Έρχονται αλλαγές στα ακίνητα και μάλιστα με χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένες στοχεύσεις.
Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, οι αλλαγές επιβάλλονται τόσο από τους δανειστές όσο και από τις δικαστικές αποφάσεις.
Ωστόσο, οι φόροι ακινήτων καθίστανται αβάστακτοι.
Δείτε!
1. Ο φόρος ενοικίων πλέον θα παίρνει τα μισά εισοδήματα των ιδιοκτητών.
2. Οι αντικειμενικές μπορεί να υποχωρήσουν, αλλά θα αυξηθεί ο συντελεστής, αφού οι δανειστές θέλουν τα 2,56 δισ. ευρώ.
Τρίβουν τα μάτια τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ενοικιάζουν σπίτια! Όσοι νοικιάζουν και έχουν ακόμη και μικρά εισοδήματα από ενοίκια και δεν εργάζονται ή υποαπασχολούνται ή είναι δικαιούχοι μικρών οικογενειακών επιδομάτων του ΟΓΑ τους περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις που τους επιφυλάσσει η Εφορία.
Όλα τους τα εισοδήματα θα φορολογηθούν με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης, ακόμη κι αν είμαι ελάχιστα! Ουσιαστικά, αν ληφθεί υπόψη ότι το μικρότερο τεκμήριο διαβίωσης είναι 3.000 ευρώ για τον άγαμο και 5.000 ευρώ για τον έγγαμο, πάνω σε αυτά μπαίνουν τα ενοίκια και τα επιδόματα και ο φόρος αυξάνεται κατακόρυφα!
Μοιραία λοιπόν, η διαφορά φορολογητέου εισοδήματος, λόγω τεκμηρίων, φορολογείται όχι με την κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με αφορολόγητο όριο 6.636-9.545 ευρώ, αλλά με την κλίμακα φορολογίας επιχειρηματιών! Δηλαδή, φόρος 22% από το πρώτο ευρώ!
Τα βάσανα όμως δεν τελειώνουν εδώ! Πάνω σε αυτά μπαίνει προκαταβολή φόρου 100% ! Ποιο το τελικό ποσό φόρου; Το κράτος αρπάζει το 44% των ενοικίων…
Οι αλλαγές των φόρων επί των ακινήτων δεν θα έχουν τέλος:
1. Αντικειμενικές αξίες. Θα υπολογίζονται στην πραγματική τους αξία. Δηλαδή πάμε, κατά το υπουργείο Οικονομικών, σε αξίες που θα έχουν εικόνα της στιγμής. Όλες οι αντικειμενικές πλέον, κατά την ειδική νομικό επί των ακινήτων Ολυμπία Νικολοπούλου, φεύγουν από το κάδρο των θεωρητικών υπολογισμών και τίθενται σε τροχιά πραγματικής εμπορικής αξίας. Αυτό έχει τη θετική του πλευρά, ότι η αγορά θα δίνει τον τόνο στην πορεία των πωλήσεων και των μεταβιβάσεων. Ωστόσο, το κράτος θα αυξήσει τους συντελεστές φόρου και το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
2. Φόρος ακινήτων. Ακολουθούν οι αλλαγές στον υπολογισμό του φόρου ακινήτων. Εδώ το υπουργείο Οικονομικών ανεβάζει τη φορολογία σε ακίνητα μεγάλης αξίας. Το θέμα έχει ως εξής και μας το αναλύει η κα Νικολοπούλου. «Η κυβέρνηση έχει να λύσει έναν γρίφο. Δηλαδή και να εισπράττει 2,5 δισ. από τα ακίνητα και να κρατάει χαμηλά τον φόρο για μικρές ιδιοκτησίες…
Αυτό θα φέρει τις εξής εξελίξεις. Μάλλον θα πάμε σε πλήρη έως σταδιακή κατάργηση των αφορολόγητων ορίων, από την στιγμή που το ποσό που πρέπει να εισπραχθεί είναι 2,5 δισ., και από την άλλη, πλέον η ιδιοκτησία θα είναι παιχνίδι φόρου στα χέρια όσων κυβερνήσεων θα θέλουν να αντλούν έσοδα από την περιουσία των πολιτών». Άρα πάμε σε επιβάρυνση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, με νέους φόρους.
3. Αφορολόγητα όρια. Όλες αυτές οι ανακατατάξεις στον χώρο των ακινήτων προκαλούν ισχυρές αναταράξεις στην περιουσία. Δεν αποκλείεται λοιπόν, και προκειμένου να αντληθούν επιπλέον έσοδα, να έχουμε νέα στα αφορολόγητα όρια, που σχετίζονται με τις γονικές παροχές και δωρεές. Τα ισχύοντα αφορολόγητα μας τα υπενθυμίζει η κα Νικολοπούλου. «Για γονικές παροχές και δωρεές, σήμερα ισχύει αφορολόγητο 150.000 ευρώ και φόρος 1% για τα επόμενα 150.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ για αξία ακινήτου που μεταβιβάζεται 300.000 ευρώ».
Υπάρχουν όμως πολλά κενά.
α) Το αφορολόγητο όριο δεν μειώθηκε όταν μειώθηκαν οι αντικειμενικές.
β) Δεν μειώθηκαν τα υπόλοιπα κλιμάκια φόρου, τα οποία φτάνουν στο 10%. Δεν αποκλείεται να πάρει κι αυτό την ανηφόρα!
γ) Ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί με τον φόρο μεταβίβασης ακινήτων, ο οποίος είναι 3%.
δ) Τι θα γίνει με τον φόρο υπεραξίας;
Αντίδραση των ιδιοκτήτων
Ο πρόεδρος των ιδιοκτητών ακινήτων Στράτος Παραδιάς τονίζει ότι «ο ΕΝΦΙΑ είναι το πρόβλημα που συνεχώς χειροτερεύει, διότι τόσο η πρόσφατη “παρέμβαση” στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων όσο και η προετοιμαζόμενη μέχρι τέλους του 2016 “εξίσωσή” τους με τις εμπορικές χρησιμοποιήθηκαν και θα χρησιμοποιηθούν όχι για τη μείωση, αλλά ως πρόφαση για την τερατώδη επαύξηση του βάρους όλων των φορολογουμένων που έχουν ήδη βαρύτατες φορολογικές υποχρεώσεις. Μια πρακτική που αποτέλεσμα, αλλά και στόχο, φοβούμαστε, έχει τη φορολογική εξόντωση των ιδιοκτητών οικοπέδων, ξενοίκιαστων ακινήτων, επιχειρήσεων με ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και γενικά όσων η περιουσία τους είναι απρόσοδη ή υπερβαίνει κάποιο ποσό αντικειμενικών αξιών, χωρίς αυτό να έχει πραγματικό αντίκρισμα στη σημερινή ανύπαρκτη αγορά ακινήτων. Αυτό το πρόβλημα πρέπει να λυθεί, το πώς θα μειώσουμε το βάρος του ΕΝΦΙΑ σε όλους τους φορολογουμένους, όπως έγινε πρόσφατα στην Κύπρο, και όχι πόσες θα είναι οι δόσεις του. Άλλωστε, αν συνεχίσουμε έτσι, αν μάλιστα μετατρέψετε, όπως σχεδιάζεται, τον ΕΝΦΙΑ σε καθαρό ΦΑΠ με συντελεστές που θα φτάνουν και το 5% (αλλιώς δεν βγαίνει ο λογαριασμός), δεν θα έχει καμιά σημασία πόσες θα είναι οι δόσεις, αφού κανείς δεν θα μπορεί να τις πληρώσει».
Όλα αυτά πρέπει να τα λύσουν. Σε μια οικονομία της κατοικίας που έχει καταρρεύσει…
του Γιώργου Αυτιά
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο που κυκλοφόρησε το Σάββατο 22/7
Πηγή : toxrima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου