνωση βλάπτει σοβαρά την υγεία των τραπεζών και δυστυχώς η επιθετική συρρίκνωση συνεχίζεται και θα συνεχιστεί.
Με βάση όλες τις ενδείξεις περίπου άλλα 10-15 δισεκ. περιουσίας θα χάσουν ακόμη οι τράπεζες.
Ήδη το ενεργητικό των τραπεζών έχει συρρικνωθεί στα 255 δισεκ. και το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό δηλαδή assets έναντι κεφαλαίων στα 175 δισεκ.
Με βάση την έννοια good bank δηλαδή εάν αποτιμήσουμε τις ελληνικές τράπεζες με όρους core assets και υγιών στοιχείων τότε εξάγεται το συμπέρασμα ότι η καθαρή περιουσία των τραπεζών δεν υπερβαίνει τα 150 δισεκ. και με όρους μέσου σταθμισμένου ενεργητικού RWA στα 85 με 88 δισεκ.
Πριν λίγα χρόνια τέτοιας κλίμακας μέσο σταθμισμένο ενεργητικό είχε μόνη της η Εθνική τράπεζα.
Αυτή η επιθετική συρρίκνωση μπορεί να βολεύει…την σχέση υφιστάμενων κεφαλαίων ως προς το ενεργητικό αλλά είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν δύο πολύ σοβαρά προβλήματα.
1)Οι μικρότερες τράπεζες πρέπει να έχουν και μικρότερα κόστη οπότε αναμένεται νέα μεγάλη μείωση προσωπικού στις τράπεζες έχει εκτιμηθεί ότι θα μειωθούν οι εργαζόμενοι κατά 5.000 άτομα.
2)Οι διαρκώς συρρικνωμένες τράπεζες δεν μπορούν να συνδράμουν στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Παρά την ιστορικών διαστάσεων συρρίκνωση των τραπεζών και παρά την συνεχή μείωση των δανείων και των πωλήσεων προβληματικών δανείων το χάσμα δανείων προς καταθέσεις συνεχίζει να παραμένει στα 80 δισεκ. ευρώ.
Στην Ελλάδα στα τέλη του 2017 έχουμε τράπεζες που συνεχώς συρρικνώνονται.
Τράπεζες με χάσμα ρευστότητας 80 δισεκ.
Τράπεζες με 33 δισεκ. κεφάλαια εκ των οποίων 19,8 δισεκ. αναβαλλόμενη φορολογία DTA.
Παρ΄ όλα αυτά οι επενδυτές δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα έρθουν υπεραποδόσεις.
Η επιθετική συρρίκνωση των τραπεζών θα αποδειχθεί ότι βλάπτει την υγεία του κλάδου.
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου