MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 11 Μαΐου 2017

Το αποκορύφωμα της χειραγώγησης

Όπως γράφει ένα γκεμπελικό δημοσιογραφικό αριστούργημα μίας γερμανικής εφημερίδας, η Ελλάδα κερδίζει από το χρέος της, οπότε δεν χρειάζεται η διαγραφή μέρους του – στηριζόμενη στο δημοσίευμα ενός Ισπανού ιδιώτη στο διαδίκτυο, το οποίο δεν έχει καμία απολύτως επιστημονική μεθοδολογία.

«Η Ελλάδα όχι μόνο δεν πληρώνει τίποτα για το χρέος της, αλλά κερδίζει και από αυτό», αναφέρει σε δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung, επικαλούμενη μελέτη του Ισπανού οικονομολόγου, καθηγητή της σχολής Esade της Βαρκελώνης, Πάμπλο Τριάνα. Στο δημοσίευμα τονίζεται: 

«Ποτέ στην ιστορία των σύγχρονων κρατών δεν έτυχε καλύτερης μεταχείρισης κάποιος οφειλέτης, όπως σήμερα η Ελλάδα», λέει ο Τριάνα. «Εάν κοιτάξει κανείς όλα τα δεδομένα, η χώρα έχει αρνητικό επιτόκιο για τα χρέη της, κερδίζοντας έτσι στο τέλος χρήματα», εξηγεί ο οικονομολόγος. Με αυτό τον τρόπο αντικρούει τη γνωστή διαπίστωση, ότι η Ελλάδα στενάζει υπό τα μέτρα λιτότητας που της επιβάλλουν οι δανειστές της και πως οι τόκοι που καταβάλλει βυθίζουν τη χώρα περαιτέρω στην κρίση» (πηγή).

Άρθρο

Το παραπάνω προέρχεται από μία ελληνική εφημερίδα η οποία, όπως άλλωστε πολλές άλλες, αναπαράγει τα κείμενα ξένων, χωρίς καμία τοποθέτηση της – η οποία θα απαιτούσε προφανώς έρευνα και χρόνο, για να είναι υπεύθυνη και σοβαρή. Η αλήθεια βέβαια είναι εντελώς διαφορετική, ενώ πρόκειται για μία προσπάθεια διασποράς ψευδών «ειδήσεων» εκ μέρους των γερμανικών εφημερίδων – με στόχο τη χειραγώγηση τόσο των αναγνωστών τους, όσο και αυτών που τις αντιγράφουν. Ειδικότερα τα εξής:

Το Σάββατο, η διαδικτυακή σελίδα της γερμανικής εφημερίδας ξεκίνησε γκεμπελικά μία ακόμη καμπάνια δυσφήμισης της χώρας μας με μία ερώτηση: «Κερδίζει η Ελλάδα χρήματα με τα χρέη της;» (πηγή). Την Κυριακή, σε μία ολόκληρη σελίδα του έντυπου οικονομικού της ενθέτου (FAS), ο τίτλος είχε αλλάξει στον εξής: «Το τρικ της Ελλάδας με το χρέος» – ενώ την αμέσως επομένη ημέρα είχε καταλήξει στο συμπέρασμα της, με τον τίτλο: «Η Ελλάδα κερδίζει χρήματα από τα χρέη της». 

Στα πλαίσια αυτά, γνωρίζοντας πως η τεκμηρίωση του ισχυρισμού της είναι εντελώς μη σοβαρή εάν όχι προκλητικά ανόητη, ενώ εξυπηρετεί το στόχο του κ. Σόιμπλε να μην εγκριθεί στην Ελλάδα η υπεσχημένη μείωση του χρέους της, όσο και αν θέλει να συμπαθήσει κανείς τους Γερμανούς εξοργίζεται.

Πόσο μάλλον όταν το άθλιο περιοδικό που προσπάθησε στο παρελθόν να εξευτελίσει την Ελλάδα με την εικόνα της Αφροδίτης, το FOCUS, επανέλαβε την προπαγάνδα με τον εξής τίτλο, σε ελεύθερη μετάφραση: «Από που και ως πού πολιτική λιτότητας: Η Ελλάδα κερδίζει από τα χρέη της ακόμη και χρήματα» (πηγή).

Περαιτέρω, η πηγή όλων αυτών των γκεμπελικών δημοσιογραφικών αριστουργημάτων είναι ένα πρόχειρο μικρό κείμενο ενός ισπανού ιδιώτη, γραμμένο με έναν απίστευτο ερασιτεχνισμό – ο οποίος το ανέβασε στο διαδίκτυο, χωρίς να έχει την παραμικρή επιστημονική αξία. Ο τίτλος του: «Δάνειο που κοστίζει λιγότερο από το τίποτα: η μοναδική ευκαιρία της Ελλάδας» (πηγή).

Ο κύριος αυτός, ο οποίος αναφέρεται αυθαίρετα από τους Γερμανούς ως οικονομολόγος, ήταν καθηγητής της ιδιωτικής σχολής διοίκησης επιχειρήσεων ESADE της Βαρκελώνης – μία θέση που εγκατέλειψε σε ηλικία 45 ετών, χωρίς να γνωρίζει κανένας την αιτία. Την υποθέτει βέβαια εύκολα, εάν διαβάσει τα δημοσιεύματα του στα ΜΜΕ, με τίτλους όπως τον παρακάτω: «Παρθένες που διδάσκουν σε σχολή ιεροδούλων» (πηγή).

Παραδόξως τώρα, ενώ δεν υπήρχε καμία καταχώρηση του στη WIKIPEDIA, την ημέρα της δημοσίευσης του άρθρου του για την Ελλάδα από τη γερμανική εφημερίδα, υπήρξε μία αναφορά του από τη γερμανική WIKIPEDIA (πηγή) – ενώ συνεχίζει φυσικά να μην είναι καταχωρημένος ούτε στα ισπανικά, ούτε στα αγγλικά, αφού μάλλον πρόκειται για ένα «ανδρείκελο» που κατασκεύασαν οι φίλοι μας οι Γερμανοί, για να εξυπηρετήσουν τους σκοπούς του κ. Σόιμπλε.

Συνεχίζοντας, ακόμη και από μία πρόχειρη ανάγνωση του πολεμικού (εναντίον της Ελλάδας) κειμένου του Ισπανού διαπιστώνεται πολύ εύκολα ότι, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για ένα σοβαρό επιστημονικό δημοσίευμα – ενώ παρουσιάζεται ως τέτοιο από τη γερμανική εφημερίδα, η οποία ισχυρίζεται αδιάντροπα πως έχει τεκμηριώσει κάτι! Ότι δηλαδή απέδειξε με τους υπολογισμούς του πως το επιτόκιο, με το οποίο επιβαρύνεται η Ελλάδα, είναι αρνητικό, ύψους -0,28%!

Εν τούτοις, όσο και αν προσπαθήσει κανείς καλοπροαίρετα να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα του ισπανού «οικονομολόγου», δεν μπορεί να τα καταφέρει – ενώ το -0,28% δεν ακολουθεί κάποιον αριθμητικό υπολογισμό αλλά αναφέρεται εντελώς αυθαίρετα στο κείμενο, όπου φυσικά δεν είναι εύκολο να γίνει πιστευτό το ότι, η Ελλάδα δανείζεται χρήματα και την πληρώνουν οι δανειστές για να το κάνει!

Ο ίδιος ο ισπανός «συγγραφέας» τώρα, ισχυρίζεται πως τα συμπεράσματα της γερμανική εφημερίδας προέκυψαν από ένα παλαιότερο κείμενο του με τον τίτλο «Το αρνητικό κουπόνι των ελληνικών ομολόγων» (πηγή) – μία «μελέτη» που διαβάσθηκε από 9 άτομα σε ολόκληρο τον πλανήτη, τα δύο εκ των οποίων θα ήταν ίσως τα γερμανικά ΜΜΕ. Στο κείμενο αυτό υπάρχουν πράγματι τα επιτόκια – ενώ είναι μεν επίσης μη επιστημονικό, αλλά όχι τόσο νεφελώδες όσο το προηγούμενο.

Εν προκειμένω φαίνεται πως το αρνητικό επιτόκιο προκύπτει από μία (απαράδεκτη) εξέταση των ταμειακών ροών – στην οποία οι τόκοι που πληρώνονται μέσω των νέων δανείων θεωρούνται μηδενικοί, ενώ όταν εισρέουν επί πλέον χρήματα, τότε οι τόκοι θεωρούνται αυθαίρετα ως αρνητικοί στα δάνεια που δόθηκαν προηγουμένως! Με απλά λόγια υποθέτει κανείς, χωρίς φυσικά να είναι βέβαιος αφού το κείμενο δεν έχει καμία επιστημονική μεθοδολογία, τα εξής:

"Λαμβάνει υπ’ όψιν του ένα χρονικό διάστημα δέκα ετών, καθώς επίσης τα χρέη που γίνονται ληξιπρόθεσμα σε αυτά τα έτη. Απέναντι τους τοποθετεί τα δάνεια που έλαβε η Ελλάδα, ενώ υπολογίζει επί πλέον τα έσοδα που θα μπορούσε να εισπράξει η χώρα με τη βοήθεια αυτών των δανείων – όπως αυτά από τις ιδιωτικοποιήσεις ή/και από τις εκδόσεις νέων ομολόγων! Εάν λοιπόν τα δάνεια συν τα υπόλοιπα έσοδα είναι μεγαλύτερα από την εξυπηρέτηση των χρεών της, τότε η Ελλάδα κερδίζει από το χρέος!

Με τη «λογική» αυτή οι γερμανικές εφημερίδες συμπεραίνουν τα εξής: «Η Ελλάδα, έχοντας δανειστεί πάνω από 200 δις €, επιβαρύνθηκε με επιτόκιο -0,28%. Κανονικά οι οφειλέτες πρέπει να πληρώνουν τόκους για τα δάνεια τους. Η Ελλάδα έχει χρηματοδοτηθεί φθηνότερα από τη Γερμανία, η οποία θεωρείται ως ένας πολύ καλός οφειλέτης«.

Περαιτέρω, όταν κάποιος δανείζει σε έναν άλλο χρήματα, για να πληρώσει τους τόκους των υφισταμένων δανείων του, τότε οι τόκοι ασφαλώς δεν χάνονται όπως ισχυρίζεται ο Ισπανός – απλά μετατίθενται στο μέλλον, αυξάνοντας ανάλογα τα χρέη. Η γερμανική εφημερίδα λοιπόν γνωρίζει πολύ καλά ότι, οι υπολογισμοί δεν είναι σωστοί – πως δηλαδή η Ελλάδα δεν δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο.
Ως εκ τούτου, τον χρησιμοποιεί μόνο για προπαγανδιστικούς σκοπούς – εξυπηρετώντας την κυβέρνηση της χώρας που αρνείται να τηρήσει τα υπεσχημένα ήδη από το 2012, όσον αφορά τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους.

Ενδιαφέρον έχει επίσης το γεγονός ότι, ο Ισπανός έχει γράψει ένα βιβλίο το 2009, σχετικά με την ανοησία των χρηματοοικονομικών αναλυτών, καθώς επίσης των οικονομικών μοντέλων που χρησιμοποιούν. Το βιβλίο αυτό έχει τη χειρότερη δυνατή αξιολόγηση εκ μέρους των αναγνωστών του, ένας εκ των οποίων γράφει τα εξής: «Ο συγγραφέας αναμιγνύει τις περιόδους, συνθέτει λέξεις και παραμορφώνει τα νοήματα, με ελάχιστη συνοχή ή/και λογική. Είναι οδυνηρό να τον διαβάζει κανείς«.

Ολοκληρώνοντας, είναι θλιβερό κατά την άποψη μας να αναπαράγονται τέτοια ευτελή δημοσιεύματα «αγνώστου πατρότητας» από τις ελληνικές εφημερίδες – οι οποίες δεν έχουν κανένα λόγο να στηρίζουν τις προσπάθειες χειραγώγησης ορισμένων γερμανικών ΜΜΕ που δυστυχώς αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας τους. Η Ελλάδα έχει άλλωστε πολλά άλλα προβλήματα για να αντιμετωπίσει, οπότε ασφαλώς δεν της χρειάζονται περισσότερα – τα οποία υποτιμούν κυριολεκτικά τη νοημοσύνη των Ελλήνων αναγνωστών των εφημερίδων.

Βιβλιογραφία: Pablo Triana, N. Haaring

Analyst Team

Πηγή : http://www.analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου