Βασικό θέμα στη διεθνή επικαιρότητα γίνεται και πάλι, με θλιβερό τρόπο, η Ελλάδα. Η υπόθεση για την ελάφρυνση του χρέους και η “σύγκρουση” μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων αποκτά πολιτικά χαρακτηριστικά και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο, με τους δανειστές να ράβουν κοστούμι νέου μνημονίου που θα το φορέσουν στην Ελλάδα για 20 και 30 χρόνια. Υπό τον κίνδυνο του Brexit, το οποίο προχωρά, φαίνεται πώς κινητοποιούνται οι “μεγάλες” δυνάμεις προκειμένου να βρεθεί μία λύση στο θέμα της ελληνικής κρίσης χρέους, αλλά αυτό δεν είναι καθ' όλου βέβαιο πως θα είναι θετικό...
Πιθανότατα το αντίθετο να συμβεί. Δηλαδή, με το δεδομένο ότι κανείς δεν θέλει να αφεθεί η Ελλάδα να βγει εκτός Ευρωζώνης (το μόνο που μας σώζει είναι η διάλυση της) επιχειρείται να δημιουργηθεί ένα νέο μνημόνιο το οποίο θα έχει διάρκεια δεκαετιών και θα συνδεθεί με την ελάφρυνση του χρέους. “Κούρεμα” χρέους δεν συζητά πλέον κανείς παρά μόνο ελάφρυνση και αυτό με όρους που κανείς δεν γνωρίζει αν θα έχουν αποτέλεσμα που θα φτάσει στους Έλληνες πολίτες.
Σημειώνεται πώς οι Αμερικανοί στην κρίση που είχε δημιουργηθεί και τελικά οδήγησε στην υπογραφή του 3ου μνημονίου, στις παρεμβάσεις τους προς τους Ευρωπαίους είχαν τονίσει πώς πρέπει να ακολουθήσει ελάφρυνση του χρέους. Το είχε πράξει τόσο ο Μπάρακ Ομπάμα όσο και ο υπουργός Οικονομικών Τζάκ Λιού στις συνομιλίες που είχαν με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντίστοιχα. Τώρα φαίνεται πώς ήρθε η ώρα να επιμείνουν σε αυτό γιατί ασφαλώς βλέπουν πώς η κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει ρευστή, τα προβλήματα έχουν αυξηθεί σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι και τίθεται σοβαρό ζήτημα νέων αναταράξεων στην παγκόσμια οικονομία. Οι ΗΠΑ επίσης δεν ξεχνάνε τη Ρωσία, την οποία ο Τραμπ ανοιχτά πλέον κοντράρει. Η Ελλάδα με τίποτα δεν πρέπει να βρεθεί στη σφαίρα επιρροής της Μόσχας.
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό θα κινηθεί η εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο, το θέμα του χρέους να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας και τους Ευρωπαίους να επιχειρούν να ράψουν ένα κοστούμι στη χώρα μας που θα της το φορέσουν για δύο ή τρεις δεκαετίες ακόμη. Δηλαδή, ένα μνημόνιο χρέους. Η ελάφρυνση του θα συνδέεται με μέτρα τα οποία θα πρέπει να υλοποιούνται.
Ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018 που συμφώνησαν κυβέρνηση-Ευρωπαίοι «δεν βγαίνει», πως η Ελλάδα δεν αντέχει τόσα επιπλέον νέα μέτρα για τα επόμενα χρόνια και ο στόχος πρέπει να προσγειωθεί, με γενναία ελάφρυνση του χρέους. Σε ερώτηση για το κατά πόσον η Ελλάδα θα μπορούσε να επιτύχει, μεσοπρόθεσμα, τον στόχο του 3,5% όπως προβλέπεται στο μνημόνιο, είπε πως "εάν η ελληνική κυβέρνηση και κυρίως οι Έλληνες πολίτες κατέβαλαν πραγματικά ηρωικές, απόλυτα ηρωικές προσπάθειες, αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί". Υπονόησε έτσι πως αυτά δεν ούτε με τα μέτρα της κυβέρνησης, δηλαδή ούτε το 2018 ούτε και αργότερα θα έρθει το 3,5% πλεόνασμα. Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε την παρέμβαση του προέδρου του Eurogroup και οργάνου του Βερολίνου Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επιβεβαίωσε πως η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους θα ξεκινήσει άμεσα στο Eurogroup, αλλά ταυτόχρονα μίλησε για αποφάσεις και για "όρους" που αφορούν 10, 20 ή 30 χρόνια μετά. Ο κ. Ντάισελμπλουμ μάλιστα, σε αντίθεση με την κ. Λαγκάρντ χαρακτήρισε εφικτό τον στόχο για 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, αν και άφησε έωλο το αν επιτευχθεί. Συμφώνησε όμως ότι απαιτούνται ηρωικές προσπάθειες από την Ελλάδα. “Όπως είπε η Λαγκάρντ θα είναι ηρωικό, αλλά είναι πιθανό να επιτευχθεί ο στόχος το 2018” τόνισε διπλωματικά ο επικεφαλής του Eurogroup.
Για να μη στεναχωρήσει το ΔΝΤ και την κυρία Λαγκάρντ όμως, ο κ. Ντάισελμπλουμ, καθώς οι Ευρωπαίοι θέλουν το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεσμεύτηκε πως θα εξεταστεί το θέμα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Αλλά πώς; Όπως είπε, “το ΔΝΤ έχει ένα σωστό επιχείρημα, δηλαδή πώς μπορούμε να υποθέσουμε τι θα γίνει μέσα στα επόμενα 10, 20, 30 χρόνια που είναι η διάρκεια των δανείων που κατά μέσο όρο οι Έλληνες θα πρέπει να δίνουν αυτό το 3,5%. Οπωσδήποτε υπάρχει ένας κίνδυνος εκεί και χρειάζεται να συζητήσουμε τι θα κάνουμε αν ξεφύγουν”.
Τι είπε εν ολίγοις ο κ. Ντάισελμπλουμ; Πώς χωρίς μέτρα διαρκείας δεν πρόκειται να γίνει καμία ελάφρυνση χρέους. Για “κούρεμα” χρέους βεβαίως δεν μιλάει κανείς. Ούτε καν η κ. Λαγκάρντ.
Συμπέρασμα: Μας θέλουν εντός του ευρώ, για να μας διαλύσουν ως κοινωνία και χώρα εντελώς. Ο καθένας μπορεί πλέον να κρίνει πιο είναι το τίμημα του ενιαίου νομίσματος.
Πηγή : elkeda.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου