MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 20 Μαρτίου 2017

Η τρομοκρατία της ΕΕ με το επτασφράγιστο μυστικό

Τα σενάρια, σύμφωνα με τα οποία θα βιώναμε συνθήκες αποκάλυψης εάν μας ανάγκαζαν να βγούμε από το ευρώ, είναι αφενός μεν ευφάνταστα, αφετέρου υπερβολικά για μία πάμπλουτη χώρα, με εξαιρετικά ικανούς και δραστήριους Πολίτες, όπως είναι η Ελλάδα – ηχητικό

Άρθρο

Ο επίτροπος οικονομικών της ΕΕ δήλωσε πως υπάρχει σχέδιο για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, αλλά είναι κλειδωμένο στα συρτάρια του προέδρου της Κομισιόν, παραμένοντας ένα επτασφράγιστο μυστικό – επειδή, εάν δημοσιοποιηθεί, θα θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της Ελλάδας, ενώ θα προκαλέσει τριγμούς στην Ευρωζώνη.

Προφανώς όσον αφορά τη σταθερότητα της Ελλάδας εννοεί τη σταθερή πορεία της προς το γκρεμό – την ολοκληρωτική λεηλασία των δημοσίων και ιδιωτικών της περιουσιακών στοιχείων, η οποία θα διακινδύνευε εάν γινόταν γνωστό το σχέδιο του GREXIT.

Σε σχέση δε με τους τριγμούς στην Ευρωζώνη, μάλλον αναφέρεται στο ιταλικό ηφαίστειο που θα κινδύνευε να εκραγεί, εάν η Ελλάδα αποχωρούσε από το κοινό νόμισμα. Σε μία χώρα δηλαδή αθεράπευτα υπερχρεωμένη, η οποία ευρίσκεται σε μία απείρως χειρότερη κατάσταση από ότι η Ελλάδα το 2010 – αφού το δημόσιο χρέος της ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι υψηλότερο (σε απόλυτο μέγεθος σχεδόν επταπλάσιο), ενώ ο τραπεζικός της τομέας χρεοκοπημένος, διατηρούμενος τεχνητά στη ζωή από την ΕΚΤ, όπως επίσης τα ιταλικά ομόλογα (όταν οι ελληνικές τράπεζες ήταν υγιέστατες το 2010).

Με δεδομένη δε την εμπειρία της Ελλάδας, η Ιταλία δεν πρόκειται να υπογράψει κανένα PSI αλλά, εφόσον η Ευρωζώνη δεν ενωθεί πολιτικά, θα υιοθετήσει το εθνικό της νόμισμα μετατρέποντας τα χρέη της σε λιρέτες – οπότε θα καταφέρει να εξυγιάνει την οικονομία της.

Σύμφωνα τώρα με τη διαφορετική ερμηνεία της «Καθημερινής», ο επίτροπος υπονοούσε πως οι συνέπειες ενός GREXIT θα ήταν τόσο τρομακτικές, ώστε δεν θα έπρεπε να γίνουν γνωστές στο ευρύ κοινό για λόγους δημοσίου συμφέροντος! Κατά την εφημερίδα, τυχόν έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε ανυπολόγιστες καταστροφές στην ίδια – ενώ μέρη του σχεδίου GREXIT που πιθανότατα σκιαγράφησε ο κ. Σόιμπλε και έδωσε στον πρόεδρο της Κομισιόν, προέβλεπαν την ασφάλεια των συνόρων με ειδικές δυνάμεις, ένα πακέτο ανθρωπιστικής βοήθειας για τους ιθαγενείς, καθώς επίσης ένα πλάνο εκκένωσης των Πολιτών της ΕΕ που θα εγκλωβίζονταν στη χώρα μας!

Πρόκειται προφανώς για εκείνο το σχέδιο, μέσω του οποίου θεωρείται πως εκβίασαν τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Ιούλιο του 2015, τρομοκρατώντας τον για να προδώσει τη χώρα του – κάτι που δυστυχώς έκανε, παρά το ότι δεν ήταν καθόλου υποχρεωμένος, αφού είχε τη λύση της παραίτησης στη διάθεση του.

Πώς όμως θα μπορούσε να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη μία χώρα που είναι αμετάκλητο μέλος της; Ακόμη και αν η ΕΚΤ συμπεριφερόταν παράνομα, σταματώντας την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, δεν θα υπήρχε λύση, όπως η εθνικοποίηση τους κατά το παράδειγμα των Η.Π.Α. (Citibank), ο εφοδιασμός τους με ένα εγγυημένο από το κράτος για την πληρωμή φόρων παράλληλο νόμισμα κοκ; Εκτός αυτού, δεν θα προηγούνταν διαπραγματεύσεις της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, οι οποίες θα διαρκούσαν περισσότερο από τις αντίστοιχες της Βρετανίας που αποχωρεί μόνο από την ΕΕ;

Σε κάθε περίπτωση τα σενάρια τρόμου που διασπείρει άθελά της η εφημερίδα ερμηνεύοντας τις δηλώσεις του επιτρόπου, σύμφωνα με τα οποία θα βιώναμε συνθήκες αποκάλυψης, είναι κάτι περισσότερο από υπερβολικά για μία πάμπλουτη, πολλαπλά προικισμένη χώρα, με εξαιρετικά ικανούς και δραστήριους Πολίτες, όπως είναι η Ελλάδα – ενώ θυμίζουν σε κάποιο βαθμό τις «προβλέψεις» για το BREXIT που μάλλον θα ζημιώσει τελικά περισσότερο την ΕΕ από τη Μ. Βρετανία.

Περαιτέρω αναφέρθηκε πως μία έξοδος της Ελλάδας θα είχε ανυπολόγιστες συνέπειες για το σύνολο του οικοδομήματος του κοινού νομίσματος. Πώς είναι δυνατόν λοιπόν να την αποφασίσει η Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια της την υπόσταση; Γιατί να το θελήσει η Γερμανία, όταν το ευρώ είναι κυριολεκτικά «η κότα με τα χρυσά αυγά» για την οικονομία της, χαρίζοντας της ετήσια πλεονάσματα σχεδόν όσα ολόκληρο το ελληνικό χρέος (περί τα 300 δις € κάθε χρόνο); Γιατί να χάσουν όλες οι άλλες χώρες πιστωτές της τα χρήματα τους;

Είναι πολλά λοιπόν τα αναπάντητα ερωτηματικά και δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να τρομοκρατούνται οι Έλληνες. Είμαστε σίγουροι δε ότι, εάν μπορούσε να συνεννοηθεί η πολιτική ηγεσία της χώρας μας απέναντι στο εθνικό πλέον πρόβλημα του χρέους, το οποίο μετατράπηκε σε μη βιώσιμο στα τέλη του 2014 με ευθύνη της Τρόικα, ακολουθώντας μία κοινή γραμμή διαπραγμάτευσης με τη Γερμανία χωρίς «ήξεις αφήξεις», η Ελλάδα θα τα κατάφερνε – αφού η Ευρωζώνη έχει πολύ περισσότερα να χάσει, από ότι η ίδια, ενώ οι Έλληνες έχουν πληρώσει πια πανάκριβα εκείνα τα λάθη που τους οδήγησαν στην υπερχρέωση του 2010.

Εάν όμως η Ελλάδα συνεχίσει το δρόμο της ηττοπάθειας, της δειλίας και των αξιολογήσεων, υπογράφοντας διαδοχικά μνημόνια που είναι αδύνατον ποτέ να επιτύχουν τους στόχους που τοποθετούνται, με την ελπίδα πως κάποια στιγμή στο μέλλον θα αλλάξουν οι συνθήκες υπέρ της, θα βιώσουμε πολύ δύσκολες καταστάσεις. 

Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν τόλμησε τη ρήξη το 2015 (ανάλυση), κάνοντας επί πλέον το τεράστιο λάθος να εκφράσει μία απειλή χωρίς να είναι αποφασισμένη να την δρομολογήσει – με αποτέλεσμα να έχει κοστίσει στη χώρα μας ανυπολόγιστα ποσά, να μας καταδικάσει σε αργό θάνατο, καθώς επίσης να χαθεί πολύτιμος χρόνος που δεν είχαμε δυστυχώς στη διάθεση μας. Ακολουθεί η σημερινή συνομιλία του κ. Σαχίνη με τον κ. Βιλιάρδο.


Analyst Team

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου