MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017

Η αντίστροφη μέτρηση επιταχύνεται

Με την οικονομία του πλανήτη εκτός ελέγχου, με το δυτικό σύστημα του χρέους να παραπαίει, καθώς επίσης με το δολάριο να κινδυνεύει, ο πόλεμος των Η.Π.Α. εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας μέσω της Βόρειας Κορέας είναι πιθανότερος από ποτέ.

«Εάν συνενώσουν πολλές χώρες τις δυνάμεις τους, όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν, αρνούμενες να πληρώνουν πλέον φόρο προστασίας και υποτέλειας, τότε η αμερικανική αυτοκρατορία θα καταρρεύσει – μαζί με τη στρατιωτική της πτέρυγα» (πηγή).

Ανάλυση 

Πριν από ένα έτος οι προβλέψεις για την οικονομία ήταν ξεκάθαρες: Το 2017 θα ήταν η εποχή της αύξησης επιτοκίων παγκοσμίως, καθώς επίσης της απορρόφησης της υπερβάλλουσας ρευστότητας. Σύμφωνα όμως με τη νέα έκθεση της BIS (πηγή), οι προσμονές αυτές ήταν εντελώς λανθασμένες – επειδή οι πληθωριστικές πιέσεις, παρά την άνοδο του ρυθμού ανάπτυξης, αυξήθηκαν ελάχιστα. 

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αγορά εργασίας της Ιαπωνίας η οποία, παρά το ότι εμφανίζει μηδενική σχεδόν ανεργία, πολύ μικρότερη σε σχέση με την εποχή της μεγαλύτερης ανάπτυξης της οικονομίας της (δεκαετία του 1980), οι μισθοί δεν αυξάνονται – ενώ το ποσοστό του πληθωρισμού μειώθηκε ελαφρά! 

Την ίδια στιγμή τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού έχουν δημιουργήσει τεράστιες φούσκες στις αγορές ακινήτων εκείνων των χωρών που εμφανίζουν μεγάλη ανάπτυξη – με τις πλέον υπερβολικές αυξήσεις τιμών στην Ευρώπη να διαπιστώνονται στη Γερμανία, στη Σουηδία και στην Ελβετία (χώρες με πλεονάσματα στα ισοζύγια τρεχουσών συναλλαγών τους). Στα υπόλοιπα κράτη του ΟΟΣΑ, η Αυστραλία εμφανίζει μεγάλα προβλήματα, ενώ τα ακίνητα στον Καναδά θεωρούνται αυτά που απειλούνται περισσότερο από μία ραγδαία πτώση των τιμών τους – κάτι που φυσικά δεν επιτρέπει στις κεντρικές τράπεζες να αποφασίσουν τη γρήγορη αύξηση των βασικών τους επιτοκίων. 

Στο διπλανό γράφημα φαίνεται η εξέλιξη των πραγματικών τιμών κατοικίας σε ορισμένες χώρες – καθώς επίσης η διαφορετική καταπολέμηση της υπερβολικής ανόδου τους σε κράτη όπως η Μ. Βρετανία και η Ισπανία. Ειδικότερα, η Μ. Βρετανία κατάφερε να ελέγξει την πτώση των τιμών πολύ καλύτερα, επειδή έχει το δικό της εθνικό νόμισμα – ενώ στην Ισπανία οι τιμές κατέρρευσαν, ευρισκόμενες ακόμη κάτω από το επίπεδο της κρίσης (2008). Φυσικά στην Ελλάδα τα πράγματα είναι κατά πολύ χειρότερα αφού τα μνημόνια, σε συνδυασμό με τη δημευτική φορολογία των ακινήτων, οδήγησαν τις τιμές τους στο ναδίρ – ενώ μάλλον η πτώση θα συνεχιστεί όταν ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Περαιτέρω, σύμφωνα ξανά με την BIS (πηγή), η πτώση των πραγματικών μισθών των εργαζομένων, η οποία ουσιαστικά οφείλεται στην είσοδο της Κίνας, καθώς επίσης των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης στην παγκόσμια αγορά, θα σταματήσει – οπότε το σοκ της μεγάλης και φθηνής προσφοράς εργασίας, στο οποίο άλλωστε οφείλεται η διατήρηση του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα, θα πάψει να υπάρχει. 

Η αιτία είναι το ότι, ο αριθμός των νέων που εισέρχονται στην αγορά εργασίας έχει αρχίσει να μειώνεται – όπως διαπιστώνεται από το διπλανό γράφημα (η μπλε καμπύλη παγκοσμίως, η πράσινη στις ανεπτυγμένες οικονομίες και η κόκκινη καμπύλη στις αναπτυσσόμενες). Εύλογα επομένως αναρωτιέται κανείς εάν θα αρχίσουν τότε να ομαλοποιούνται τα επιτόκια, προβλέποντας την άνοδο των μισθών λόγω της μείωσης της προσφοράς – κάτι που όμως δεν φαίνεται καθόλου πιθανόν, λόγω της υπερχρέωσης κρατών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών. 

Λογικά λοιπόν συμπεραίνεται ότι, ο πληθωρισμός είναι αναπόφευκτος – εκτός εάν μεσολαβήσει κάποιος πόλεμος, εκ μέρους των Η.Π.Α., οι οποίες δεν έχουν άλλο τρόπο για να συνεχίσουν την παγκόσμια ηγεμονία τους. Επίσης την κυριαρχία του δολαρίου, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσαν να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο – οπότε θα αντιμετώπιζαν τεράστιες κοινωνικές αναταραχές και εξεγέρσεις στο εσωτερικό τους.

Μαύρα σύννεφα για το δολάριο

Στα πλαίσια αυτά, οι απειλές του κ. Trump για στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα, αμέσως μόλις δήλωσε ότι θα σταματήσει να δέχεται δολάρια για τις πετρελαϊκές συναλλαγές της, ασφαλώς δεν έχουν σχέση με τους κινδύνους των Πολιτών της από την κυβέρνηση τους – πόσο μάλλον σε συνδυασμό με την παραδοχή της CIA, σύμφωνα με την οποία «εργάζεται» για την αλλαγή της ηγεσίας της χώρας με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως (πηγή).

Από την άλλη πλευρά, το Ιράν χρησιμοποιεί επίσης εναλλακτικά νομίσματα, αφού εξάγει πετρέλαιο στην Κίνα στο δικό της νόμισμα (πηγή), ενώ μοιράζεται ένα μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου με το Κατάρ – το οποίο έχει πραγματοποιήσει ήδη συναλλαγές αξίας πολλών δις $ με την Κίνα σε γουάν, γεγονός που επεξηγεί καλύτερα τις κυρώσεις που του επιβλήθηκαν, από την τρομοκρατία. Πρόσφατα δε οι Times του Ισραήλ έγραψαν ότι, μία κινεζική επενδυτική εταιρεία έχει χορηγήσει πιστώσεις ύψους 10 δις $ σε ιρανικές τράπεζες σε γουάν (πηγή) – έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσουν μαζί με το ευρώ για να παρακάμψουν τις αμερικανικές κυρώσεις.

Υπενθυμίζουμε εδώ πως πριν από τον πόλεμο της Συρίας, το Ιράν προωθούσε έναν αγωγό φυσικού αερίου, ο οποίος μέσω του Ιράκ και της Συρίας θα κατευθυνόταν στην Ευρώπη (πηγή) – αποκόπτοντας εντελώς τις Η.Π.Α. και τους συμμάχους τους. Λογικά λοιπόν υποψιάζεται κανείς πως ήταν ίσως μία από τις αιτίες του συριακού πολέμου – ο οποίος σίγουρα δεν διεξάγεται από «ανθρωπιστικές ευαισθησίες».

Το σημαντικότερο όμως όλων είναι η εντολή του προέδρου Putin να ψηφισθεί νόμος, ο οποίος θα απαγορεύσει τη χρήση του δολαρίου σε όλα τα ρωσικά λιμάνια (πηγή) – ενώ στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής των χωρών των BRICS δήλωσε τα εξής:

«Η Ρωσία συμμερίζεται τις ανησυχίες των χωρών των BRICS για την αδικία της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής αρχιτεκτονικής, η οποία δεν λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν το αυξανόμενο βάρος των αναδυόμενων οικονομιών. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, για να προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις των διεθνών χρηματοπιστωτικών κανονισμών και να ξεπεράσουμε την υπερβολική κυριαρχία του περιορισμένου αριθμού αποθεματικών νομισμάτων» (πηγή).

Εν προκειμένω λογικά συμπεραίνεται πως όλα τα κράτη των BRICS θα προσπαθήσουν να παρακάμψουν το δολάριο στις συναλλαγές τους, οπότε και τα πετροδολάρια – γεγονός που θα ισοδυναμούσε με την κήρυξη του πολέμου εναντίον ολόκληρου του δυτικού συστήματος του χρέους, όπως άλλωστε έχει ήδη δρομολογηθεί στη Ρωσία. 

Με δεδομένο δε το ότι, η Κίνα έχει δημιουργήσει ένα συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης στο αργό πετρέλαιο (παράγωγο) σε γουάν, το οποίο θα είναι πλήρως μετατρέψιμο σε χρυσό (πηγή), η απειλή για το δολάριο είναι τεράστια – πόσο μάλλον σε συνδυασμό με τις μεγάλες αγορές χρυσού τόσο της Ρωσίας, όσο και της Κίνας.

Επίλογος

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με αυτούς που ασχολούνται με τους νομισματικούς πολέμους (πηγή), τα αποθέματα χρυσού της Ρωσίας το 2014 μπορούσαν να στηρίξουν το 27% της στενής προσφοράς χρήματος σε ρούβλια – ένα ποσοστό πολύ μεγαλύτερο, από οποιαδήποτε άλλη χώρα, οπότε η υιοθέτηση του χρυσού ρουβλίου δεν είναι καθόλου απίθανη. 

Ο κίνδυνος των Η.Π.Α. εν προκειμένω, αφού με βάση τη Fed δεν συσσωρεύουν πλέον χρυσό (πηγή), αρκούμενες στη χειραγώγηση της τιμής του, είναι ακόμη μεγαλύτερος – ενώ ίσως έτσι επεξηγούνται οι απειλές του προέδρου Trump να καταστρέψει εντελώς τη Βόρεια Κορέα, με την έννοια ότι θα επιχειρούσε να δώσει ένα σκληρό μάθημα τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Κίνα, όπως στην Ιαπωνία κάποτε, με τις πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι. Στα πλαίσια αυτά, όλα είναι πιθανά αφού ο αμερικανικός στρατός είναι ανέκαθεν στην υπηρεσία του Καρτέλ και του δολαρίου – διεξάγοντας πολέμους όπου και όποτε χρειαστεί.

Αλέξης Ζακυνθινός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου